Son Konu

Şarbon Nedir?Nasıl Bulaşır?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

İçindekiler Hide

  1. 1 Şarbon Nedir?

Şarbon Nedir?​

En sık sorulan sorulardan biri şarbon nedir.

Genellikle otçullara ulaşan ve gerekli müdahaleler ve operasyonlar gerçekleştirilmedikçe ölümcül sonuçlara neden olacak tehlikeli bir hastalık olduğu bilinmektedir.

Şarbon belirtileri

Türlerine göre tezahür eden ve kaydedilen antraks belirtileri vardır.

Şiddetli ateş belirtileri görülür. Ek olarak, cilt bölgesinde kabarcıklar ve lekelenmeler kendini dış yüzeyde nesnel olarak gösteren başka bir belirtidir.

Başka bir belirti yorgunluk olarak tanımlanır ve artan şiddet ile kendini gösterir. Nefes almadaki zorluk, şarbonun bir başka belirtisidir.

Tüm bu semptomların grip ve grip gibi kış hastalıkları ile aynı olması, hastalığın teşhisini zorlaştırır.

Kemiklere ulaşan ve kendilerini hissettiren ağrı semptomları başka bir semptom olarak kaydedilir ve mümkün olan en kısa sürede uzman bir doktor tarafından muayene edilmeli ve teşhis edilmelidir.

Şarbon Hastalığı Tipleri

Uzman hekimler tarafından sınıflandırılan ve sınıflandırılan şarbon hastalığı türleri temel olarak üç ana gruba ayrılır.

Bunlardan biri bağırsak şarbonu. Çeşitli nedenlerden dolayı bakteri seviyesindeki sporların içilmesi nedeniyle oluşan bir şarbon türüdür.

Kişiden kişiye bulaşma eksikliği nedeniyle tehlike açısından en düşük şarbon seviyesi olarak da bilinir.

Hastalığın gelişimi ve gerçekleşmesi için en az 10-15 bin spor yutulmalıdır.

Şarbon hastalığı tedavisi var mı?

Başka bir şarbon hastalığı deri şarbon olarak bilinir ve bu isimle raporlarda anılır.

Bu hastalığın en önemli tipi kuluçka dönemidir ve en geç iki hafta içinde meydana geldiği bilinmektedir.

Bu ismi ciltte büyük kabartmaların varlığı ile birlikte almıştır. Ağrı ve şiddetli ağrı da belirtilerdir.

En yaygın şarbon türü akciğer şarbonudur. Aynı zamanda en tehlikeli şarbon olarak da bilinir, çünkü doğrudan akciğerlere nüfuz eder.

Kuluçka süresini birkaç gün içinde tamamladığı için çok hızlı bir şekilde yayılır.

Gerektiğinde gerektiği gibi müdahale edilmezse ölüm gerçekleşir. Hastalıktan önce komaya girme olasılığı çok yüksektir.

Şarbon Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi için bilinmesi gereken en önemli özellik, erken tanının son derece önemli olmasıdır.

Şarbon hastalığı tedavisi

Bu noktada erken tanı ile birlikte yapılan antraks tedavisi hastalığın tedavisi için büyük önem taşımaktadır.

Deri şarbon tedavisi, pansuman şeklinde kendini gösterir. Amaç, yaralanan alanı diğer enfeksiyonlardan ayırmaktır.

Bağırsak şarbon:

Sporları yutarak oluşur. Kuluçka süresi 1-7 gündür. Belirtileri mide bulantısı, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir. Hastalığın akciğer veya sindirim sistemi yoluyla bulaşması için en az 10 bin bakteri sporunun solunması veya yutulması gerekir. Maruz kalmadan hemen sonra uygun antibiyotiklerle tedavi ile hastalık önlenebilir. Şarbon bir kişiden diğerine bulaşmaz.

