Son Konu

Sigara ve Sağlığımız

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Sigaranın zararlarının ortaya çıkışı:

Her yıl 4-5 milyon, her gün ise on binin üzerinde insan sigaranın zararları sebebiyle hayatını kaybediyor. Sigaranın niçin içildiğine dair sorunun cevabı kişiye göre değişmekle birlikte hiçbir sorunu çözmediği aksine ciddi sağlık sorunlar oluşturduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle bu alandaki rantın üst seviyede olması, sigaraya karşı olan önlemlerin çok geç gelmesine neden oldu. Sigaranın 1942’li yıllarda İngiltere gibi bir ülkede “Sigara içmek özgüveninizi arttırır” sloganıyla satıldığı düşünüldüğünde, kullanımının neden bu denli arttığını anlamak çok da zor değil.Örneğin bugün ciddi bir iş gibi ele alınan toplum sağlığı meselesi, bundan 50 yıl önce başlasaydı ve o dönem sigaraya bir takım kısıtlamalar gelseydi, muhtemelen bu kadar insan sigaradan zarar görmeyecekti.Bilim insanları özellikle 60’lı yılların ortasında yaptıkları araştırmalar neticesinde, sigaranın zararlarının sanıldığının aksine oldukça ciddi bir boyutta olduğunu tespit etmişlerdir. Ve özellikle batılı ülkeler –ki yoğun olarak Avrupa Birliği Ülkeleri ve ABD- 70’li yıllardan itibaren bir takım önleyici faaliyetlerde bulunmuşlar ve sigaranın zararlarının önlenmesi için çalışmışlardır.Örneğin kapalı alanda sigaranın yasaklanması, ABD’de bundan 20 yıl önce gerçekleştirilmiştir. Türkiyede ise bu önlem ancak 2009 yılında yürürlüğe girmiştir.

Sigara Neden Zararlıdır?

Sigara içerdiği nikotin, katran ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yaratmaktadır. Özellikle katranın içeriğinde 4500 civarında insan vücudu için zehirli kimyasal bileşik bulunmaktadır. Bu kimyasal bileşiklerden 80 kadarının ‘kesinlikle’ kansere yol açabileceği bilim adamları tarafından 2000’lı yıllarda tespit edilmiştir.

Sigaranın dumanında bulunan karbon monoksit ve nitrojen oksit gibi gazlar kandaki oksijen miktarını azaltıp, organlara ve beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesine sebep olmaktadırlar. Bu sebeple kalp daha hızlı çalışıp, daha fazla oksijen içeren kan pompalama arzusu ile hareket ettiği için kalp krizi riski sigara içen insanlarda, içmeyen insanlara göre %80 daha fazladır.

Diğer yandan sigaranın içerisinde bulunan ve esas bağımlılık yaratan madde nikotin ise tarih boyunca “zehir” olarak kullanılmıştır. Her ne kadar sigarada bir insanı direk öldürecek kadar nikotin bulunmasa da, yeterli miktarda nikotin alan bir insan birkaç saat içerisinde ölebilir.

Sigara Bağımlılık Yapar Mı ?

Sigara içerdiği nikotin ve diğer bağımlılık yapan maddeler sebebiyle, yukarıda da belirttiğimiz gibi bağımlılık yapmaktadır.Nikotin bağımlılığının ilk sigarayla başladığını belirten uzmanlar, 1 ay süreyle kronik kullanım olduktan sonra sigara içimi durdurulduğunda aşerme belirtilerinin başladığına dikkat çekiyor.Yaşamı boyunca toplam 100 adet sigara içmiş olan kişi yaşamı boyunca sigara içicisi olarak kabul edilmektedir.Bir dal sigara içimi sırasında alınan nikotin ödül sistemindeki bütün nikotin reseptörlerini doldurmak için yeterli olduğunu bilirsek bir pakette neden 20 sigara bulunduğunu şöyle izah edebiliriz.

“Sigara dumanıyla alınan nikotin bu reseptörlere birleştikten sonra artık nikotine karşı duyarsız hale gelirler. Eğer ödül sistemindeki nikotin reseptörlerinin hepsi nikotinle doyurulmuşsa daha fazla nikotin alımı keyif verici etki yapmaz. Bir dal sigara içimi sırasında alınan nikotin ödül sistemindeki bütün nikotin reseptörlerini doldurmak için yeterli oluyor. Bu nedenle sigara dalı standart boydadır. Başka deyişle daha uzun sigara dalı daha fazla keyiflendirici etki gösteremiyor.

Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur. Sigara bağımlısı beynindeki nikotin reseptörlerini gün boyunca sürekli nikotine doymuş ve duyarsızlaşmış hale getirerek sigara isteği (aşerme) yaşamıyor. Ancak kronik sigara kullanımı devam ettikçe beyindeki nikotin reseptör sayısında artış oluyor ve sigara kullanıcısı aşerme yaşamamak için doz arttırma ihtiyacı duymaya başlıyor.”

Ancak sigara bağımlılarını bu denli zorlayan yoksunluk duygusu sadece nikotin sebebiyle oluşmamaktadır. Sigara, aynı zamanda kokain ve amfetamin de içermektedir. Bu sebeple uzun yıllar süren sigara kullanımında, tiryakilerde bu maddelere karşı da bir yoksunluk duygusu oluşmaktadır.Nikotin beyindeki hayati fonksiyonları düzenlemekle sorumlu olan bölgedeki nöronların gereksiz hareket etmesine sebep olur ve kişide bir ‘haz ve zevk alma’ hissi uyandırır. Bu his, her ne kadar eroin ve kokain içen bağımlılarınki kadar yüksek değilse de sigarayı tekrar ve tekrar içme isteği uyandırır.

Sigaranın Zararları Bırakıldıktan Ne Kadar Sonra Kaybolur?

Sigarayı bıraktıktan yaklaşık on yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski %50 azalır. Kalp krizi riski ise olağan seyrine döner. Ancak sigara bırakıldıktan birkaç gün sonra dahi kandaki oksijen miktarı yükseldiği için kişide bir rahatlama duygusu, önceye göre daha enerjik ve mutlu olma hali oluşabilir. Ancak aynı zamanda kişi ‘yoksunluk’ duygusu ile de başa çıkmak zorundadır.

Sigaranın Vücuda Zararları Nelerdir?

Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.

Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.

Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.

Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.

Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.

Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.

Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur.

Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.

Burunda koku alma duygusu azalır.

Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.

Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.

Pankreas kanseri riski artar.

Rahim ve yumurtalıkla ilgili olarak kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.

Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.

İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.

Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.

Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.

Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek, belle ilgili hastalıkların tedavisini engelleyen yegne faktörlerden biridir. Bunun yanında normal insanlarda da zaman zaman şiddetli sırt ve bel ağrılarına yol açabilir. Bunun nedeni, sigara içen kişilerde vücudun, omurilikteki disklere çok zayıf miktarda oksijen göndermesidir.

Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.

Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.

Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.

Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.

Burunda koku alma duygusu azalır.

Sigara içilmesi, solunum yollarını örten koruyucu yapı ve hücreleri bozarak akciğerlerin her türlü zarara açık hale gelmesine yol açıyor.

Sigara içilirken çekilen nefes ile beraber sigaranın dumanı ve sigara içerisinde bulunan zararlı kimyasal maddeler doğrudan akciğerlere çekilir.

Bundan nedenle sigara içilmesine bağlı olarak en çok rahatsızlık akciğerlerde görülmektedir.Sigaranın içinde bulunan kimyasal maddeler akciğer rahatsızlıklarına yol açmakta olup, sigaranın akciğerlere verdiği en büyük hastalık akciğer kanseridir.

SİGARANIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Akciğer kanseri, Ağız kanseri, Burun kanseri

Dudak kanseri,Boğaz kanseri,Gırtlak kanseri

Yemek borusu kanseri,Mesane kanseri

Böbrek kanseri,Karaciğer kanseri

Mide kanseri,Pankreas kanseri

Prostat Kanseri: Sigara içmek bütün bu tarz kanser türlerinin %40’ının nedenidir.

Göğüs Kanseri: Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre %75 daha fazla göğüs kanserine yakalanma riski taşır.

Rahim Kanseri: Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 4 kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşır.

Çocukluk Solunum Problemleri: Annesi ya da babası sigara içen çocuklar 6 kat daha fazla solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma riski taşır. (Soğuk algınlığı, kulak iltihapları, bronşit, bademcik problemleri, astım ve de zatürre ‘ki bazen ölüme bile yol açar’)

Şeker Hastalığı: Sigara içmek, vücudun insülin salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu da şeker hastalığına yol açar.

İlaca Karşı Bağışıklık – Sigara içenler belli bir ilacın etkili olması için çok daha büyük dozlarda o ilacı kullanmak zorunda kalır.

Kulak Enfeksiyonları: Sigara içenlerin çocuklarının oititis hastalığına yakalanma riskleri vardır.

Amfizem: Bu hastalığın yol açtığı ölümlerin %85’i sigara yüzünden olur. (ciğerlerdeki alveoller zamanla esnekliğini kaybeder. İlerleyen safhalarda, yoğun bir biçimde solunum zorluğu olur ve hasta solunum makinesine bağlanmak zorunda kalır.)

