Son Konu

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?

voldemort

Yeni Üye
Katılım
2 Eki 2021
Mesajlar
1,336
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Özellikle yaz aylarında görülen sivrisinekler küçük ve kısa ömürlü türler olmasına rağmen, kaşıntılı ısırıklardan taşıyabilecekleri hastalıklara kadar birçok küçük veya büyük soruna neden olabilirler.

Sivrisinek ısırığı​

Her yıl birçok insan sivrisinekler tarafından ısırılır, ancak sivrisinek ısırıkları her kişiyi farklı şekilde etkiler. Sivrisinekler ısırdığında, konakçı, tükürüklerinin bir kısmını (tükürük) konakçıya enjekte ederken canlı canlılardan kan enjekte eder. Antikoagülanlar ve yabancı proteinler sivrisinek tükürüklerinde bulunur. Bu yabancı proteinler vücudun bağışıklık sistemini tetikler. Sonuç olarak, vücudun bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasına yardımcı olan bir bileşen olan histamini serbest bırakır. Histamin, vücudun yabancı maddelerle savaşması için gerekli olmasına rağmen kaşıntı, iltihap ve şişmeye neden olan bir maddedir.
Hem erkek hem de dişi sivrisinekler bitki nektarları ve su ile beslenir, ancak dişi sivrisinekler üremek için diyetlerinde kana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, sadece dişi sivrisinekler insanları ısırır. Sivrisinek ısırıkları nadiren ciddi alerjik yanıtlar üretir. Bu çok nadir alerjik reaksiyonlarda, solunum güçlüğü, vücutta görülen döküntüler ve boğazın kapanmaya başladığı hissi gibi belirtiler varsa, en kısa zamanda acil servise başvurulmalıdır. Sivrisinek ısırıklarından sonra eklemlerde yüksek ateş, lezyonlar, şişme gibi belirtiler alerjiler nedeniyle değil, sivrisineklerin taşıyabileceği hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Böyle bir durumda derhal bir sağlık kuruluşuna danışmak önemlidir.

Sivrisinek kaşıntısı için iyi olan nedir?​

Sivrisinek ısırıkları 1-2 gün içinde geçme eğilimindedir. Bağışıklık sistemi zayıf ve çocuklarda kızarıklık ve şişlik daha uzun süre kalabilir. Sivrisinek kaşıntısında topikal anti-histaminik kremler, eczanelerde satılan ve cilt yüzeyine uygulanan kaşıntı önleyici merhemler uygulanabilir. Kaşıntı ve iltihabı azaltmak için sivrisinek ısırığına da buz uygulanabilir. Sivrisinek ısırıklarında, ısırılan yeri çizmek hem kızarıklığın hem de kaşıntının artmasına neden olur. Bunun nedeni kaşıntı derideki iltihabı arttırır. Ek olarak, çizilmenin bir sonucu olarak ciltte tahriş ve kanama meydana gelebilir. Bu enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle, özellikle sivrisinek bir çocuğu ısırdıysa, tırnaklarının kesildiğinden ve çizilmemesini sağlamak gerekir.

Sivrisinek ısırıkları için iyi olan nedir?​

Sivrisinek ısırıldığında yaptığınız ilk şey, sivrisinek ısırığını sabun ve su ile yıkamaktır. Sivrisinek ısırığı içinde eczanelerden alınan ilaçlara ek olarak, ev malzemelerinden doğal çözümler üretebilirsiniz.
ALKOL
Özellikle esopropil veya etanol tipi alkoller buharlaşırken yarattığı soğutma etkisi nedeniyle sivrisinek kaşıntısına neden olur. Alkol dezenfektan olarak işlev görür. Evde sahip olduğunuz lavanta kolonyası, hem sivrisinek kaşıntısını etanol ile temizler hem de sivrisineklerin en azından koku lavanta kokusuyla bitene kadar yaklaşmasını önler. Burada önemli bir husus, aşırı alkol kullanımının cildi tahriş edebileceğidir.
ÇAY POŞETLERİ
Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi hafifletmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylon içine sarıp buzdolabında tutarsanız, soğutma etkisinden de yararlanabilirsiniz.
ALOE VERA
Aloe veranın anti-enflamatuar etkisi nedeniyle kullanım alanı çok geniştir. Jeli, evde sahip olduğunuz aloe vera bitkisinin yaprağına, ısırılan yere uygulayabilirsiniz.
Seyreltilmiş, doğranmış sarımsak
Sarımsağın yara iyileştirici ve antiviral özellikleri uzun zamandır bilinmektedir. Ancak sarımsak doğrudan cilde uygulandığında, cildi tahriş edebilir ve daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir. Bu nedenle, doğranmış sarımsakları hindistancevizi yağı gibi hafif bir yağla seyreltebilir ve ısırılan yere uygulayabilirsiniz.
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesi, böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, suçiçeği ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. İnce yulaf ezmesine biraz su ekleyebilir ve maskelenmiş karışımı etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. 15 dakika sonra, ılık suyla yıkadıktan sonra bir kremle nemlendirebilirsiniz. Antibakteriyel etkisi nedeniyle bu karışıma bal da eklenebilir. Bal daha fazla sivrisinek çekebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
FESLEĞEN
Cildi fesleğenle ovmak, sivrisinek ısırıklarına karşı yapılabilecek başka bir doğal tedavidir. Fesleğen kaşıntılı cildi rahatlatabilecek kimyasal bileşiklere sahiptir. Fesleğen yağını losyon olarak uygulayabilir veya evde kendiniz yapabilirsiniz. Kendi karışımınızı yapmak için 2 bardak su ve yaklaşık 15 gram kurutulmuş fesleğen yaprağı kaynatın. Karışım soğuduktan sonra, etkilenen alandaki karışıma batırılmış pamuğu ovalayın. Daha acil bir tedavi için taze fesleğen yapraklarını doğrayın ve cildinize sürün.

