Schengen vizesi yapacaklar için toplayacakları evraklar ve seyahat gayesine nazaran de hazırlanacak evraklar birbirinden farklıdır. İstenilen bu evrakların en şimdiki halini ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasından da öğrenebilirsiniz. Pekala Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi için gerekli evraklar neler? Öğrenmek için görüntümüzü izleyebilirsiniz.
HABERE İLİŞKİN GÖRÜNTÜ İÇİN TIKLAYIN
Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden rastgele birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm yahut iş maksatlı 90 güne kadar kalmasına müsaade veren kısa periyodik bir vizedir. Schengen vizesi Avrupa için en yaygın vizedir. Vize sahiplerinin rastgele bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden rastgele birinden dönüş yapmasına müsaade verir. Schengen Bölgesi içinde gümrük denetimleri yoktur.
Schengen üye ülkeleri sırasıyla aşağıdaki üzeredir:
Schengen Vize Çeşitleri
Tek Tip, Sonlu Bölge Geçerliliği Olan ve Ulusal olmak üzere 3 kümeye ayrılan Schengen Vizesi bulunmaktadır.
Tek Tip Schengen Vizesi: Schengen bölgesine üye ülkelerinden birine, 6 ay içerisinde 90 gün mühlet ile vizeyi kullanılacak kişinin istediği bölgeden geçebilme ve konaklama yapabilme müsaadesine denilmektedir.
Bu vize ile giriş yapılabilecek ülkeler:Avusturya, Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İzlanda, Letonya, İtalya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, Norveç, Hollanda, Polonya, Slovakya, Portekiz, İspanya, Slovenya, İsviçre, İsveç' tir.
A kategorisi: Schengen ülkelerine giriş yapmadan Schengen ülkesi havaalanından dış çizgiler uçuş yapmasına müsaade veren havaalanı transit vizesini temsil eder.
C Kategorisi: Vizeyi alan bireye vize mühletine bağlı olarak Schengen bölgesindeki bir ülkede İkamet edebilme imkanı tanıyan kısa müddetli bir vizeyi temsil eder. C kategorisi vize alan bireye vize alış maksadına nazaran; tek giriş, çift giriş ve çoklu giriş olarak 3 halde isimlendirilmektedir.
Tek Giriş Vize: Vizeye sahip olan şahsa, yalnızca bir Schengen ülkesine makul periyodik bir sefer girme hakkı veren bir vize cinsidir.
Çift Giriş Vize: Tek giriş vizesi üzere bir Schengen ülkesine uygulanır fakat tek giriş vizesinden farklı olarak, gidilecek Schengen ülkesine 2 sefer giriş yapma müsaadesi tanımaktadır.
Çoklu Giriş Vize: Vizeyi alan bireye 6 ay içerisinde 90 güne kadar istediği Schengen ülkesine istediği sayıda giriş çıkış yapma müsaadesi vermektedir.
Hudutlu Bölge Geçerliliği Olan Vize: Yalnızca vize alınan Schengen ülkesine seyahat etme imkanı tanıyan vize cinsidir. Özel kurallarda ve acil durumlarda alınabilmektedir.
Ulusal Vize: 'D' kategorisinde bulunan ulusal vize Schengen ülkelerinden rastgele birinde okuyacak, çalışacak ve kalıcı olarak orada yaşayacak şahıslara verilmektedir. Bu vize sonrasında ülkesine dönecek olan bireylere tek maksatlı olarak verilebildiği üzere, istediği sayıda Schengen ülkesine istediği vakitlerde giriş çıkış yapabilme imkanı tanımaktadır.