Sony, bir yandan PlayStation 5’in çıkışına hazırlanırken bir yandan da PS5 jenerasyonuna yönelik oyunlar geliştirmek üzere bünyesine yeni stüdyolar katmak niyetindeymiş. Sony’nin PS5 stratejisinin hedef kitlesinin ‘hardcore gamer’ tayfa olacağı söyleniyor. Dolayısıyla onların beğenilerine, beklentilerine hitap edecek oyunlar geliştirilmesi planlanıyor. Bu planların hayata geçirilebilmesi için de yeni stüdyoların satın alınması gündeme gelmiş gibi görünüyor.
Sony Interactive Entertainment Başkanı Jim Ryan, Nikkei ile gerçekleştirdiği röportajda yeni stüdyolar satın almak niyetinde olduklarını dile getiriyor. Ryan, oyun içeriğinin her zamankinden daha fazla önem arz etmeye başladığını, Google gibi firmaların da oyunculara geniş oyun kütüphanelerine kolay erişim sağlamak vaadiyle yaklaştığını belirtiyor. Sony de, Google’ın, Stadia hizmetini gerek kendi bünyelerindeki geliştirciler gerek 3. parti geliştiriciler tarafından yapılan ‘exclusive’ oyunlarla kullanıma sunup pastadan pay almak niyetinde olduğunu görüyor ve kendi portföylerine yeni stüdyolar katarak Google ile bu alanda rekabet etmeyi hedefliyor.
Bu tür oyun hizmetleri söz konusu olduğunda Sony için tek rakip Google olmayacak tabii ki. Amazon’un da benzer bir sistem üzerinde çalıştığı söyleniyor. Apple Arcade üyelik sistemi geçtiğimiz aylarda faaliyete geçmişti. Benzer şekilde Microsoft’un Project xCloud sisteminin de test aşamasında olduğu biliniyor. Dolayısıyla, Sony yeni konsolu PS5’i satmak için oyunseverlerin karşısına sağlam argümanlarla çıkmak gerektiğini düşünerek elini güçlendirmeye çalışıyor. Ve bunun bir aracı da PS5’e özel oyunlar olacak tabii ki.
Sony'nin yeni stüdyo satın alımları bir yandan da Microsoft tarafından son yıllarda yapılan hamlelere karşı bir yanıt olacak gibi görünüyor. Malum, Microsoft son 2 yıldır bünyesine kattığı önemli stüdyolarla kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Bu stüdyoların önümüzdeki dönemde çıkartacakları oyunlar Microsoft’un elini rahatlatacaktır, zira en çok eleştirildikleri nokta yeterince ‘exclusive’ oyun çıkarmadıkları yönündeydi. Sony de Microsoft'un bu hamlesine hem elindeki kuvvetli markalarla hem de portföyünü geliştirerek karşılık vermek niyetinde.
Sony’nin hedefinde hangi stüdyolar olduğu henüz bilinmiyor. Insomniac Games veya Ready at Dawn gibi birlikte çalıştıkları firmalardan mı olur, yoksa isim yapmış, beğenilen oyunlara imza atmış farklı firmalar mı, şu aşamada yorum yapmak zor. Önümüzdeki dönemde paylaşılacak bilgileri merakla bekliyoruz.