Son Konu

Sezaryen doğum nasıl yapılır? Sezaryen kaç kez yapılır, riskli mi? Sezaryen doğum sonrası

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
KyJWx_1570182596_9215.png

Olağan tevellüt korkusu nedeniyle pek çok gebenin tercih ettiği sezaryen veladet, sıradan tevellüt kadar yararlı olmasa da hayat kurtarıcı olabiliyor. Sezaryen gerektiren durumlarda hekim tarafından karar verilebilen bu tevellüt prosedürü ile ilgili bilinmesi gereken tüm ayrıntıları sizler için düzenledik. Sezaryen nedir, tevellüt nasıl yapılır? Sezaryen ile kaç defa veladet yapılır? Sezaryenin avantajları ve dezavantajları neler? Sezaryen tevellüt sonrası dikiş izi kalır mı?

Sıradan tevellüt, Sezaryen, Epidural veladet, Suda veladet, Ayakta veladet, Prenses veladet üzere çeşitli usullerle gerçekleştirilen doğumlar arasında bilinen en sağlıklı usul, isminden de anlaşılacağı üzere sıradan yani doğal doğumdur. Ana ve bebek sıhhati için rastgele bir risk ya da tehlike taşıyan durum olmadığı takdirde alışılagelmiş tevellüdün yapılması gerektiği vurgulayan eksper tabipler, ana ve bebek için mucizevi yararlarının olduğuna dikkat çekiyor. Birinci kere ana olacak olan bayanlar daha öncesinde bu türlü bir deneyim yaşamadıkları için etraflarından duydukları en ufak bir aksilikte sıradan tevellüt korkusu yaşayabilir. Doğumdan korktukları için daha az ağrılı ve sancısız veladet sistemlerine kaymak isteyebiliyorlar. Bunun için tercih edilmesi istenen sezaryen tevellüt her ne kadar ana ya da bebek için zararlı olmasa da sıradan veladet kadar yararlı da değildir. Bebeğin eşinin önde olması ya da zıt duruş konumları üzere durumlarda bebek alışılagelmiş doğumda kahır çekeceği için hayat kurtarıcı olarak 'Zorunlu Sezaryene' başvurulabiliyor. Pekala sezaryen nedir, sezaryen veladet nasıl yapılır? Sezaryen veladet öncesi hazırlıkları nelerdir? Bebek sezaryenle ne devir alınır? Veladet kesesi nasıl açılır? Sezaryenin riskleri neler? Sezaryen neden hayat kurtarıcı, yararları neler? Sezaryen tevellüt ile ilgili en çok merak edilenler...

SEZARYEN NEDİR? SEZARYEN VELADET NE DEVIR YAPILIR?

1geD2_1570182379_8037.jpg



Ana karnında büyüyüp gelişen bir bebeğin dış yerküreye gözlerin açması yaklaşık 40 hafta yani 280 günlük bir sürece tekabül etmektedir. Ananın Genital yerinden çıkarken, ya da gerek ana gerek de bebek için rastgele bir risk bulunduran durumda zararsız metotla ana karnına atılan kesi ile yapılan veladet sezaryendir.

Sezaryen usulü ameliyat yolu ile gerçekleştiği için ana adayının anestezi alması gerekmektedir. Bu Genel anestezi ya vücudun tamamına, şuur gizli halde uygulanır ya da Epidural anestezi biçiminde yapılan belden aşağısının iğneyle uyuşturulması ve ananın uyanık olması ile gerçekleştirilir.

Hamileliğinin 37. haftasını tamamlamış olan ve tevellüt devri gelen kişilerin tıbbı gereklilik zorunluluğuyla planlanmış olan sezaryen veladet 39. hamilelik haftasında gerçekleştirilir. Sezaryen için ülkü devrin 39 hafta 0 gün olması sebebi ile hekim veladet randevusu verebilmektedir.

SEZARYEN ÖNCESİNDE NELER YAPILIR? SEZARYEN HAZIRLIKLARI...

CnlS2_1570182580_5297.png



Sezaryen yapacak olan ana adaylarında yapılacak birinci süreç bebeğin kalp atışlarının dinlenmesidir. Rastgele bir acil durumda müdahale edebilmek için ana adayından kan alınır. Akabinde sezaryen kesisinin atılacağı yandaki tüyler temizlenerek korumak için antibiyotik verilir. Tercihe nazaran idrar yoluna sonda uygulanabilir. Daha sonra önlükler giyilmeye başlanır ve alışılagelmiş doğumda şayet ana adayına sakinleştirici verilir, sezaryende verilmez!

Karar verilen anestezi haline nazaran hazırlıklar yapılır ve uyutma süreci başlanır. Bebeğe ziyade ölçüde narkoz gitmemesi için ana adayı uyutulduktan sonra ameliyata başlanır.

SEZARYEN AMELİYATI NASIL YAPILIR? SEZARYEN VELADET NASIL BAŞLAR?

Sv5G6_1570182724_3264.png



Genital yerin biraz üstüne yatay bir kesi açılarak yapılan kesi ile karın katları sırasıyla açılır. En sona yani rahmin oraya gelince bir kesi daha atılarak bebek çıkartılır. Bebeğin göbek kordonu klemplenerek kesilir, plasenta çıkartılır.

