Son Konu

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

Omurganın bir tarafa eğilmesi ile meydana gelen Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir? Skoryozun tedavi yollarını sizler için derledik. Yazının özetini okumak istiyorsanız en alt kısımda ki Skolyoz Nedir Kısaca adlı başlığa göz atabilirsiniz. Skolyoz omurganın herhangi bir bölgesinde olabiliyor. Ancak en sık etkilenen bölgeler üst omurga ve alt sırt bölgeleri oluyor.

Skolyoz, en çok, kişinin büyümekte olduğu çocuklukta veya erken gençlik yıllarında görülüyor. Erkeklere oranla kadınlarda ise daha sık rastlanıyor.

Skolyoz gelişimi her zaman fark edilmiyor. Eğri genellikle küçük miktarda ilerlediği için kişi tedaviye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, eğriliğin derecesine ve çocuğun yaşına bağlı olarak doktorlar sırt desteği ve fizik tedavi kombinasyonunu önerebiliyorlar.

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir? Sorusu arama motorlarında araştırtırılıyor. Skolyozl çoğu zaman ameliyat gerektirmiyor. Komplikasyonları arasında kronik ağrı ve nefes alma güçlükleri görülüyor. Buna ek olarak skolyozlu kişiler egzersiz yaparken de güçlük çekebiliyorlar.

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz Nedir? Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyozlu kişilerde omurgasında yana doğru C veya S şeklinde bir eğrilik bulunuyor. Bir doktorun skolyozu teşhis etmesi için, eğriliğin bir ölçüsü olan Cobb açısı en az 10 derece olması gerekiyor.
Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?
Skolyoz her yaşta ortaya çıkabiliyor, ancak genellikle 10 ila 12 yaşları arasında veya ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Omurga eğriliğikleri yapısal ve yapısal olmayan olarak iki sınıfa ayrılır. Yapısal olan omurga eğriliği kalıcıdır .Yapısal olmayan bir eğri geçicidir, yani omurga yapısal olarak normaldir. Her iki durumda da, doktor nedeni bulmaya ve düzeltmeye veya tedavi etmeye çalışacaktır.

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?



Skolyoz olan hastalar 3, 6 ve 12 aylık periyotlarda kontrole giderler. Doktorlar bu kontrollerde omurga eğriliğinin kontrol ederler. 25 ila 40 derecelik bir eğri için bir doktor tedavi desteği önerebilir. Eğri rakamlardan daha büyükse ve iskelet hala olgunlaşmamışsa, doktor ameliyat önerebilir.



Tedavi seçeneklerine karar verilirken aşağıdaki faktörler dikkate alınır:



Cinsiyet: Kadınların, giderek kötüleşen skolyoza sahip olma olasılığı erkeklere göre daha fazladır.



Eğrinin ciddiyeti: Eğrinin türü ve ciddiyeti, ilerleme şeklini etkileyebiliyor. S şeklindeki eğrilikler, idiyopatik skolyozlu kişilerde tipiktir, ancak C şeklindeki eğriler, nöromüsküler skolyozlu kişilerde daha yaygın görülmektedir.



Eğri konumu: Omurganın orta kısmındaki bir eğrinin, alt veya üst bölümdeki bir eğriden daha kötü olma ihtimali yüksektir.



Kemik olgunluğu: Kişinin kemiklerinin büyümesi durmuşsa eğrilik riski daha düşüktür. Kemikler büyüme halindeyken skolyoz da buna paralel olarak gelişir.

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir? – Korse Desteği

Korse Desteği

Orta derecede skolyozu olan kişilerde kemikler hala büyüyorsa, doktorlar korse önerebilir. Korse eğriliğin artmasına engel olur, ancak skolyozu sona erdirmez veya tersine çeviremez. Sadece gelişmesine engel olur.



Skolyozu olan kişi gece bile olsa korseyi takması gerekir. Korseler kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Fiziksel etkinlikler katılmak isteyen hastalar korseyi çıkarabilirler.



