Son Konu

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

SEO Nedir?​

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sorusuna cevap vermeden önce, SEO’nun ne olduğuna kısaca göz atalım. Açılımı Search Engine Optimization olan SEO’nun Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu’dur. SEO’daki amaç, web sitesinin belirli kriterler dahilinde değerini artırarak Google’da üst sıralara çıkmasını sağlamaktır. SEO, kendi içerisinde İç SEO ve Dış SEO olarak ikiye ayrılmaktadır.

İç SEO Nedir?​

Bilinen adıyla On Page SEO, SEO’nun ilk adımıdır. Bu kısım, sitenin içerisindeki optimizasyon faaliyetlerini içermektedir ve ilk aşamada tamamlanması gereken yer burasıdır. Site İçi SEO (İç SEO) çalışmalarının kapsadığı bazı maddeler, şunlardır:

  • Sitenin hızlı bir şekilde açılması,
  • Google Search Console, Yandex Webmaster Tools vb. webmaster araçlarına kayıt yapılması,
  • HTTPS (SSL) protokolünün sağlanması,
  • SEO uyumlu URL yapısının kullanılması,
  • Site haritalarının oluşturulması,
  • H1, H2, H3 gibi Heading etiketlerinin hiyerarşik yapısının sağlanması,
  • Mobil uyumlu ve kullanıcı dostu bir site yapısının oluşturulması,
  • Kaliteli içeriklerle sitenin güncel tutulması.

Dış SEO Nedir?​

Bilinen adıyla Off Page SEO, SEO’nun ikinci adımıdır. İlk aşamada site içerisindeki bütün kriterleri başarıyla sağladıktan sonra dış SEO çalışmalarına geçilir. Dış SEO, temelde sitenize kaliteli backlinkler alınarak yapılan bir çalışmadır. Güncel algoritmalara göre sitenize Dış SEO çalışması yapmadan da yükselmeniz mümkün görünmektedir. Dış SEO’nun temel kuralı, abartılı eylemlerden kaçınmak ve olabildiğince doğal görünmektedir. Sitenize bir günde yüzlerce backlink alırsanız, anlık yükselmeler yaşasanız bile ilerleyen dönemde gelebilecek bir Google güncellemesiyle arama motorlarından silinmeniz mümkündür.

SEO Nedir?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?​

SEO uyumlu içerik, rakiplerinizle sizin aranızda fark yaratacak kalitede içerikler üretmeniz için önemli bir araçtır. Temelde yer alan bazı SEO kurallarını uygulamak, teknik olarak SEO uyumlu içerik yazmanız için yeterli olacaktır. Bununla birlikte yazınızın mutlaka kullanıcı dostu olması yani sadece SEO için yazılmamış olması gerekir. SEO uyumlu içerikte olması gereken temel kriterler şunlardır:

  • Yazınız Kullanıcılar İçin Olsun: Yazıyı SEO uyumlu yapacağım diye her yerde alakalı alakasız anahtar kelimelerini geçirmemelisiniz. Yazının içerisinde kullanacağız ufak SEO teknikleri, yeterli olacaktır. En önemli amaç, kullanıcılara istedikleri konuda bilgiler sunmaktır.
  • Fark Yaratın: Yazınız mutlaka özgün olmalıdır. Özgün olmakla kalmayıp, internet ortamındaki en iyi bilgileri sunmaya özen göstermelisiniz.
  • Teknik Kriterler: Alt kısımda detaylı olarak anlattığımız kelime sayısı, medya kullanımı, anahtar kelime oranı, iç/dış linkleme kriterlerine dikkat etmelisiniz.
SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?​

SEO uyumlu içerikler, istikrarlı bir şekilde sitenizde yayınlandığı taktirde ziyaretçi oranlarınız kısa zamanda artacaktır. Eğer sitenizin İç SEO ayarlamasını sağlıklı bir şekilde yaptıysanız, bundan sonraki en önemli amacınız kaliteli ve güncel bir şekilde içerik girişi sağlamaktır. SEO uyumlu içeriklerin nasıl yazılacağına ve nelere dikkat edileceğine dair ipuçlarını alt kısımda sizin için derledik.