Boğaz Kanseri: Boğaz kanseri vakalarının %80’ine sigara yol açar.

Mide Kanseri: Sigara içenlerin mide veya bağırsak kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 2 kat daha fazladır.

Kalp Hastalıkları: Sigara içenlerin kalp krizine yakalanma riski içmeyenlere göre 4 kat daha fazladır.

Kısırlık: Çiftlerden sadece birinin sigara içmesi çocuk olmaması riskini 3 kat arttırır.

Kangren: Akciğerler verimsizleştiği için, vücuda çok az oksijen yayılır. İnsan vücudu, bu çok az miktardaki oksijeni mecburen iç organlara dağıtmak zorunda kalır. Bundan dolayı kalbe en uzak kısımlar olan parmak uçlarından itibaren hücreler süratle zincirleme olarak ölür. Çoğu zaman kollar ya da bacaklar kesilebilir.

Karaciğer Kanseri: Karaciğer kanseri vakalarının % 80’i sigara yüzünden olur.

Gırtlak Kanseri :Günde 25 tane sigara içiyorsanız 30 kat daha fazla gırtlak kanserine yakalanma riski taşırsınız. Bu da ilk başlarda konuşma zorluğu ilerleyen safhalarda tamamen konuşamamaya sebebiyet verir.

Erken Doğum ve Bebeğin Hafif Doğması: Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski inanılmaz boyutlardadır.

Ağız Kanseri: Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açar.

Menopoz: Sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur.

Yemek Borusu Kanseri: Bu kanserden ölenlerin hemen hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir.

Erken Yaşlanma :Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır.

İyileşme Zorluğu: Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Bunun yanında ameliyat sonrası yaralarının iyileşmeme olasılıkları vardır.

Diş Kaybı: Sigara içmek diş kayıplarında önemli bir faktördür.

Ülkemizde de birçok kişi sigara içmekte ve her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı birçok insan hayatını kaybetmektedir. Yaşam standartlarınızı düşüren hatta yok eden bu kötü ve zararlı alışkanlıkta (eğer sigara kullanıyorsanız) biran önce kurtulmalısınız.

Ve İstatistikler!

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre son 50 yılda ortaya çıkan kanser vakaları göz önüne alındığında akciğer kanseri ilk sırada yer alıyor. Akciğer kanseri vakaları, son 50 yılda %300 artarak en çok rastlanan kanser türü olarak tıp tarihine geçmiş durumdadır.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 50 bin kişide akciğer kanseri görülmektedir. Uzmanlar bu oranın 10 yıl sonra %100 artacağını ön görmektedirler.  Kronik bronşit vakalarının %75’inin nedeni sigaradır. Kalp ve damar hastalıklarının %40’ından fazlasının ise sorumlusu yine sigaradır.

Günde sadece 5 adet sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da görece az gelişmiş bir bebek doğurma riski %35’in üzerindedir.

Ağız kanseri vakalarının ‘tamamının’ sorumlusu sigaradır. Yemek borusu kanserlerinin ise %90’ı sigaradan kaynaklanmaktadır.

SİGARAYLA İLGİLİ GERÇEKLER

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada bir milyar yüz milyon düzenli sigara içicisi var ve bunların yarısı sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan dolayı hayatını kaybedecek.

* Her yıl dünyada 5 milyon kişi aktif olarak sigara içtiği için ve yüz binlerce insan sigara dumanına maruz kalmaları nedeniyle ölmekte.

* Ülkemizde sigara içme oranları yaklaşık olarak erkeklerde yüzde 41, kadınlarda yüzde 13 ve 17 milyon sigara tüketicisi var. Her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

* Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde mevcut, bunların 80’den fazlası kanser yapıcı özelliğe sahiptir.

* Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8’i sigara tüketmekte. Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tanı konabilmektedir.

* Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan kronik bronşit rahatsızlığının yüzde90 tek sebebi sigaradır.

* Koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 10 ila 30’undan sigara sorumludur.

* Günde 1-4 arası sigara içimi ve hatta pasif sigara dumanına maruz kalınması kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır.

* Hamilelikte sigara içiminin bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmıştır.

* Sigarayı merak edip deneyenlerin yaklaşık yarısı bağımlı olabilmektedir.

İLK ÖNLEM BAŞLATMAMAK

 Unutulmamalıdır ki, her 100 kişiden 5 ile 10’u sigarayı kendi isteğiyle bırakabilmektedir. Sigarayı bıraktırma poliklinikleri gereklidir ama sigara ile mücadelede tek başına yeterli değildir. Sigaraya hiç başlanmamasının sağlanması daha anlamlı bir önlem olarak gözükmektedir.

SİGARA BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ,

   * Bırakmak için bir gün belirleyin.

