Daha evvel iktidara yakınlığıyla bilinen, vilayet il gezip mitingler düzenleyen organize hata önderi Sedat Peker'in Türkiye gündemini sarsan savlarını aylardır konuşuyoruz.
Yayınladığı görüntülerdeki argümanlar genci yaşlısı, zengini yoksulu her kısımdan insanın gündeminde. Pekala bu beşerler gündemlerine aldıkları Sedat Peker ve mafya kümeleriyle ilgili ne düşünüyor?
Metropoll Stratejik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Türkiye'nin Nabzı - Mayıs 2021 başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarında bu sorunun karşılığını verdi bizlere. Biz de sizinle paylaşmak istedik.
Türkiye'nin Nabzı Mayıs ayı araştırması; Türkiye genelinde NUTS 2 sistemine nazaran 26 bölgeyi temel alan 28 vilayette katmanlı örnekleme ve yüklendirme tekniği ile 24 - 26 Mayıs 2021 tarihleri ortasında toplam 1719 kişi ile yapılmış. Araştırma; 0,95 inanç hudutları içinde +/- 2,36 yanılgı hissesi ile CATI (Bilgisayar Takviyeli Telefonda Anket) tekniğiyle gerçekleştirilmiş.
Sedat Peker'in kamuoyunda yarattığı tesirin değerlendirildiği ankette, "Mafya örgütlerinin birileri tarafından korunup kollandığına inanıyor musunuz?" sorusuna iştirakçilerin yüzde 61,2'si "Evet, düşünüyorum", yüzde 22,6'sı ise "Hayır, düşünmüyorum" karşılığını vermiş.
Bununla birlikte de AKP seçmeninin yüzde 44,7'si, CHP seçmeninin yüzde 83,3'si, HDP seçmeninin yüzde 81,4'ü, MHP seçmeninin yüzde 50,3'ü, ÂLÂ Parti seçmenin yüzde 84,6'sı, Saadet Partisi seçmeninin de yüzde 87,5'i mafya örgütlerinin korunduğunu düşünüyor.
"Mafyatik kişi ve kümelerin arttığını düşünüyor musunuz?" sorusuna da "Evet, düşünüyorum" diyenler yüzde 57, "Hayır, düşünmüyorum" diyenler ise yüzde 27,9 oranında.
"Mafya ile tesirli gayret ediliyor mu?" sorusu da iştirakçilere yöneltilmiş. Mafyayla aktif çaba edilmediğini düşünenlerin oranı yüzde 46,5, faal çaba edildiği görüşünde olanların oranı da yüzde 34,4 olarak belirtilmiş.
Araştırmaya nazaran Peker'in argümanlarını büsbütün yahut çoğunlukla inandırıcı bulanlar yüzde 48, küçük bir kısmını inandırıcı bulanlar yüzde 18 ve hiç inandırıcı bulmayanlar yaklaşık yüzde 23 biçiminde.
Görüntülerini izleyenlerin eğitim kümelerine nazaran değerlendirmesi de yapılmış. Ortaokul mezunu ve altı eğitim seviyesindekilerin 18'i, üniversite ve üstü eğitim seviyesindekilerin de yüzde 38,9'u izlediği sonucu çıkmış.