BU ÜRÜNLERİ KULLANIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN!​

Birçok yerde diş macunu, kabartma tozu, elma sirkesi ve limon suyunun sivrisinek ısırıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Bununla birlikte, bu ürünler özellikle hassas cildi çok hızlı kuruyabilir ve hatta cilt kızarıklığını artırabilir. Bu nedenle, bu ürünleri kullanırken çok dikkat edilmelidir.

Sivrisineklerden nasıl korunur?​

Sivrisinekler gece hayvanlarıdır. Akşamları aktive olmaya başlarlar ve geceleri beslenmeyi tercih ederler. Bu nedenle alınacak önlemler özellikle akşam saatlerinde artırılmalıdır. Sivrisinek ısırığı koruma yöntemlerini 4 farklı şekilde sınıflandırabiliriz:
Fiziksel engeller: Sivrisinek ısırıklarını önlemek için vücudun daha fazlasını kaplayan uzun kollu giysiler tercih edilebilir. Sineklik, uyku odalarında kullanılabilir. Sivrisinek önleyici tül kapılara ve pencerelere tutturulabilir.
Kimyasal yöntemler: Sivrisineklerden en etkili korunma yöntemleri kimyasal yöntemlerdir. Kişiye uygulanabilen kimyasal çözeltilerden iç ve dış mekanlarda kullanılan sivrisinek kovuculara kadar birçok seçenek vardır. Sivrisinek koruma yönteminde en etkili ve en yaygın kullanılan kimyasal N-dietil-3-metilbenzamiddir (DEET).
Doğal yöntemler: Sivrisinekler bazı kokulu bitki türlerinden uzak durmaya çalışır. Bunların örnekleri fesleğen ve fesleğendir. Sivrisineklerin eve girebileceği bu tür bitkilerin tutulması, sivrisinek ısırması olasılığını azaltacaktır. Bunun dışında bazı bitkilerden elde edilen yağlar seyreltilebilir ve vücuda uygulanabilir. Lavanta, okaliptüs gibi yağlar sivrisinek kovucu özelliklere sahiptir. Bu yağları uygularken, badem yağı gibi cilde zarar vermeyen faydalı bir yağda seyreltmek önemlidir. Genel bir formül olarak, 15 gram yağa 3-5 damla bitkisel yağ ilave edilmelidir.
Diğer yöntemler: Ultrasonik-sesli enstrümanlar, sivrisineklerin ana düşmanı, sivrisineklerin ana düşmanı ya da agresif erkek sivrisineklerin kanat dövüş sesini taklit ederek dişi sivrisinekleri kaçırabilir. Bununla birlikte, bu yöntemler kimyasal yöntemler kadar etkili değildir.
Sivrisinekler ısı, hafif, laktik asit, ter ve vücut kokusu, karbondioksite daha fazla gelir. Ek olarak, alkol alımının daha yüksek ısırma ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle piknik vb. Alkol alımı yerlerde kısıtlanabilir ve önlemler alınabilir.
Ayrıca, sivrisineklerin yaşam alanı çevre ile ilgili bazı önlemler alınarak kısıtlanabilir. Sivrisinekler durgun sularda ve yeşil alanlarda daha yaygındır. Bu nedenle, evinizin çevresinde, çocuk havuzunda vb. Boşaltılabilecek su birikintilerini temizlemek gerekir. Uzun otların temizlenmesi ve çimlerin biçilmesi aynı şekilde burada yaşayan sivrisinek sayısını da azaltacaktır.
Sağlıklı günler dileriz .
 
Üst Alt