Şathiye niçin yazılır?
Şathiyye veya şathiyyât ise, alayh, eğlenceli sözlerle, iğnelemek, güldürmek veya alaya almak amacıyla söylenmiş şiirlere denir. Genellikle başkaları tarafından şerhedilmeye muhtaç olan bu tür şiirler, Cahiliye devri Arap şiirinden İran'a, oradan da Türklere geçmiştir.
Şathiye nedir ve örnekleri?
Arapça kökenli bir kelime olan şathiye, şath sözcüğünden türetilmiştir. Şath, konuşurken ölçüyü kaçırmak ve abartılı davranmak anlamına gelir. Şathiye türündeki ilk şiirler, 11. yüzyılda kaleme alınmıştır. Daha çok Tekke şairleri tarafından yazılan bu eserlere ozanların divanlarında da yer verilmiştir.
Şathiye nazım türü nedir?
Şathiye, Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir. Tasavvufi konuları işleyenleri şathiyat-ı sûfiyâne adını alırlar.
Şathiye nedir maddeler halinde?
Tasavvuf anlayışı çerçevesinde Tanrıyla senli benli bir biçimde sohbet edercesine söylenen nazım türüdür. Şathiyatlara (şatiyelere) iğneleyici ve gülmeceli bir üslup hâkimdir. Kaygusuz Abdal bu nazım şeklinin güzel örneklerini vermiştir.
Nefes nazım şekli nedir?
Nefes, Türk Edebiyatı'nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.
Şathiye kaç heceli?
Alevilerin dini törenlerde söyledikleri tasavvufi görüşlere uygun şiirlere verilen isimdir. Çoğunlukla 8'li hece ölçüsüyle yazılır ve 3-5 dörtlükten oluşur.
Varsağı nedir ve örnekleri?
Şiirin son dörtlüğü genellikle şairin mahlasını içerir. Kafiye şeması bbba, axaxa, ccca şeklinde olur. Karacaoğlan ve Dadaloğlu en önemli varsağı temsilcileri olarak sayılır. Örnek: Karacaoğlan'dan "Bre Ağalar" varsağı örneği olarak gösterilebilir.
Nazım türleri ne demek?
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.