Sıvı maddeler, maddenin hallerinden birisi olarak adlandırılmışlardır. Biz de bu yazımızda merak edilen; sıvı maddeler nelerdir, sıvı maddelerin özellikleri nelerdir, sıvı maddeler ne ile ölçülür, sıvı maddeler sıkıştırılabilir mi, en yoğun sıvı madde hangisidir, sıvı maddeler ısı alınca ne olur? Sorularından bahsettik.
Sıvı, maddenin ana hallerinden biridir. Sıvı, belirli bir şekli olmayan bir maddedir. Yerleştirildikleri kap şeklini alırlar. Sıvı moleküllerin sıvı hacmi içinde hareket etmeleri serbesttir, ancak parçacıkların karşılıklı afinitesi hacmin izin verdiği kadar büyüktür. Sıvılar sıkıştırılamaz. Bir sıvının hacmi sıcaklığa ve basınca bağlıdır. Katılardan daha kompakt bir yapıya sahiptirler ve gazlardan daha küçüktürler.
Sıvı Maddelerin Özellikleri Nelerdir?
Sıcaklık düştükçe kinetik enerjisi azalan gaz molekülleri sıvılaşır. Sıvılaştırılmış moleküller birbirine değecek kadar yakın olduğundan, aralarındaki çekim gazınkinden daha fazladır. Moleküllerin sıvı haldeki hareketi gaz halindekinden daha kısıtlıdır. Sıvı moleküller hem öteleme hem de salınım hareketine maruz kalırlar. Bu hareket, sıvının döküldüğü kabın şeklini verir. Sıvı, neredeyse sıkıştırılamaz, sabit hacimli akan bir maddedir. Sıcaklıkları azaldıkça kinetik enerjileri azalan bazı moleküllerin sıvılaşmasına benzer şekilde, sıvı moleküller de dışarıdan ısı alır ve enerjileri arttıkça gaz hale gelir. Kendine özgü bir şekli olmayan ancak çevrenin şeklini alan maddelerdir. Bunlar sıvıdır, ancak her sıvının akışkanlığı aynı değildir, sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Sıvı moleküller birbirleriyle temas halindedirler ve birbirleri üzerinde kayarak hareket edebilirler. Hem salınım hem de öteleme hareketleri gerçekleştirirler. Sıcaklıkla gerilebilir, sıkıştırılamazlar.
Sıvı Maddeler Ne İle Ölçülür?
Dereceli Silindir: Dereceli silindir veya mezura adı verilen bu silindirik kaplar, sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılır. Dereceli silindir cam malzemeden yapılmıştır. Çizgiler ve sayılar arasında eşit olarak bölünmüştür. Eşit aralıklı satırların yanına yazılan sayılar ölçülebilir hacim değerleridir. Sıvıyı dereceli bir silindire dökün ve sıvı hacmi silindir üzerinde işaretlenen değere karşılık gelir.
Pipet: Sıvı maddelerin çok küçük miktarlarını yüksek hassasiyetle ölçmek için kullanılabilen, cam malzemeden yapılmış ölçü aleti. Pipetler, dereceli silindirler gibi bir çizgi ve üzerinde bir sayı ile derecelendirilir. Pipetin ucunu ölçülecek sıvıya batırın, havayı çekin ve sıvı pipet çizgisinin biraz üzerine çıktığında işaret parmağınızla pipeti kapatın. İşaret parmağının hareketi, sıvının serbest akışını sağlar. İstenilen miktara ulaşıldığında tekrar kapanır.
Sıvı Maddeler Sıkıştırılabilir Mi?
Sıvıların sıvı olduğunu hepimiz biliyoruz. Sıvılar her zaman konuldukları kapların şeklini alırlar. Bir sıvı, içinde bulunduğu kabın tüm yüzeylerine dik bir kuvvet uygular. Başka bir deyişle, kuvvete maruz kalan sadece temel değildir. Dikey olarak uygulanan bu kuvvete sıvı basıncı denir. Bir sıvı basınç uygulandığında hacmini değiştirmez. Bu nedenle, sıvılar "sıkıştırılamaz" olarak kabul edilir. Doğası gereği sıvılar sıkıştırılabilir formda bulunmazlar.
En Yoğun Sıvı Madde Hangisidir?
En yoğun sıvı maddenin hangisi olduğu pek çok kişinin meraklandığı bir konu olmuştur. En yoğun sıvı lakabı ile bilinen madde civa olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sıvı Maddeler Isı Alınca Ne Olur?
Sıvı maddelerin ısı alması sonucu hal değişimi denen olay gerçekleşmektedir. Sıvılar ısı aldıklarında hal değiştirip gaz haline geçmektedirler.