    * Aile ve iş çevrenizdeki kişilere sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve onların desteğini isteyin.

    * Fazla zaman geçirdiğiniz yerlerde (araba-ev) sigara içmeyin.

    * Nikotin eksikliğine bağlı ortaya çıkabilecek sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi yakınmalarınızın birkaç hafta içinde oldukça azalacağını unutmayın.

    * Sigara içimini tetikleyebilecek stresli durumlar, alkol kullanımı veya arkadaş çevresi gibi faktörlere karşı hazırlık yapın.

    * Düzenli egzersiz yapın.

    * Bir sigaradan bir şey olmaz demeyin. Bırakma sürecinde içeceğiniz bir sigara bile başarısızlığa yol açabilmektedir.

    * Stresle mücadele etmek için sağlıklı yöntemler bulun. Uğraşmaktan keyif aldığınız hobilerinize zaman ayırın.

    * Canınız çok fazla sigara istediğinde hemen yapacak bir şeyler bulun, örneğin bir arkadaşınızı arayın, yürüyüşe çıkın, yemek yapın vb.

    * Bırakma sürecinde bir kez başarısız olsanız bile yeni denemelerde şansızın artacağını unutmayın. 

SİGARA BIRAKMADA YAN ETKİSİZ BİR YÖNTEM OLAN BİOREZONANS YÖNTEMİNİ DENEMEYİ UNUTMAYIN…

SİGARASIZ YAŞAMDA HAYATIMIZDA OLABİLEN DEĞİŞİKLİKLİKLER ŞUNLARDIR.

20. dakikada başlayan değişimler..

* Nabız, kan basıncı, vücut ısısı normale döner.

* Kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır.

* Efor kapasiteniz artar.

* Öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur.

* Balgam miktarı 2 haftada yarı yarıya azalır.

* Soluk alıp vermeniz kolaylaşır.

* Koku ve tat alma duyularınız iyileşir.

* Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar.

* Kendinizi daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlarsınız.

* Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur.

24. saatte, 2 hafta - 3 ay sonrasında, 1. yılda

* Kalp krizi geçirme riskiniz ilk günlerden itibaren azalmaya başlar, 1 yılın sonunda risk yüzde 50 azalır.* Beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski yüzde 30-50 oranında azalır.

* Kronik bronşit ve amfizem (KOAH) gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir. İlerleyen yıllarda solunum fonksiyonları iyileşir.

5. yılda

* Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır.

10. yılda

* Felç olma riskiniz 5 - 10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.

* Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalır.

15. yılda

* Koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski, hiç içmeyenlerinkiyle aynı olur.

Yaklaşık 10 dakika 60 kişi, sigaraya bağlı gelişen hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.

Biorezonans ve Sigarayı Bırakmak

Biorezonans ile sigarayı bırakmak, sigara içme isteğini azaltarak, kişiye göre değişmek kaydıyla 1 veya 2 veya 3 seansta sigaranın bırakılabilmesine yardımcı olur.  Biorezonans sigara bırakma seansı için rezonans makinesi ile yapılan terapide vücudun yeni duruma uyumu açısından ilk 72 saat çok önemlidir. Sigaraya karşı direnç gösterilen bu süre en riskli zamandır.Fakat bu sürede şiddetli sigara isteğinin oluşması beklenmez. 

Biorezonans ile sigara bırakma terapisi sonrasında vücut nikotini unutmaktadır. Terapinin hemen sonrasında eski alışkanlıkla kişi sigara içmeye kalksa bile vücut sigara dumanından rahatsız olmaya başlar ve kişi sigaradan aldığı tadı ve keyfi alamamaya başlar. Sigara içmek anlamını yitirir ve kişide bulunan fiziksel istek ortadan kalkar.

Terapiler, kalp-beyin pili bulunanlar ve hamileler dışında herkese uygulanır. 

Sigarayı bırakmak isteyen kişilerde ağır hastalıkların bulunması rezonans seansları için engel değil.

Nikotine karşı fiziksel bağımlılık sigaranın kullanıldığı süre ve içilen günlük miktar doğrultusunda artar.

Biorezonans ile sigara bırakmaterapilerinin bir diğer belirgin etkisi ise stres düzeyinin azaltmasıdır. Biorezonans ile sigara bırakma terapilerinde genellikle 3 günlük bir adaptasyon süresi gereklidir. Yani 3 günden sonra kişide fiziksel bir nikotin talebi olmaması beklenir. Bu sebepten nikotin krizleri yaşanmaz. Rezonans terapi yöntemi ile sigara bırakıldığında vücutta nikotin kaynaklı bir yoksunluk oluşmaz. 


 
Üst Alt