elektronikci
Yeni Üye
Türkiye’de yatırım bankacılığı faaliyetine yeni bir holding daha katılıyor. Geçtiğimiz yıl Golden Küresel Yatırım Bankası ve Doğan Holding’in de iştirakiyle 15 olan kalkınma ve yatırım bankaları ortasına Gedik Yatırım Holding de katılıyor.
Gedik Yatırım’dan yapılan açıklamada yeni bir yatırım bankası kurulması için çalışma başlatılmasına karar verildi. Açıklamada “Ülkemizin gelişmekte olan sermaye piyasalarına katkıda bulunmak; şirketlerin çok daha çeşitli alternatif finansman kaynaklarına erişimlerine imkan sağlayabilmek maksadıyla; bugün gerçekleşen idare şurası toplantımızda aşağıdaki kararlar alınmıştır. Gedik Yatırım Holding olarak yatırım bankası kurulması için çalışmalara başlanmasına, kuruluş ve müracaat süreçlerinin yürütülmesi ve sürecin takip edilmesi için genel müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verilmiştir” denildi.
Şuanda yerli ve yabancı 14 banka var
Türkiye’de şu anda faaliyet gösteren kalkınma ve yatırım banka sayısı 14. Türkiye'de kamu sermayeli kalkınma ve yatırım bankalarının yanında özel ve yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları da bulunuyor. Vilayetler Bankası, Türk Eximbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, kamu sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları olarak faaliyet gösteriyor.
Özel sermayeli kalkınma ve yatırım banka sayısı, Golden Küresel Yatırım Bankası AŞ'nin faaliyete geçmesiyle 7'ye yükseldi. Doğan Holding’de onay aldı fakat gelecek yıl faaliyete başlanacak. Öteki özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları, Faal Yatırım Bankası, Diler Yatırım Bankası, GSD Yatırım Bankası, İstanbul Takas ve Saklama Bankası, Nurol Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası olarak sıralanıyor.
BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası AŞ, Merrill Lynch Yatırım Bank AŞ, Pasha Yatırım Bankası AŞ ve Standard Chartered Yatırım Bankası Türk AŞ de yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları olarak faaliyet gösteriyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK), 30 Ocak 2020’de faaliyet müsaadesi alan Golden Küresel Yatırım Bankası, dalın en genç ismi. Doğan Holding ise geçtiğimiz aylarda lisansını aldığı yatırım bankasını 2021’in birinci çeyreğinde faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.
Şirketlere finansman dayanağı sunuyor
Kalkınma ve yatırım bankaları, küçük ölçekli firmaların sermaye yetersizliğinden kaynaklanan teşebbüslerine yardımcı olmak ya da büyük kurumsal şirketlerin yeni yatırımlarına dayanak olmak için faaliyet gösteriyor.
Sermaye kaynağı sağlamanın yanı sıra teknik yardım hizmeti de veren kalkınma ve yatırım bankalarının asıl emeli ise küçük ve büyük ölçekli firmalara uzun vadeli fon kaynağı sağlamak. Kelam konusu bankalar sermaye piyasalarında da faal rol oynuyorlar. Sermaye piyasalarının gelişmesini, böylelikle yatırım araçlarının daha yeterli değerlendirilmesini sağlıyorlar. Yeni teşebbüsçüler için de finans dayanağının yanında idari ve teknik bahislerde da yardımcı oluyorlar.
Kerim Ülker/Dünya