Daha sonra eriyen dikişlerle akıllıca bir biçimde kapatma süreci yapılır. Ortalama 20-45 dakika süren bu süreçle sezaryen sonlanır.Dikiş yeri bandajla kapatılarak temizlenir.

VELADET YAPTIKTAN SONRA VALIDELER NEDEN YÜRÜTÜLÜR? SEZARYEN SONRASI CİNSELLİK...

Sezaryen ameliyatı yapıldıktan yaklaşık 6-8 saat sonra veladet yapan ananın yürümesi istenir. Sebebi ise ameliyattan dolay yavaşlayan bağırsakları hızlandırmak ve yavaş çalışmaya bağlı olarak oluşabilecek kan pıhtılarını önlemek. Birinci birkaç gün münhasıran de bebeği emzirme sırasında kramp ya da kasık ağrısı yaşanabilir. Enfeksiyonun önüne geçmek için kollayıcı antibiyotik verilir.

Eşlerin yakın temasta bulunmalarının zararlı olup olmadığı ile ilgili mütehassıslar, tevellüt yapan analarda cinsî münasebet yaklaşık 6 hafta sonra yani Lohusalık bittiği hengam önerilmektedir.

SEZARYEN DİKİŞ İZİ KALIR MI? SEZARYEN İZİ NASIL MAKBUL? ESTETİKLE...

HYkFo_1570182843_9814.jpg



Hamilelik sürecinde alınan gereksiz kilolar ve çatlayıp formunu kaybederek gevşeyen karınlar birçok hatunu rahatsız ediyor. Karın germe ameliyatı da bu şekil karınlara yapılabilecek en işe yarar tekniklerden biri.

ÇATLAKLARA VE ARTAN DERİYE MÜDAHALE

Mahsusen yaz aylarında daha çok yapılan estetik operasyonlar arasında yan alıyor. Sezaryen doğumundaki dikişe benzeri kesi yapılır, artan deri gerilerek uzaklaştırılır, karına tekrar form verilir ve biçimi bozulmuş karın kası sağlamlaştırılarak operasyon bitirilir.

EN AZ 6 AY SONRA YAPTIRIN!

Op. Dr. Bülent Cihantimur operasyon hakkında, “Kimi hastalar sezaryen tevellüdün yapılmasıyla bir arada karın germe ameliyatının yapılıp yapılamayacağı konusunda haber alıyorlar. Bu ikisinin bir arada yapılmasında pek çok dezavantajı oluşur, öncelikle bebeğin standart bakımı, emzirme ve anayla birinci teması gecikmiş olur. Şayet tıpkı seansta karın germe yapılırsa bu değişim sonucunda tekrar sarkmanın olması mümkün. Şayet ana emzirmiyorsa en az 6 ay sonra ya da emzirme periyodu bitince karın germe ameliyatı olması en sahih devirdir.” dedi.

SEZARYEN OTİZM RİSKİNİ ARTTIRIR MI?

Gvjep_1570182942_5064.jpg



Araştırmalar sezaryenin otizmi tetiklediğini gösterse de araştırma ekibindeki Prof. Louise Kenny, umumide otizm riskinin çocuklarda seyrek olduğuna değinerek, "Sezaryen hekim tavsiyesiyle tercih edildiği hengam hem validenin hem de bebeğin sıhhati için nispeten tesirli bir prosedürdür." dedi.

Ekip içerisindeki bir gayri bilim kişisi Eileen Curran da tevellüt metodu ve evladın ruhsal gelişimi arasındaki ilginin karmaşık olduğunu, yerküre çapında sezaryenin artmasıyla sebep-sonuç münasebetinin belirlenebilmesi için bulguların sair araştırmalarla da desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sezaryen ve otizmin birbiriyle alakası net olarak tespit edilemese de bu veladet metodunun oluşturabilecek tehlikelerinden bahseden araştırmanın sonuçları "Journal of Child Psychology and Psychiatry" mecmuasında yayımlandı.

SEZARYENLE KAÇ DEFA VELADET YAPILIR?

Doğumunda sezaryen sistemini tercih eden bayanların merak ettikleri hususlardan birisi de bir hatunun en çokça kaç defa sezaryen veladet yapabileceğidir. Mütehassıslar merak edilen bu bahis için yaptıkları araştırmalarda, üçüncü sezaryenden sonra karnın iç tarafındaki yapışkanlıkların artmasıyla tevellüdün sıkıntı geçebileceğini açıkladı.

Ayrıyeten üst üste tercih edilen sezaryen, bebeğin eşinin aşağıya yerleşmesi ve eşin de rahme yapışma ihtimalinin artmasını tetikler. Bu nedenle birinci sezaryende bile bir tehlike vardır. Lakin, münhasıran de dördüncü sezaryen şiddetli risklidir. Hem validenin hem de bebeğin sıhhati için en ülkü veladet sistemi olağan olandır. Gerekli olmadıkça sezaryen tevellüt sistemini tercih etmemelisiniz.
 
Üst Alt