Son Konu

Solunum Yolu Boğulmaları

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Kazazedenin hava yolundaki belirsiz nesnelerin yol açtığı tıkanıklar ile oluşan Solunum Yolu Boğulmaları acil durumlardır. Hafif tıkanıklar sonucu öksürük refleksi devreye girerek solunum yolundaki tıkanıklığı giderir. Bu gibi durumlarda acil durumu yaşayan kişi eğer öksürüyorsa ve rengi iyi durumdaysa müdahale etmeyin aksine öksürmesi sağlanmalıdır. Öksürük durumundaki kazazedenin sırtına vurmak ve karnına basınç uygulamak durumu daha da kötüye götürür.

Durum çok kötü ve %100 tıkanıklık söz konusu ise hasta solunum gerçekleştiremez , öksüremez ve elleri boğazını tutarak yardım ister. Eğer kısa sürede müdahale edilmezse bilinç kaybı gerçekleşir ve ölüm meydana gelebilir.
Yetişkin ve Çocuklara Boğulma Esnasında Nasıl İlk Yardım Yapılmalıdır?
Yetişkin Bireylerde Boğulma Durumu ;

• İlk olarak en yakın iletişim aracından 112 ( bir bir iki) acil servisini arayarak yardım isteyin.
• Hastanın yanına veya arkasına geçiniz.
• Bir eliniz ile hastanın göğüsünden basınç uygularken olabildiğince öne doğru eğilmesini sağlayınız.
• Öbür elinizin topuk kısmıyla kürek kemiklerinin arasından 5 kez ensesine doğru itiyor gibi vurunuz.
• Hastanın arkasına geçiniz , ardından kollarınızı hastanın beline dolayın.
• Bir yumruğunuzu baş parmağınız avucunuzun içinde kalacak şekilde sıkın ardından üst karın bölgesine yerleştirin.
• Öbür elinizle yumruğunuzu sıkıca kavrayın ve hızlı bir biçimde içeriye doğru 5 kere bastırıp çekiniz.
Solunum tekrar sağlanana ve hastanın bilinci gidene kadar bu işlemleri devam ettirin. Hastanın bilinci giderse TEMEL YAŞAM DESTEĞİ vakit kaybetmeden uygulanmalıdır.

Çocuklarda ve bebeklerde Solunum Yolu Boğulmaları ;
• İlk olarak 112 ( bir bir iki ) aranarak acil yardım isteyin.
• Çocuğunuzun ağız içini kontrol edin. Tıkanıklığa neden olan cismi görebiliyorsanız eliniz yardımıyla çıkarınız.
• Eğer çıkartamıyorsanız aşağıda bulunan görselde ki pozisyona getirerek çocuğunuzun kürek kemikleri arasına 5 kez vurunuz. Cismin çıkıp çıkmadığını kontrol ediniz.

• Yabancı cisim çıkmamış ve solunum yolu boğulması devam ediyorsa bebeği ters çevirerek işaret ve orta parmağınız yardımı ile 5 kez 2 parmak ile göğüs kemiğinin alt kısmından karnının üst kısmına baskı uygulayın.
• Ağız içi kontrol edin.
• Solunum Yolu açılana kadar devam edin.
• Çocuğunuzun rengi morarır veya uzun süre nefessiz kalırsa TEMEL YAŞAM DESTEĞİ uygulamasına başlayınız.

Solunum Yolu Boğulmaları hayati önem taşıyan acil durumlardır. Bu gibi durumlarda heyecan ve panik yapmayıp oldukça soğuk kanlı olarak bir kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. Solunum Yolu Boğulmaları en sık rastlanan ve ilk yardım gerektiren acil durumlardır. Evde, işte, okulda ve halka açık her alanda bilinçli olarak insan yaşamını kurtarabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler

Üst Alt