Kemiklerin büyümesi durana kadar, korse kullanmaya devam edilir. Büyüme durduğunda korse tedavisi biter.

Torakolumbosakral ortez (TLSO)



TLSO plastik bir maddeye sahiptir .Vücudun kıvrımlarına tam olarak oturacak şekilde tasarlanmıştır. Genellikle kıyafet altında hiç fark edilmez.



Milwaukee Ayracı



Milwaukee ayracı, çene ve başın arkası için dayanakları olan bir boyun halkasına sahip bir gövde desteğidir. Doktorlar, TLSO’nun uygun olmadığı veya etkili olmadığı durumlarda milwaukee korsesinin kullanımını onerirler.

Skolyoza Alternatif Tedavi Yöntemi : Kayropraktik Tedavi

Bazı skolyoz hastaları skolyozun ağrı ve rahatsızlığını gidermek masöre giderler.Bu yöntem omurganın yeniden hizalanmasına destek verir.



Kayropraktik tedavi, skolyozu olan kişilerin yaşam kalitesini artırır. Ancak omurga eğriliğini gidermediği için bir tedavi yöntemi değildir. kayropraktik manipülasyonların skolyoza yararı olduğu konusunda net bir kanıt bulunmamaktadır.



Bu tedavi yöntemini tercih etmek isteyen hastalar, skolyoz konusunda uzman kişileri seçmeye özen göstermelidirler. Uzman olmayan birinden kayropraktik tedavi almak semptomları daha da kötüleştirebilir.

Egzersizler

Yapılan araştırmalara göre çeşitli egzersizler skolyozda yardımcı olabilir. Egzersizler, tipik bir duruş elde etmek için omurgayı, göğüs kafesini, omuzları ve pelvisi yeniden hizalamayı amaçlamaktadır.



2016’da yapılan bir araştırmaya göre, egzersizlerin skolyoz tedavisine yardımcı olabileceğine dair kesin kanıtlar olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, araştırmacılar hangi egzersizlerin en etkili olduğunu bulmak için daha fazla çalışma yapmaları gerektiğini belirttiler.



Bazı ağır vakalarda doktorlar spinal füzyon ameliyatını önerebiliyor. Bu ameliyat, omurganın eğriliğini azaltır ve skolyozun daha kötü bir hale gelmesine engel olur.



Spinal füzyon ameliyatında, kemik iyileşirken omurgayı düz tutmak için metal çubuklar, kancalar, vidalar veya teller kullanılır. Kemiğin iyileşmesine yardımcı olmak için kemik greftleri de kullanabilirler.



Spinal füzyon ameliyatı sonrası çocuklar genellikle 4-6 hafta sonra okula dönebilir ve 3 ile 6 ay arasında spor yapmaya başlayabilirler. Ancak bir yıl boyunca binicilik ve fiziki temas sporları gibi sırtı yorabilecek sporlardan uzak durmaları gerekir. Bazı durumlarda hastalar, omurgayı desteklemek için yaklaşık 6 ay boyunca sırt desteği takmaları gerekebilir.



Skolyoz Belirtileri Nelerdir?



Skoryoz Belirtileri aşağıdakileri gibidir.



  • Kafa gövdeden biraz uzakta Görünebilir
  • Kaburgalar biraz farklı yüksekliklerde olabilir
  • Bir kalça diğerine göre belirgin olabilir
  • Bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir
  • Kişi bir tarafa eğilebilir
  • Bacaklar uzunlukları biraz farklı olabilir


Bazı skolyoz türleri hafif ağrılı olur. Bu ağrı yaşlılarda daha sık görülür.



Bebeklerde Skolyoz Belirtileri Nelerdir?



Bebeklerde skolyoz belirtileri aşağıdaki gibidir.



