Son Konu

Şeb-i Arûz ve Hz. Mevlana

nicebayan

Yeni Üye
Tepkime
2
Web
nicebayan.com
Credits
-1
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Her gün bir yerden göçmek ne iyi bulanmadan donmadan akmak ne güzel Her gün bir yere konmak ne hoş Dünle beraber gitti cancağızım, ne dek laf varsa düne ait simdi yeni şeyler söylemek lazım

Yaşamını Hamdım, piştim, yandımsözleri ile özetleyen Hz Mevlâna, 30 Eylül 1207 yılında, Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuş, 17 Aralık 1273 günü Hakk'a kavuşmuştur

734 ’üncü olum yıldönümü sebebiyle düzenlenen dağıtılmış etkinliklerle anılıyor “Ölüm günüm, nikah günümdür tabirini kullandığı, dostuna kavuştuğunu ve sonsuz vuslata erdiğini maddeler halinde sıralamak için düğün gecesi anlamına gelen “Şebi Arûz“, anma törenleri olarak adlandırılmaktadır Onun düşüncesinde ve fikirlerinde vefat hiçbir süre yokluk olarak kabul edilmemektedir Ölümümüzden daha sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız ariflerin gönüllerindedirdiyerek gönüllerdeki ölümsüzlüğe ve kalbe uyarı çekmiştir

Hz Mevlâna, Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattanifadesiyle de ölümün ayrılık değil kavuşmak olduğuna uyarı çekmiştir Allah Kuran ’da haber veriyor Her lezzetli ölümü tadacaktır Daha Sonra ancak bize döndürüleceksiniz

Allah ’a, yani özüne döndürülen bir ruh için yokluk manasında kullanılan ölüm ifadesi, nasıl bağdaştırılabilir ama?

Şems ’cilt ayrılık onu çok üzmüştü, fakat sonunda Onu kalbinde bularak arayışını terk etti Bu halini şu beyitle dile getirerek sevgi ile ulaşılacak mertebelerden haber vermiştir

“Gövde bakımından ondan ayrıyım lakin bedensiz ve cansız ikimiz de bir nuruz

Ey arayan kişi! İster Onu gör, ister Beni Ben O ’yum, O da Ben Burada betimleme edilen hal, tasavvuf edebiyatında sevenlerin birbirinde değil olma hali olan “fenâ halidir Hz Mevlâna, şikâyet edilen ayrılıkların çaresinin, “aşk olduğunu da haber vermiştir

Mevlana Celaleddin Rumi değişimin önemini su sözlerle ifade etmiş:

Her gün bir yerden göçmek ne iyi,

Bulanmadan donmadan akmak ne hoş,

Her gün bir yere konmak ne güzel

Dünle beraber gitti cancağızım,

Ne kadar söz varsa düne ait

Şu Anda yeni şeyler söylemek lazım

Hz Mevlâna ’nın çağrısı: Allah ’ın kulları için kesintisiz açık tuttuğu tövbe kapısınadır Diğer mana aramaya lüzum yoktur Ve Mevlâna ’nın o hoş çağrısı:

Gel! Ne olursan ol, yeniden gel

İster kâfir ol, ister ateşe tap, ister puta

İster yüz kez pişmanlık etmiş ol, ister yüz defa bozmuş ol tövbeni

Bizim kapımız ümidini yitirme kapısı değil, nasılsan böylece gel

Onun çağrısı Hakka, Hakikate, Doğruluğadır “Geçmişteki halin ne olursa olsun, bu hal seni ümitsizliğe düşürmesin, pişman olmak kaydıyla, yani eski haline dönmemek üzere varmak istersen bu kapı sana açıktır mesajını vermiştir

Onun büyük bir İnsanı Kâmil olduğu anlatılmalıdır Hz Mevlâna ’nın “Şebi Arûz günü vesilesiyle, onun dünya görüşleri insanlığa aktarılmaya çalışılsa da, daha fazla çalışmaların ve projelerin yapılması, çocuklarımıza küçük yaştan başlayarak tanıtabilmemiz, anlatabilmemizin yollarını bulabilmeyi diliyorum gönüllerimize Tanıdıkça, onu anlamamız şayet daha kolaylaşacaktır

URL http:imageshackus

Hz Mevlana ’nın vasiyeti:

Ben size, dar ve aleni, Allah ’tan korkmanızı,

az yemenizi, eksik uyumanızı, az söylemenizi,

günahlardan çekinmenizi,

oruç tutmaya ve namaz kılmaya devam etmenizi,

defalarca şehvetten kaçınmanızı,

halkın ızdırap ve cefasına dayanmanızı avam ve

sefihlerle düşüp kalkmaktan uzak bulunmanızı,

kerem sahibi olan salih kimselerle

beraber olmanızı vasiyet ederim

Hayırlısı, insanlara faydası dokunandır