Son Konu

Savunma ve havacılık, Türkiye’nin ihracat ortalamasını 50’ye katladı

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Savunma%2Dsanayi%2Dihracatta%2Den%2Dfazla%2Dartis%2Dkaydeden%2Dsektor%2D228223%2Ejpg

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) iş birliğinde düzenlenen konferansa, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ile Türk savunma ve havacılık sanayisinin önde gelen bürokrat ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İki gün süren konferansta, savunma alanında uluslararası pazarlama, dış politika gibi konularda paneller düzenlenirken, geliştirilecek stratejiler için de çeşitli çalıştaylar düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, küresel ölçekte savunma harcamasının pazar büyüklüğünün 1,7 trilyon dolar olduğunu, Türkiye’nin 2023 yılı savunma ihracatı hedefinin ise 10,2 milyar dolar olduğunu söyledi. Savunma ve havacılık sanayinin Türkiye’nin en büyük ihracat potansiyeli taşıyan sektörü olduğunu vurgulayan Demir, ihracatı artırmak için uluslararası iş birliği ve pazarlamaya daha stratejik bakılması gerektiğinin altını çizdi.  
Savunma_Konferans.jpg

Savunma sanayi alanındaki yerli ve milli ürünlerin çok iyi olduğunu belirten İsmail Demir, “Bunu dünyaya iyi göstermemiz gerekiyor. Bu konuda elde edilecek başarı, diğer alanlardaki algıyı da değiştirecektir. Ar-Ge’ye daha da ağırlık vermeli, sahada gösterdiğimiz ürünlerin pazarlamasını da iyi yapmalıyız. Ürünlerimizin takdiri tam olarak bilinmiyor. Yerli üretim, teknoloji transferi, ülkelerle iş birliği ve stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Sektörün gelişmesi için sadece satmaya ve almaya yönelik değil, diğer ülke ekonomilerine de katkıda bulunulması gerekiyor” dedi. 



Türkiye’nin savunma ithalat ve ihracat rakamlarının arasındaki farkın kapandığını ve bunun ekonomimiz açısından sevindirici olduğunu dile getiren Demir, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ürünlerin ise uçak ve helikopterlerin aksam ve parçaları, tank ve diğer zırhlı savaş taşıtları olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin belirli ürünleri ya da alt sistemlerinin dünyada en iyi veya en iyiler arasında olduğunu çok net göstermesi gerektiğini de ifade eden Demir, “Bu bakımdan teknoloji, Ar-Ge yol haritamızda belirli konuların üzerinde durup, o konularda sektör olarak toptan bir seferberlikle en iyi olmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Üzerinde durduğumuz, büyük potansiyel gördüğümüz Güneydoğu Asya, Orta ve Latin Amerika, Afrika gibi pazarlarda yer bulmanın yöntem ve stratejilerini sektörle birlikte ortaya koyacağız" dedi.

Aliş: “Savunma sanayi, ihracatta en fazla artış kaydeden sektör”

SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş de yaptığı konuşmada, Türkiye’deki 28 sektör içinde en büyük artış oranını savunma sanayinin gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Son altı yılda Türkiye ihracatının artış oranının yüzde 10,5 olduğunu, savunma sanayi sektörünün ihracatının ise yüzde 61,3 arttığını vurgulayan Latif Aral Aliş, “Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ihracatımız da yüzde 37,5 oranında artışla 2 milyar 136 milyon dolar oldu. Bu artış oranıyla lider sektörüz. Son 12 aylık dönemde ise sektörümüz 2 milyar 690 milyon dolarlık ihracat yaptı. Yine Türkiye’nin kg başına ihracatı 1,32 dolar iken, savunma ve havacılık sanayisinde kg başına ihracatımız 46,59 dolara erişti. Türkiye ortalamasının neredeyse 50 katı. Bir diğer deyişle savunma ve havacılık sanayisine yapılan yatırımın ekonomimize geri dönüşü, diğer sektörlere oranla 50 kat oldu. Bu sayılar SSI olarak ihracatçı birliğimizin değer ürettiğini ve bu değerin dünya tarafından kabul gördüğünü ortaya koyuyor. Bu yüzden bu alanda yatırımlara hız kesmeden devam edilmesi ekonomimizin gelişmesi açısından çok kıymetli. Bizim başarımız, diğer sektörlere çarpan etkisi de yapıyor” dedi.

“Özgün tasarımla güvenilir ve rekabetçi olmalıyız”



Savuma sanayi ihracatının ülke ekonomisine kattığı değerin, başka sektörlerle kıyaslanamayacak kadar üstün olduğunun altını çizen Aliş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye fiziki ve ekonomik tehditlere açık bir ülke. Bu nedenle savunma sanayimiz de büyük önem taşıyor. Son 10 yılda savunma sanayimiz, ekonomik ve teknolojik olarak büyük atağa kalktı. Cumhurbaşkanımızın sektöre verdiği önem de savunma sanayini çok iyi bir konuma getirdi. Savunma alanında özel sektör ve kamu olarak senkronize olmak ve daha büyük başarılara imza atmak zorundayız. Savunma sanayinde üretmek önemli ancak ürettiğini pazarlamak daha da önemli. Bunun için de özgün tasarım, rekabetçi ve güvenilir olmak önemli faktörler olarak öne çıkıyor” dedi.
 
Üst Alt