Son Konu

Sigmund Freud Kimdir? Sigmund Freud Neler Yapmıştır? İşte Hayatı ve Ölümü...

bilgisayarci

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,563
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
96
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-92983834f66111e9f305421e3396b368de34d89d.jpg


Sigmund Freud Avusturyalı bir psikolog, yazar ve psikanalisttir. Freud temel olarak insan zihnini, zihinsel bozuklukları ve cinsiyeti etkileyen teorileri formüle etmeye çalışmıştır. Sigmund Freud'un hayatına dair merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz. Freud kimdir, neler yapmıştır? Sigmund Freud'un hayatı ve ölümü...




Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un çalışmaları modern, dinamik bir psikolojinin başlangıcını işaret etti.Eserleri, anormal ve klinik psikoloji ile insani gelişim aşamaları hakkında daha derin bir anlayış sağladı.  İşte Sigmund Freud'un hayatı...

Sigmund Freud Kimdir?




Hayatı

Sigmund Freud 6 Mayıs 1856'da Moravia'da (Çekya) doğdu. Freud'un babası 40 yaşındayken ikinci evliliğini Freud'un annesi ile yaptı. Aralarında neredeyse 20 yaş fark vardı. Sigmund'un babasının ilk evliliğinden iki üvey kardeşi vardı ve onlar yaklaşık olarak annesiyle aynı yaştaydı. Sigmund dört yaşındayken aile Viyana'ya taşındı. 

Lisede Latince, Fransızca ve İngilizce öğrenirken kendi çabalarıyla İbranice, İspanyolca ve İtalyanca öğrendi. Freud 1873'te tıp fakültesine kaydoldu. Viyana tıp dünyasının başkenti olmuştu ve genç Sigmund başlangıçta klinik uygulamadan ziyade laboratuvara ve tıbbın bilimsel tarafına çekildi.  

Freud'un Çalışmaları

Freud, doktora derecesini yirmi dört yaşında aldı. Dönemin ünlü beyin anatomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert'in yönetiminde psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başladı. 1884 yılında kokain üzerine bir inceleme yapmakla görevlendirildi. Theodor Meynert başkanlığında psikiyatri (duygusal ve zihinsel sağlığı içeren tıp) bölümünde beş ay geçirdi. O zamanlar psikiyatri katı ve tanımlayıcıydı. Davranışın psikolojik anlamı bizzat önemli değildi. Freud'un sonraki çalışmaları bu tutumu değiştirdi.

Viyana'da kendi kliniğini kuran Freud histeri üzerine çalışmalara başladı.Meslektaşı Joseph Breuer'ın öğretilerinden sonra hipnoz tekniğini histerik hastaların tedavisinde kullanmaya başladı. Freud, Breuer tedavisine 'katarsis' adını verdi. Breuer ve Freud hastalarını semptomları ve deneyimleri hakkında özgürce konuşmaya teşvik etti ve Histeri Üzerine İncelemeler çalışmasını yayınladılar. Ancak bu yayın tıp çevresi tarafından sıcak karşılanmadı. 

Her ne kadar Freud başlangıçta Breuer ile çalışsa da, bu iki doktorun yolları zamanla ayrıldı. Çünkü Freud nevrozların cinsel kökenleri üzerinde olduğuna inanıyordu.



Daha sonraki yıllarda Freud insan zihnini ve cinselliğini daha derinlemesine araştırdı. Cinsellik teorisi üzerine birçok eser yazdı. Yaptığı çalışmalar eleştirmenler ve akademisyenler üzerinde kalıcı bir etki bıraktı. Teorisi de çok fazla tartışma ve şüphecilikle karşılandı.

1902'den sonra Freud, psikanalitik bildirilerin sunulması ve tartışılması için çarşamba akşamları küçük bir grup meslektaşını topladı. Bu psikanalitik hareketin başlangıcıydı. İsviçreli psikiyatristler Eugen Bleuler ve Carl Jung de Zürih'te bir çalışma grubu kurdular ve ilk Uluslararası Psikanalitik Kongresi 1908'de Salzburg'da düzenlendi.

Evliliği

Freud, Emmeline ve Berman Bernays çiftinin kızı olan Martha Bernays ile yirmi altı yaşındayken tanışmıştı; iki ay sonra nişanlandılar. Evliliklerinden önceki dört yılın çoğunda ayrı kaldılar. 1887'de evlendiler. Altı çocukları oldu. İlk kızları Matilde 1887'de dünyaya geldi. Kızı Anna, babasının en ünlü takipçilerinden biri oldu. Babası Freud'un yolunu izleyen Anna Freud, psikanaliz alanında babasına yardımcı olarak psikalanalizin önem kazanmasında rol oynayan kişilerden biri oldu.



Ölümü

Freud'a 1923'te üstçene ve damak kanseri tanısı kondu. Otuz üç operasyon geçirmesine rağmen hayata tutunamadı ve 23 Eylül 1939'da öldü.

Eserleri

- Günlük Yaşa­mın Psikopatolojisi

- Düşlerin Yorumu

- Psikanaliz Üzerine Beş Ders

- Totem ve Tabu

- Narsisizmin İncelenmesine Giriş

- Uygarlığın Huzursuzluğu

- Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd

- Musa ve Tektanrıcılık

- 1905- Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme

- 1905- Espriler ve Bilinçdışı'yla İlişkisi

- 1910/11- Bir otobiyografik paranoya vakasında psikanalitik yorumlar / Dava Daniel Paul Schreber

- 1914- Psikanalizin Tarihçesi

- 1917- Psikanalize Giriş Dersleri

- 1925- Yaşamım ve Psikanaliz

- 1926- Tutukluk, Semptom ve Korku

- 1927- Bir Yanılsamanın Geleceği

- 1930- Kültür İçindeki Huzursuzluk

- Psikanaliz ve Uygulama

- Psikanaliz Üzerine

- Olgu öyküleri

- Histeri ile Mücadele
 
Üst Alt