Son Konu

SKT ile TETT farkı nedir? SKT ile TETT ne anlama gelir?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden besin ile ilgili birçok şey öğrenebilmenin mümkün. “Bu bilgilerden biri besinin ‘son tüketim tarihi’ oburu ise ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’. Bu iki tarih birbirinden farklıdır. Ancak, ortalarındaki farkı ne yazık ki birden fazla insan bilmemekte ve bunun sonucunda binlerce ton besin çöpe gitmektedir.

SKT NE DEMEK?


SKT son kullanma tarihi manasına gelir. Son tüketim tarihi (STK) de tıpkı manası taşımaktadır.

Türk Besin Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ndeki tarifine nazaran STT(SKT), "mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir müddet sonra insan sıhhati açısından tehlike teşkil etmesi mümkün besinlerin tüketilebileceği son tarihi gösterir” formunda tabir ediliyor. STT etiketleme hali genel olarak riskli besinlerde bulunur. Bu besinlerden kimileri süt ve süt eserleri, et ve et eserleri ve yumurta üzere besinlerdir. STT dolan besinler insan sıhhatini tehlikeye attığından ötürü tüketilmemelidir.

TETT NE DEMEK?

TETT tavsiye edilen tüketim tarihi manasına gelir.

TETT, Türk Besin Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne nazaran, uygun formda koruma edilmesi durumunda besinin kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar besin, kalitesini en güzel halde koruma edebilmektedir. Ancak bu tarihten sonra besinin kalitesi ve besin pahası azalmaya başlayabilir. Bilhassa bakliyat, çay, şeker üzere raf ömrü daha uzun olan besinlerin etiketinde TETT yer almaktadır. 

SKT İLE TETT FARKI NEDİR? 

Mutfak Eserleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Lideri besin mühendisi Ebru Akdağ, ambalajlı besinlerin üzerinde yazan son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi ortasındaki fark yanlışsız bilinmediği için besin israfı artırdığına işaret etti. Akdağ,

“Çoğu tüketici bunu bilmiyor. O yüzden de besin israfına neden oluyoruz. Son tüketim tarihi gelen bir eser o saatten sonra bir defa tüketilmeyecek net. Hayvansal eserlerde bu vardır, zira o saatten sonra sıhhat riski oluşturur. Lakin tavsiye edilen tüketim tarihi öbür bir şey. O o besinin duyusal özelliklerinin, tadının en hoş olduğu devirdir. Lakin o geçtikten sonra siz hakikat halde koruma ettiyseniz alır bakarsınız, çoklukla kuru eserlerde vardır bu mesela. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra da eserde bir sorun gözlemlemiyorsanız kullanabilirsiniz. O çöp değildir. Bunu unutmamak gerekir” dedi.

 


 
Üst Alt