Son Konu

Sistemik skleroz ( skleroderma ) ve sedef romatizması

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sistemik Skleroz (Skleroderma)

Skleroderma sözü “sert deri” manasına gelir. Yalnızca derid değil , iç organlarad da kollajen niteliğinde bir unsur birikir.

Tipil olarak Raynaud fenomeni ( parmak uçlarında beyazlaşma, morarma, kızarma formunda renk değişimi ) ile deride sertleşme, kalınlaşma ve yemek borusunu tutulması durumunda yutma güçlüğü eklenir.

Sonlu formu cilt tutulumu ile seyrederken, yaygın formu iç organları da meblağ.Akciğerlerin tutulması ve böbrek tutulumu hayati ehemmiyettedir.

Laboratuvar
ANA, Anti-sentromer ve anti-Scl70 olumluluğu dışında tipik laboratuvar bulgusu yoktur.

Tedavisi
Şimdilik tedavisinde en az muvaffakiyet elde edilebilen romatizmal hastalıktır. Hastalık bir çok sistemi tuttuğundan etkilenen organa yönelik birçok ilaç vermek gerekir ve illetin aktivitesini baskılamaya yönelik ilaç şimdi yoktur.

Sedef Romatizması (Psöriatik Artrit )

Sedef hastalarının ortalama %5-8 inde romatizma gelişebilir.30-55 yaşlarında başlayabilir. Erkek ve hatunlarda misal sıklıkta rastlanır. El eklemlerini tutabileceği üzere omurgayı da tutabilir. Bazen romatoid artrite misal. Tedavisi ise hem steroid olmayan anti romatizmal ilaçlar , bazen steroid ve metotrexate üzere uzun vadeli hastalık düzenleyen ilaçlardır.

 
Üst Alt