Anahtar Kelimenizi Seçin​

İlk adımda yazının konusunu ve hedeflediğimiz anahtar kelimeyi belirlememiz gerekiyor. Peki bu anahtar kelimeyi neye göre seçeceğiz?

  • Anahtar Kelime Hacmi: Hedeflediğiniz anahtar kelimenin Google’da aratılıp aratılmadığını araştırarak işe başlıyoruz. Örneğin şuan okuduğunuz ”SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır” başlıklı makalenin aylık ortalama 100-1.000 arasında arama sayısı bulunuyor. Yani bu yazıda ilk sıralarda yer almak, site trafiğini gözle görülür bir şekilde artıracaktır. Bir anahtar kelimenin aranma hacmini içerisinde yer alan Anahtar Kelime Planlayıcısı üzerinden veya gibi sitelerden öğrenebilirsiniz.
  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime: Seçeceğiniz anahtar kelimenin uzun olması, sıralamada hızlıca yer almanızı sağlayacaktır. Örneğin bu yazıdaki anahtar kelimeyi ”SEO” yapmak büyük bir hata olurdu. Çünkü içeriğimiz direkt olarak SEO değil, SEO uyumlu içerik. İkinci olarak SEO kelimesinde ilk sıralara çıkmak SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır kelimesinde ilk sıralara çıkmaktan çok daha zor. Üçüncüsü ise spesifik olarak SEO uyumlu içerik yazmak isteyenleri hedefliyoruz, sıfırdan SEO öğrenmek isteyenleri değil.

Rakip Araştırması Yapın​

Anahtar kelimemizi belirledikten sonra Google’da bu anahtar kelimeyle ilgili bir arama yapalım. Örneğin ”SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır” diye arama yaptığımızda birçok sitenin bu konuda yazıları olduğunu görüyoruz. En temel amacımız, arama sonuçlarında ilk 10’da yer alan sitelerden daha kapsamlı ve daha iyi okunabilirliğe sahip içerikler üretmektir. Bu yazıyı yazarken yaptığımız araştırmada 600-2.000 kelime aralığında yazılan birçok içerik ile karşılaştık. Bizim yazımızın bu yazılardan daha kapsamlı bilgiler içermesi gerekiyor.

Elbette rakipten daha iyi, daha kapsamlı ve okunabilir bir içerik üretmek önemli bir kriter fakat başta söylediğimiz İç SEO ve Dış SEO etkenlerinin de sıralamaya doğrudan etki ettiğini unutmamak gerekiyor. Yani en iyi yazıyı siz yazsanız bile bu durum, sitenizin en üstte yer alacağının garanti olması anlamına gelmiyor.

SEO ve Anahtar Kelime Seçimi

Özgün İçerikler Üretin​

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sorusunun temel cevabı, özgün içeriktir. İçeriğiniz mutlaka özgün olmalıdır. Bir üst maddede yer alan rakip analizi sırasında başka sitelerin yazdıklarını kopyala-yapıştır yapmamalısınız. Gerektiği durumları yazılara takla attırarak özgün kelimelerle yeni cümleler kurabilirsiniz fakat kendinizden mutlaka bir şeyler eklemelisiniz. Bir içeriği hazırladıktan sonra özgün olup olmadığını sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

Uzun İçerikler Oluşturun​

Google size direkt olarak şu kadar uzunlukta içerikler yazmalısınız gibi şeyler söylememektedir. Bununla beraber arama sonuçlarına göz attığımızda uzun içeriklerin bir adım önde olduğu net bir şekilde görülmektedir. SEO araçlarından biri olan Rank Math, yazı içeriğinin en az 600 kelime olmasını önermektedir. Webmasterlar arasındaki genel görüş, yazı içeriğinin minimum 300 kelime olması yönündedir.

”SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır” kelimesiyle ilgili aramalara göz attığımızda ilk sayfadaki sitelerin içerik uzunluklarının 600 kelime ile 2.000 kelime arasında olduğu görülmektedir. Buradaki önemli püf noktalardan biri de saçma sapan cümlelerle içeriği uzatmanın mantıklı bir hareket olmamasıdır. Bu şekilde içerik hazırlayacak Google algoritmasını geçseniz dahi sitenize giren ziyaretçi anında çıkacak ve bu durum performansınızı olumsuz yönde etkileyecektir.

