Din kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Sırat nedir? Sırat denilince akla ilk gelen şey Sırat Köprüsüdür. Şimdi bu konular hakkında bilgiler verelim.
Sırat Nedir? Anlamı Ne Demektir?
Sözlük anlamı “yol” olan sırat, cehennem üzerinde bulunan bir yol veya köprüdür. Müminler cennete sırattan geçerek gireceklerdir. Sırat köprüsünün önemini sadece Yüce Allah’ımız bilmektedir. Tüm varlıklar kendisinden mutlaka geçecektir.
Mümin kullar işlemiş oldukları amellerine göre bazısı hızlı, bazısı ise daha yavaş olarak sırat köprüsünden geçecek, kafir olanlar günahkar olanlar ise ayakları sürçerek cehennemin içine düşeceklerdir.
Dinimizde Sırat Köprüsü Nedir?
Bir rivayette iyi ya da kötü amel işlemiş olan tüm insanoğlu
uzanan Sırat Köprüsü, belki de insanoğlunun dünya hayatı boyunca hoş iyi amellerle kurduğu bir köprüdür. İnsanoğlunun dünya hayatındaki iyi işleri, diğer dünyada kendi önüne bir köprü şeklinde gelmektedir İnsanı cehenneme düşmeden güzel cennete ulaştırmaktadır.
Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadislerinde, Cehennemin üstüne kurulacak olan sırat köprüsünden geçecekleri şöyle ifade etmiştir. İlk geçen kişinin Peygamberimiz ve ümmeti olacaktır. Bununla birlikte insanoğlunun güzel olan amelleri sayesinde sırattan hızlı geçeceklerini bildirmiştir. (Buhari, “Ezan”, 129; “Rikak”, 48-52; Müslim, “İman”, 81; İbn Mace, “Zühd”, 33)
Efendimiz bir Hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur.
“Daha sonra cehennem üzerine bir köprü kurulur”.
(Müslim, iman, 8)
Müminlerden bazıları şimşek misali, bazıları esen bir rüzgar gibi, bazıları da cins atlar gibi üzerinden geçer. Münafıklar ise emekleyerek geçmeye çalışır ve ateşe düşerler. Kafirlere gelince köprüden hiç geçemeyip ateşe yuvarlanırlar. (F.K.)