Öte yandan kafeinli içeceklerin, kafeinin idrar söktürücü tesirinden dolayı uygun bir likit kaynağı olmadığı; çay, kahve ve gazlı içeceklerin idrar söktürücü tesirler gösterdiklerinden suyun tarafını tutmadığı üzere görüşler artık tarih oldu. Tek seferde 250 - 300 mg ve üzeri kafein alınmadığı sürece idrar çıkışını artırıcı tesirler göstermediği saptanmamıştır. Bu da 5 - 8 fincan çay ve 3 - 5 fincan kahveye eşittir.
Çay:Yerkürede sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır. İçerdiği polifenoller ve flavonoidler ile antioksidan aktiflik göstererek kronik hastalık risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Potasyum içeriği ile hudut ve kas sistemlerinin çalışmasında hizmet almaktadır. Son yapılan çalışmalar içerdiği epikateşin sayesinde kısa periyodik nörolojik bozuklukları önlemeye yardımcı olduğunu, epigallokateşin3gallat içeriğinin ise metabolizmayı hızlandırdığını ve kilo denetimine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Lakin haddinden fazla ve demli bir halde tüketilmesi durumunda demir emilimini olumsuz cephede etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Hazırlanırken çaydanlığa kireci az su konulup kaynatılır. Üzerine demlik içinde kaynar su katılmış çay eklenir. Kullanılan çayın kalitesine nazaran bir silme tatlı kaşığı çaydan 2 - 4 çay bardağı çay yapılabilir. Ateş kısılarak istek edilen sürece demlenmeye bırakılır. Çay demlendikten sonra süzülerek bardak yahut fincanlara konulur, dilek edilirse üzerine kaynar su da eklenir. Şeker, dilimlenmiş limon, velev kimi topluluklarda süt yahut krema ile birlikte servis edilmektedir.
Kahve:Kafein ve lezzet verici aromatik esanslar ve kafeol kahveye özelliğini kazandırır. Kahvenin uyarıcı tesiri içerdiği kafeinden kaynaklıdır. Kafeol kahvenin hususî lezzetini oluşturur. Bu öğeler suda eridiğinden kahve imalatında suya geçerler. Çekildikten sonra uzun müddet hava ile temas ederse bu unsurlar kaybolmaya başlar ve lezzet azalır. O nedenle çekilmiş olan kahvelerin hava ile teması kesilecek biçimde paketlenmesi ve saklanması gerekir.
Bir fincan kahve için bir çay kaşığı kahve cezveye konularak, şekersiz yahut istenilen ölçüde şeker eklenerek, üzerine fincanda dudak hissesi kalacak biçimde su eklenerek karıştırılır. Kabarıncaya kadar ısıtılır, ama üzerinin köpüklü olması isteneceği için kaynatılmaz.
Çay ve kahvenin konsantrasyonu artırmada ve ishalde olumlu tesirleri olmasına karşılık, birtakım kimselerde kalp çarpıntısı, kansızlık yahut ülser ağrılarını artırıcı tesir yapabilirler. Birey kendi durumunu tanıyarak içeceği ölçüsü ayarlamalıdır. Kafein, santral had sisteminde uyarıcı tesir gösterir. Birtakım beşerler kahveyi yalnızca uyanık kalmak ve yorgunluğu önlemek için içerler. Kafeinli içecekleri tüketmek bağımlılık değil alışkanlık olabilir. Şiddetli kafein alımının tesirleri bireyden bireye farklılık göstermektedir. Kafein hassaslığı birçok faktöre bağlıdır. Bunlar; kafein alım sıklığı ve ölçüsü, vücut yükü, fizikî durum ve sonluluk seviyesidir. Kafein toleransı uzun vadede gelişir. Sağlıklı yetişkinlerde günlük 200 - 300 mg kafein fizikî bir mesele oluşturmaz.
Hazır Kahve: Türk kahvesi dışında beslenme alışkanlıklarına dahil olan bir sair seçenek de hazır kahve çeşitleridir. Tek tasarrufluk poşetlerde gerek sade gerekse süt tozu ve şeker ekli olanları hazırlama kolaylığı ve farklı lezzetler sunmaktadır. Lakin kafein idrar ve dışkı yoluyla çok az ölçü kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Bu küçük lakin olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak ismine, kahvenin daha çok sütten yapıldığı latte yahut capuccino halinde tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Velev köpüklü olmasını sağlamak emeliyle tam yağlı süt tarafına düşük yağlı yahut yağsız sütler de tercih edilebilir. Çayda olduğu üzere, kahvede de içerisine süt, şeker yahut krema eklenmediği sürece kuvvet bedeli yoktur.
Kakao:İçecek olarak kakao hazırlanırken, kakaonun karışım içerisinden ayrılmasını önlemek hedefiyle, bir büyük fincan için bir çay kaşığı kadar kakao biraz su ile kaynatılır. İstenen ölçüde şeker ve bir fincan süt eklenerek tekrar kaynatılır. Sıcakken servis yapılır. Uyanık kalmak ismine içilecek düzgün alternatiflerden biri olan kakao, nispeten da lezzetlidir.
Birtakım ilaçların ana unsuru bitkilerdir. Bu nedenle birtakım bitki çaylarının kimi tedavilerde faal olması yahut zıt tesir yaratması kelam konusu olabilmektedir. O nedenle tedavi gören bir kişi tabibine istişareden bitki çayları kullanma konusunda dikkatli davranmalıdır.
Ekinezya:Bağışıklık sistemini güçlendirme, soğuk algınlığı, grip, nezle, boğaz ağrısı, üst teneffüs yolları ve idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde önerilmektedir.
Ihlamur: Yatıştırıcı, idrar söktürücü, dolaşımı düzenleyici, göğsü yumuşatıcı ve balgam söktürücü özellikler içeren ıhlamur mide için de yararlı tesirler göstermektedir.
Kuşburnu: Yüksek nispette C vitamini içeren kuşburnu, yaygın görünen kış illetlerinden kollayıcı tesirler içermesinin yanında kanı temizler, bağırsakları yumuşatır, mide kramplarına uygun gelir.
Adaçayı:Faal öğesi salvion denen esans ve flavonoidlerdir. Lakin bileşiminde bulunan bu esans yüksek dozlarda alınırsa zehirli olabilir. Öte yandan likit gereksinimini karşılamaya yardımcı olduğu üzere bayanlarda adet devirlerinde rahatlatıcı tesirleri mevcuttur.