SEO Uyumlu İçerik Uzunluğu

Yazı Düzenine Dikkat Edin​

SEO kurallarına dikkat etmek adına birçok noktaya dikkat ederken yazı düzenini gözden kaçırmamalısınız. Temel yazı düzeni kurallarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Anlam Bütünlüğü: Yazılarınız giriş, gelişme ve sonuç bölümlerden oluşmalı. Konudan konuya atlamamalısınız.
  • Dil Bilgisi: SEO uyumlu olsun olmasın sitenizde yer alan içerik yazım kurallarına uyması gerekir. Tamamen yazım hatalarıyla dolu metinler, hem Google hem de kullanıcı gözünde sitenizin değerini düşürecektir.
  • Paragraf Uzunluğu: Yüzlerce kelimeyi alt başlıklarla veya paragraflarla ayırmadan düz bir metin halinde yazmayın. Paragraf uzunluğu hem okunabilirlik açısından hem de SEO açısından önemli noktalardan biridir. SEO uyumlu içerikteki paragrafın uzunluğu, 40-150 kelime arasında olmalıdır.
  • Okunabilirlik: Paragrafla bağlantılı olarak yazının okunabilirlik oranını artırmak için maddeler şeklinde listeleme yapabilir, önemli kısımlar bold, italic veya renkli olarak ayarlayabilirsiniz. F tipi okuyucu olarak adlandırılan kişiler, aradıkları şeyleri bulmak için bu tür öne çıkarmalara dikkat ederler.

Alt Başlıklar ve Anahtar Kelimeler Kullanın​

SEO uyumlu içerik yazarken ana anahtar kelimenin yanında alt kelimeler de seçmelisiniz. Bu alt kelime seçimini yaparken en çok aranan alakalı terimlerden yararlanabilirsiniz. Alt anahtar kelime bulmanın en kolay yolu, Google’a ana anahtar kelimenizi yazmaktadır. Örneğin ”SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?” aramasının yaptığımız Google sonuçlarının en alt kısmında alakalı şu aramalar görünmektedir:

Google Anahtar Kelime Bulma
Üst kısımdaki görselden yola çıkarak ”SEO Uyumlu İçerik Örnekleri”, ”SEO Uyumlu Makale Yazdırma”, ”SEO Uyumlu Makale Fiyat” gibi alt başlıklar, bu yazı için ideal seçimler olarak görünmektedir. Ana anahtar kelimemizin yanında Google’da görünen ”İlgili Aramalar” sekmesinden de bu şekilde yararlanabiliriz.

SEO uyumlu içerik yazmanızı sağlayacak bir diğer nokta, iç ve dış linkler vermenizdir. Yazdığınız içerikle ilgili olarak benzer yazılarınıza yönlendirme yapabilirsiniz. Örneğin bu yazıda sıkça geçen SEO ile ilgili detaylı bilgi almak için başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Şeklinde bir iç link verdik. Bu sayede ilgili kullanıcılar o yazıyı da okuyarak sitede daha fazla vakit geçirebilir.

Dış linkler ise adından da anlaşılacağı üzere site dışına verilen linklerdir. Örneğin bu içeriğin önceki bölümlerinde Google, Small SEO Tools ve Ubersuggest gibi farklı sitelere link verdik. Dış link vermek konusunda çoğu site tutumlu davransa da kullanıcılara yarar sağlayacak, güvendiğiniz ve çok fazla abartmadan kullandığınız dış linkler içeriğiniz için faydalı olacaktır.

Anahtar Kelime Oranı​

İçeriğimizin SEO uyumlu olması, alakalı alakasız her yerde anahtar kelime kullanacağımız anlamına gelmez. Burada denge kurmak çok önemlidir. Anahtar kelimelerimiz, ne çok fazla ne çok az olmalıdır. Bu konuda net bir açıklama olmamasına karşın ideal anahtar kelime oranının %0,5 ile %2,5 arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Yazınızı WordPress üzerinden yazıyorsanız; Yoast SEO, All in SEO ve Rank Math gibi eklentilerle anahtar kelime kullanım oranınızı takip edebilirsiniz. Anahtar kelime kullanımıyla ilgili bir diğer önemli nokta, içeriğinizin ilk paragrafında kullanmanız gerektiğidir. Bu durum, arama motorlarının anahtar kelimenizi rahat bir şekilde seçmesini sağlayacaktır.

