ÇOCUĞUN MAYASINDA SEVGİ VE DİSİPLİN OLMALI
Eğitim modelinin temelinde polemik yaratıcı 'uzman görüşleri'nin değil dini ve manevi değerlerin oluşması gerektiğini söyleyen eğitmen James Dobson, sağlıklı çocuk yetiştirmenin son yıllarda moda olan fazla anlayışla yok dozunda uygulanan bir disiplinle sağlanacağı görüşünde
Dünden bugüne uygulanan gelenekselve modernçocuk eğitim modellerini tek çatı aşağı toplayarak Ağaç Yaşken Eğiliradlı kitabı yazan James Dobson, son yıllarda uygulanan eğitim modellerinde çocuklara verilen disiplinin yerini bölge fazla hoşgörüye eleştiri getiriyor Ergenlik çağına değin dozunda verilen disiplin doğru ileriki yaşlarda kurulacak iletişimin çok daha sağlıklı olacağını savunan Dobson, Çocukların huysuzluklarına izin vererek onların ileride insancıl davranış göstermesini bekleyemeyiz Eğer doğru, yalan söylemeyen, kendisinin yanı sıra karşısındakileri de düşünen birisi olmasını istiyorsak daha yapısal sürecin başında bu özellikleri hedeflememiz gerekir Yani içten tutumlar çocuğa genetik yolla yok, eğitimle geçerdiyor Disiplin konusunda ebeveynin metodunun önemine değinen Dobson, çocuğun yanlışlıkla kırdığı bir vazo aleyhinde gösterilecek sert tavrın geveze olduğunu ama aynı çocuğun hayır yapmayacağımya da kapa çenenigibi ifadelerine izin verilmemesi gerektiğini dile getiriyor Dobson, sevgi ile disiplinin ise ayrılmaz bir bütün olduğunu sözlerine ekliyor
Büyüklerine saygılı olan bir çocuğun ileride dini ve milli değerlere de saygılı olacağını ifade eden Dobson'a tarafından anne ve babalar çocuklarına hürmet duymadıkları taktirde çocukların da onlara hürmet duymalarını ummak yanlıştır Anne ve babalar çocuklarını arkadaşları önünde ufak düşürecek ve utandıracak konuşma, tavır ve sözlerden kaçınarak onların egolarına aleyhinde kırıcı olmamalıdır Disiplinin, olaylara seyirci kalanların meraklı gözlerinden uzaktan uygulanması gerekir Onların kuvvetli duygularına özlem ve taleplerine komik yada saçma da olsa değerinde verilmelidir
DİSİPLİN OYUNCAKLARINI TOPLATMAKLA BAŞLAR
Disiplinin erken yaşlardan itibaren uygulanması gerektiğini söyleyen Dobson, geç kalınması halinde anne ve babanın bu konuda büyük bıkkınlık yaşayacağını belirtiyor ve şunları söylüyor: Beş yaşındaki çocuğa oyuncaklarını toplatamazsanız daha asi olacağı sonraki yıllarda kontrolü sağlamanız o kadar olası olmayacaktır Buluğ Çağı, önceki eğitim sürecinin daha da yoğunlaştığı bir dönemdir Birincil on iki yılda çözüme kavuşturulmamış bir sorun, buluğ çağı esnasında fazla daha ciddi bir hal alır Öyleyse erginlik dönemini saatli bombaya çevirmemek için öncesinde disiplini çok daha sağlıklı bir şekilde saptamak gerekirÇocuğunun gördüğünü görebilen, düşündüğünü düşünen, hissettiğini hisseden ve onun görüntü açısını yakalayabilen anne ve babanın etkin bir ebeveyn olduğuna dikkat çeken Dobson'a tarafından örneğin uyku saati geldiği halde uyumayan çocuğa, sebebini anlayarak tavır görünmek gerekir *