Son Konu

Sınav Kaygısı

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Kaygı, bireyin çevresine ve çevresinde gelişen durumlara uyum sağlama sürecinde yaşadığı korku, gerilim, sıkıntı gibi hislerle kendini gösteren koruyucu tepkidir. Kişi bunu kontrol edemez hale geldiğinde problem oluşturur ve işlevselliğini olumsuz etkileyebilir.

Sınav kaygısı ise, sınava hazırlanan kişilerin işlevselliğini son derece fazla etkileyen bir durumdur. Yani sınavdan ve başaramayacağından korkan birey sadece kaygısı nedeniyle istediği başarıya ulaşamayabilir. Çünkü sınav kaygısı kişilerde; ders çalışmayı planlayamama, ders çalışamama, öğrendiklerini sınavda kullanamama,dikkatin dağılması, bilinen konuların hatırlanmaması, mide bulantısı,terleme, baş ağrısı, uyku bozukluğu,, gerginlik, sinirlilik, yapamayacağım düşünceleri gibi bir çok fizyolojik, davranışsal,duygusal ve zihinsel belirtilerle kendini gösterir bu da kişilerin başarısını doğrudan etkiler. Aslında sınav kaygısı birbirini zincirleme bir şekilde etkileyen olaylar bütünüdür. Bu durumu yenmek için kaygıyı yönetmeyi bilmek gerekir.

Sınav Kaygısıyla Baş Etmek İçin;


* Sınav kaygısını azaltmak ve olumsuz etkilerinden korunmak için yapılması gereken ilk şey bireye özgü kaygı nedenini ortadan kaldırmaktır.

* Özellikle yanlış aile tutumları bireylerin kaygı düzeyi üzerinde oldukça etkilidir. Bu anlamda aileler daha anlayışlı, kabullenici, takdir edici ve çözüm odaklı olmalıdır.

* Anne babaların sınavların kişiliği değerlendirmediğini, kazanmanın ve kaybetmenin hayatın bir parçası olduğunu kabul etmeleri ve çocuklarına bu bilinci vermeleri gerekir.

* Anne babalar çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamalı, olumsuz yönlerden çok olumlu yönlere vurgu yapılmalıdır. Olumsuz algı kaygıyı arttıracağından, güven verici ortam oluşturulmalıdır

* Yüksek kaygı ve stres düzeyinin azaltılması, olumsuz felaket senaryolarının değiştirilmesi, zamanın iyi planlanması, uygun olmayan çevre koşullarının iyileştirilmesi, çalışma ve etkin öğrenme tekniklerinin kullanılması, dikkat eksikliklerinin giderilmesi, sınav sonucunun gerçek analizinin yapılması gerekir.

* Sınav kaygısıyla baş etmede, kaygıyı bastırmak yerine onu kabul etmek, tanımak ve kontrol altına almak daha iyi bir yöntemdir.

* Uyku ve yemek düzenine dikkat edilmelidir, fizyolojik ihtiyaçlar dengeli bir biçimde karşılanmalıdır.

* Gerçekçi hedefler konulmalı, uygulanabilir çalışma programı yapılmalıdır.

* Kaygı yaşayan kişinin kendini önemli ve değerli hissetmesi sağlanmalıdır. Öz güven desteği sağlanan kişi kendine güvenir ve sınava karşı kaygı dolu bakış açısı değişir.

* Sınav kaygısında unutulmaması gereken şey bunun son derece normal hatta belli ölçülerde gerekli bir durum olduğudur. Amaç kaygıyı sıfıra indirmek değil yaşamdaki olumsuz etkilerini azaltmak olmalıdır. Bu durum için destek almanız gerektiğini düşünüyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

Hepimiz bazen öngöremediğimiz bazı şeyler yaşıyoruz. Herkes için belirsiz olan şeyler oldukça fazla. Bu yüzden bu yolda tek olmadığınızı asla unutmayın. Bazen olumsuz sandığımız olayların sonucu daha olumlu olabilir henüz hiçbir şey belli değilken kötü olacağına inanmak yerine iyi olacağına inanarak kalan zamanı daha faydalı bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Hepinize başarılar diliyorum yolunuz aydınlık olsun.


 
Üst Alt