SEO Uyumlu İçerik

Medya Ögeleri Kullanın​

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? Sorusunun cevaplarından biri de zengin medya ögelerinin kullanılmasıdır. Bu durum sadece SEO için değil, kullanıcıların yazınızı daha kolay bir şekilde okuması için de önemlidir. İçerik boyunca anlattığınız konularla alakalı fotoğraf, infografik, grafik tasarım ve video materyalleri kullanabilirsiniz. Bu sayede anlattığınız konuyu kullanıcının daha rahat bir şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Yazı İçeriğini Özetleyin​

”SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?” yazımızın ilk paragrafından hemen önce yer alan ”Yazı İçeriği” kısmı, hem Google gözünde yazıyı değerli kılmakta hem de siteye giren kullanıcılarının aradığı bilgilere kolayca ulaşmasını sağlamaktadır. WordPress tabanlı sitelerde başta Table of Contents olmak üzere yazı içeriğini gösteren birçok ücretsiz eklenti bulunmaktadır. Bu eklentileri kullanarak içeriklerinizi SEO uyumlu hale getirebilirsiniz.

Bonus: İçeriği Güncel Tutun​

10 maddeye ek olarak özellikle son dönemlerde etkisi farklı çalışmalarla kanıtlanmış bir adım var sırada. İçeriğinizi zaman zaman güncellemek, Google gözünde içerik kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Örneğin bu yazıyı 2021 yılında yayınladık ve birkaç yıl sonra SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sorusuyla ilgili Google tarafından önemli bir paylaşım yapıldı. Bu durumda içeriğimize bu paylaşımı eklemek hem yazımızın kullanıcı gözünde güncel kalmasını sağlayacak hem de Google gözünde bu işimize verdiğimiz değeri gösterecektir.

SEO Uyumlu İçerik Özellikleri Nelerdir?​

SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? Sorusuna üst kısımdaki maddelerde detaylı bir şekilde yer verdik. Konunun özü, kullanıcının aradığına rahat bir şekilde ulaşması olarak tanımlanabilir. Örneğin siz de bir kullanıcı olarak bu yazıyı detaylı bir şekilde incelediğinizde aradığınız tüm sorulara detaylı bir şekilde yanıt bulmuşsanız; SEO uyumlu ve kullanıcı dostu bir yazı okumuşsunuz demektir. Üst kısımda saydıklarımızı kısaca özetlemek gerekirse:

  1. Aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeler seçin,
  2. Alt başlıklarda arama yapılan diğer anahtar kelimeleri kullanın,
  3. Ana anahtar kelimenizi yazının ilk paragrafında kullanın,
  4. Anahtar kelime yoğunluğunuzu %2,5 üzerine çıkarmayın,
  5. Dil bilgisi, giriş-gelişme-sonuç, paragraf uzunluğu gibi konulara dikkat edin,
  6. İçeriğinizin 600 kelime üzerinde olmasına özen gösterin,
  7. Video ve resimlerle yazı içeriğini zenginleştirin,
  8. İç ve dış bağlantılar verin,
  9. Anahtar kelimenizi içerik URL’sinde kullanın,
  10. Yazı başlığını ilgi çekici kullanın ve mümkünse içerisinde sayı geçirin,
  11. Yazınızı özetleyen içerik özeti ekleyin.
SEO Uyumlu Makale

SEO Uyumlu Makale Örneği ve Fiyatı​


SEO uyumlu makale örneği için bu yazımızı veya Blog kısmında yer alan diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Popüler SEO araçlarından Rank Math ile yapılan ölçümlere göre sitemizdeki tüm yazılar %90 ve üzeri başarı puanına sahiptir. SEO uyumlu içerik nasıl yazılır? başlıklı yazımızın Rank Math skorlarını alt kısımdan görüntüleyebilirsiniz:
 
Üst Alt