Sinüs nedir?
Burun boşluğunun etrafını çevreleyen içi hava dolu kemik boşluklara sinüs adını veririz.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar.Mukozalar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük kanalları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında , gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşur.
Sinüzit Tehikeli midir?
Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması seyrekte olsa mümkündür. Böylece sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı alevlendirebilir veya bunların ortaya cıkmasına neden olur.
Sinüzitin Tedavisi Nasıldır?
Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan önemli bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Eğer bulgular allerji, migren veya sinüzite benzeyen bir başka nedenden dolayı ise doktorunuz alternatif bir tedavi planı uygulayacaktır
Burun Poliplerinin Tedavisi Nasıldır?
Öncelikle nedene yönelik tedavi yapılamalı. Bu amaçla Doktor kontrolunda kortizon tedavisi, sinüzit birlikteliğinde antibiotik tedavisi yapılır. Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı durumda cerrahiye başvurulur. Cerrahide burun endoskopları ve kameralar ile görüntüleme teknikleri kullanılır.