  • Göğsün bir tarafında bir çıkıntı
  • Şiddetli vakalarda, nefes darlığına ve göğüs ağrısına yol açan kalp ve akciğer sorunları olabilir.
  • Bacak uzunluklarının farklı olması
  • Göğüs kafesinin görünüşünde farklılıklar bulunması
  • Omuz veya kalça üzerinde çıkıntılar bulunması


Bebeklerde Skolyoz tedavisi zamanında yapılmaz ise, ileriki yıllarda kalp ve akciğerde olan rahatsızlıkların tedavisi de aksayabilir.

Skolyoz Nedenleri



Skolyozun olası nedenleri aşağıdaki gibidir:



Nöromüsküler durumlar: Bu durumlar sinirleri ve vücud kaslarını etkiler. Serebral palsi, çocuk felci ve kas distrofisini içerir.



Konjenital skolyoz: Konjenital, skolyozun doğumdan itibaren mevcut olduğu anlamına gelir. Ancak Skolyoz doğumda nadir gözükür. Fetüs büyürken omurgadaki kemikler anormal şekilde gelişirse Skolyoz ortaya çıkabilir.



Spesifik genler: Araştırmacılar, en az bir genin skolyoz gelişiminde rol oynadığına inanmaktadır.



Bacak uzunluğu: Bir bacak diğerinden daha uzunsa, kişide skolyoz gelişebilir.



Sendromik skolyoz: Skolyoz, nörofibromatoz veya Marfan sendromu dahil tıbbi bir durumun parçasını olarak gelişebilir.



Osteoporoz: Osteoporoz kemik dejenerasyonu nedeniyle ikincil skolyoza neden olabilir.



Diğer nedenler: Kötü duruş, sırt çantası veya el çantası taşıma, bağ dokusu bozuklukları ve bazı yaralanmalar omurga eğriliğine neden olabilir.



Skolyoz Riski Kimlerde Görülür?

Skolyoz Grubunda Olanlar Kimlerdir?

Kimler Skolyoz Risk Grubundadır?



Skolyoz için risk grubunda olanlar aşağıdaki gibidir:



Yaş: Belirtiler ve semptomlar genellikle ergenlikten hemen önce bir büyüme atağı sırasında başlar.



Cinsiyet: Kadınların erkeklerden daha yüksek skolyoz riski vardır.



Genetik: Skolyozlu kişilerin genellikle bu durumla yakın bir akrabası vardır.



Skolyoz Çeşitleri Nelerdir?



Birleşik Krallık’taki Skolyoz Derneği, yedi ana skolyoz türünü olduğunu belirtmiştir.



  • Doğuştan skolyoz
  • Erken başlangıçlı skolyoz
  • Adolesan idiopatik skolyoz
  • Dejeneratif skolyoz
  • Nöromüsküler skolyoz
  • Scheuermann kifozu
  • Sendromik skolyoz

Skolyoz Nasıl Tespit Edilir?



Omurga, kaburgalar, kalçalar ve omuzların fiziki muayenesini yapılır. Doktor, eğimölçer veya skolyometre adı verilen bir alet yardımıyla skolyozun derecesini ölçer. Eğim 10 dereceden büyük bir açıda ise skolyoz tanısı konur.



Röntgen sayesinde, BT taramaları ve MRI taramaları gibi görüntüleme taramaları da, doktorun eğrinin şeklini, yönünü, konumunu ve açısının değerlendirmesine katkıda bulunur.



Doktor, daha fazla tavsiye için kişiyi bir ortopedi uzmanına da yönlendirebilir.



Skolyoz Nedir Kısaca Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?



Skolyoz, anormal şekilde kavisli bir omurga anlamına gelmektedir. Çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkma ihtimali yüksektir ve nedeni çoğu zaman bilinememektedir. Sırt desteği ve cerrahi gibi tedaviler genellikle yeterli olur.



Erken tedavi gelecekteki komplikasyonları önlemeye yardımcı olabileceğinden, skolyozdan şüphelelerinde doktora erkenden başvurulması oldukça önem arz etmektedir.
 
Üst Alt