Son Konu

Şehitler ve âlimler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Şehitler ve âlimler Sual: Âlimler mi üstün şehitler mi? Kur'anda şehitlerin ölü olmadığı bildiriliyor Peygamberler şehitlerden üstün yok mi? Peygamberlere ölü seslenmek caiz midir? YANIT Herhangi bir Müslüman bile şehit olabilir Hadisi şerif meali: (Allahü teâlâdan sıdk ile ihlas ile şehidlik isteyen, yatağında ölse de, şehiddir) Müslim Şehitler, âlimlerden üstün değildir Âlimin kıymeti büyüktür Birkaç âyeti kerime meali: (Bu örnekleri ancak âlimler anlar) Ankebut 43 (Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?) Zümer 9 (Allah’tan en fazla korkan fakat âlimlerdir) Fatır 28 Hadisi şeriflerde de buyuruldu ancak: (Âlimin mürekkebi, şehidin kanı ile tartılır, âlimin mürekkebi ağır kazanç) Hatib, İNeccar, İ, Rafii (Âlimler, yeryüzünün kandilleri, Peygamberlerin halifeleri, benim ve diğer Peygamberlerin vârisleridir) Ebu Nuaym, İbni Adiy (Kıyamette şefaat edecek olanların ilki, Peygamberler, sonra âlimler, sonra da şehitlerdir) Deylemi, Ebuşşeyh, Hatib (Âlimler, dünyada Peygamberlerin halifeleridir, ahirette ise şehitlerdendir) Hatib Şehitler, bu kadar yüksek rütbeye sahip olan âlimlerle, nasıl mukayese edilebilir? Şehit ölü olmayınca âlim nasıl ölü olur? Hele Peygamber için nasıl işitmeyen ölü denebilir? Peygamberler kesinlikle âlimlerden, şehitlerden üstündür Şehitlere ölü denmeyeceğine kadar, Peygamberlere hiç denmez İbni Haceri Mekki hazretleri buyuruyor fakat: Peygamberler, mezarlarında diridir Ama, onların hayatları, bizim hayatımız gibi değildir Yiyip içmeleri, ibadet etmeleri gerekmez in hayatına benzer Lezzet almak için ibadet ederler Çünkü, mezar hayatında cenabı Hakkı müşahedeleri, dünyadakinden daha mükemmeldir (Fetavai fıkhiyye s125) Peygamberlerin kabir hayatları, dünya hayatı gibi değildir Onlar, ahirete gitmişlerdir Ahirete mevt olmadan gidilmez Onun için Peygamberlere emvat denilmiştir Yahut işitmeyen ölü seslenmek değildir Kabirlerinde namaz kılarlar Birkaç hadisi şerif meali şöyledir: (Peygamberler kabirlerinde diridir, namaz kılarlar) Ebu Ya’la, Beyheki (Mirac gecesinde, Musa aleyhisselamın kabri yanından geçirildim Mezarında, ayakta namaz kılıyordu) Buhari, Müslim (Peygamberler kabirlerinde, Sura üfürülünceye değin namaz kılarlar) Hâkim (Cuma günü bana fazla salevat getirin, çünkü salevatlar bana ulaştırılır ve ben onları işitirim) İMace, İ Şâfiî Resulullah, (Cuma günü bana çok salevat getirin Çünkü, salevatınız bana arz olunur) buyurunca, Eshabı kiram, (Ya Resulallah, salevatımız sana nasıl ulaşabilir ama, sen bundan böyle kabrinde toprak olmaz mısın?) dediler Peygamber efendimiz buyurdu ama: (Allahü teâlâ toprağın Peygamberleri çürütmesini haram etmiştir) Ebu Davud, Nesai, Beyheki Âlimlik, şehitlik gibi rütbeler hatta iman nimeti yani Müslümanlık, her zaman Peygamberlik makamına bağlıdır Rütbe sahipleri, kendilerine bu rütbeyi verenden, rütbesi onun tasdikine alt olandan üstün olamaz  

Üst Alt