Deri Şarbon:

Antraks sporları cilt ile etkileşime girdiğinde oluşur. Kuluçka süresi 1-12 gündür. Belirtileri arasında vücuda giriş noktalarında ağrı, ağrılar ve ağrılar var.

Akciğer Şarbon:

Sporları solunum yollarından alarak oluşur. Kuluçka süresi 3-5 gündür. Belirtiler, ateş, halsizlik, halsizlik, solunum zorluğu gibi soğuk algınlığına benzer belirtilerdir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında, hasta komaya girer ve ölür.

Şarbon Nasıl BULAŞIR?

Koyun Şarbon hastalığında, mikropları aldıktan 2-3 gün sonra hayvanlar hastalanır. Anoreksi, şaşırtıcı, ayakta durmama, nefes almada zorluk, titreme, yüksek ateş, başlıca belirtilerdir. Koyunlarda belirtiler ortaya çıktıktan hemen sonra ölürler.

Ölü hayvanların ağzında, burnunda ve anüsünde kan izleri veya kanlı bir sızıntı var. Kesilen hayvanların kanları siyahtır ve pıhtılaşmaz.

İnsanlara hasta hayvanları kesmek ve yüzmek, eti yemek veya bu hayvanların derilerini ve yünlerini işlemekle enfekte olurlar.

Sindirim sistemi ile: Ot, su, yemek gibi yiyecekler gibi yiyecekler ağızdan alınır.

Solunum: Hayvanlarda bu nadir görülen bulaşma şekli, sporları, hayvan derileri, kılları, yünleri ve yapağı olan insanlarda görülür.

Cilde göre: Ajanın cilt üzerinde oluşan çeşitli portrelerden (ısırma, kırpma, sıyrıklar, çizikler vb.) Girmesi ile oluşur. İnsanlar hastalığa bulaşmış et, kan ve temas yoluyla bulaşırlar. Kan emici ve acı veren sinekler de bu şekilde enfeksiyonu bulaştırabilir.

Şarbondan Korunma

Antraks'ta alınabilecek en önemli önlem önlem, bu hastalıktan ölen hayvanların uygun şekilde elimine edilmesidir. Bu amaçla hasta hayvanlar kesilmemeli veya yüzmemeli ve otopsi yapılmamalıdır.

Enfekte olan hayvanlar, ölümden kısa bir süre önce süt, idrar ve diğer salgıları ve mikropları yaydıklarından, hasta hayvanların muayenesi ve ölü hayvanların taşınması dikkate alınmalı ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Ahırda ölen hayvanlar ağız, burun ve anüs ile tentür diyot pamuğu ile kaplanır, daha sonra uygun araçlar ve koruyucu kıyafetler giyilerek imha edilecekleri yere taşınırlar, açılan çukurlarda yakılırlar veya gömülürler. yeterince hızlı kireç dökerek 2 metre derinliğe kadar. Tüm paspaslar ve şüpheli maddeler yanar. Ahır ilk önce sıcak suyla yıkanır. Daha sonra uygun antiseptikler ile dezenfekte edilir. Meralarda ölen hayvanlar, etraflarındaki kirli ot ve topraklarla mümkün olan her yerde gömülürler. Aşılanan hayvanlarda, mera kapatılır ve bağışıklık oluşana kadar yemler değiştirilir. Şüpheli ve tehlikeli meralar, mera kirlenmesini önlemek için hassas hayvanlara kapalıdır. Ot ve samandan şüphelenirse, yok edilirler.

İkinci önlem aşılamadır. Sağlam hayvanlar derhal ateşsiz olarak aşılanır. Hayvanlar, hastalığın meydana geldiği en az beş yıl boyunca aşılanmalıdır. Önleyici aşılama genellikle ilkbaharda yapılır. Bağışıklık aşılamadan sonraki 10-14 gün içinde gelişir. Tek boynuzlu atlar için bu süre biraz daha uzun olabilir.
 
Üst Alt