Bir Youtube içerik üreticisi olduğunuzu varsayalım. Kanalınızda yayınlamak için hazırladığınız onlarca video ve arşivlediğiniz binlerce video var. Ancak gözünüz gibi baktığınız bu videolar, bir şekilde silindi. Yıllardır hazırlamak için uğraştığınız bu videoların elinizden kayıp gitmesinin vermiş olduğu üzüntü ile hemen araştırmalara başlayarak ”silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır?” diye Google amcaya sormaya başladınız.
Bunun gibi yüzlerce örnek sayabiliriz; öğrenciyseniz hazırladığınız tezler, iş adamıysanız hazırladığınız sunum dosyaları veya çok sevdiğiniz hatıra resimleri… Tüm bu belgeler ve resimler, çeşitli nedenlerle silinme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu sebepler; çeşitli virüsler, insan kaynaklı hatalar veya belgelerinizi barındırdığınız hard diskinizin arızalanması olabilir.
Silinen dosyalar aslında bilgisayarınızda kalmaya devam ediyor
Bu konu ile ilgili yıllardır bitmek bilmeyen çeşitli iddialar var. Bazı kişiler silinen dosyaların aslında bilgisayardan silinmediğini iddia ederken bazıları ise silinen dosyaların çeşitli ”dosya ayak izleri” bıraktığını iddia ediyor. Aslında her iki anlayış da silinen dosyaların aslında silinmediğini yapılacak birkaç işlem ile geri getirebileceğini gösteriyor.
Bu nedenle eğer herhangi bir veri kaybınız varsa, aşağıda göstereceğimiz adımları uyguladığınız taktirde silinen dosyaları geri getirme işlemi yapma şansınız olacak. Ancak bu işlem için öncelikle bazı uygulamalara ihtiyacınız var. Piyasada bulabileceğiniz en güncel ve güvenilir veri kurtarma uygulamalarından ikisi olan EaseUS ve Piriform Recuva ile en kısa sürede silinen dosyaları geri getirme işlemini gerçekleştireceksiniz.
EaseUS Data Recovery Wizard
Bu uygulama ile artık dosyalarım silindi ne yapmalıyım derdine kapılmayacaksınız. 17 yılın üzerinde kullanıcılarına hizmet veren EaseUS Data Recovery Wizard, sizlere %99.7 veri kurtarma garantisi sunan nadir uygulamaların başında geliyor.
EaseUS Data Recovery Wizard, her türden depolama birimi ile uyumlu olarak çalışıyor. Sabit disk, harici hard disk, USB, SD kart gibi depolama birimlerinde silinen dosyaları geri getirme işlemini sorunsuz yapan uygulama, aşağıdaki adımları izlemeniz haline veri kurtarma işlemini sorunsuz yapacak.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Adım 1: İlk önce tarama yapacak olduğunuz dosya konumunu seçin ve tara seçeneğine tıklayın.
Piriform Recuva
CCleaner uygulamasını aramızda bilmeyen yoktur. Bilgisayarımızdaki çeşitli gereksiz dosyaları, çerezleri silerek bilgisayarımızı hızlandırır ve verimini arttırır. CCleaner uygulamasından bahsetmemizin nedeni ise Recuva ve CCleaner uygulamalarının aynı firma tarafından geliştirilmesi diyebiliriz.
Kullanımı oldukça basit olan Recuva, sanki bir uygulama kuruyormuş hissi veriyor. Size ilk önce ne tür bir dosya kurtarmak istediğinizi soruyor ve daha sonra silinen dosyanın en son hangi lokasyonda bulunduğunun bilgisini istiyor. Aşağıdaki adımları izleyerek silinen dosyalarınızı kolaylıkla geri getirebilirsiniz.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Adım 1: İlk olarak uygulamayı çalıştırın ve ‘ileri‘ butonuna tıklayın.
Adım 2: Bu adımda sizden hangi türde dosyaları kurtarmak istediğinizi soruyor. Müzik, resim, belge veya mail seçebilirsiniz. Dilerseniz hepsi seçeneğini de seçerek dosyalarınızı kurtarmaya başlayabilirsiniz.