Son Konu

Sosyal Girişimcilik Nedir?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sosyal girişimcilik, piyasa değerlerinin ve serbest piyasa yöntemlerinin kullanılması ile toplum faydasını gözetecek olan hedefleri yerine getirmektir. Sosyal girişimcilik sırasında, maddi kaynaklar ve ticari yatırımlar ile işlemler gerçekleştirilir. Bu maddi yatırım ve ticari işlemlerden elde edilen maddi kaynaklar ile toplumun faydasına olacak ve toplumu kalkındıracak projeler üretilir. Ticari ve yatırımsal yaklaşımlar ile hem kişinin kazanç sağlaması hem de kişinin yatırımları ile toplumun faydasını gözeten, sosyal gelişim alanlarının oluşturulması, sosyal girişimciliğin içerikleridir.

Sosyal Girişimcilik Projeleri Nasıl Sağlanır?
Sosyal girişimcilik projeleri, toplumun fayda sağlamasının hedeflendiği yatırımların yapılması ile sağlanır. Sosyal girişimcilik projelerinin gerçekleştirilmesinde, kişilerin ticari hedefleri ve misyonları birer basamak görevi görürler. Sivil toplum projelerine benzer yapılı, ticari amaçlı projeler ile toplum için faydalı olacak ve kalıcılığını zaman içerisinde yitirmeyecek olan işlere imza atılması ile projelerin gerçekleştirilmesi sağlanır. Örneğin; Bill Gates sosyal girişimciler arasında yer alan bir yatırımcıdır. Yatırımcı, kendi servetinden ayırdığı maddi kaynak ile üçüncü dünya ülkelerinde yer alan salgın hastalıklar ile mücadele edilmesi amacı ile bir vakıf kurmuştur. Bu vakıf üzerinden maddi gelir elde edilirken, gelirin büyük oranlı payı ise ülkede bulunan insanların tedavileri için kaynak olarak kullanılır. Bu yöntem sayesinde sosyal girişimcilik koşulları oluşturulur.



Sosyal Girişimlik ile Dünya Çapında Uygulanan Projeler
Sosyal girişimlik ve sosyal girişimciler sayesinde dünya çapında, ekonomik olarak zor durumda olan ülkelerde, toplumun yaşam standartlarını artıcıcı ve kalıcı faydalar sağlayıcı projeler gerçekleştirilir. Sosyal girişimcilikle dünya çapında uygulanan projeler hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:
• Türkiye’de Darüşşafaka, Yusuf Ziya Bey tarafından, kimsesiz çocukların desteklenmesi ve eğitim koşullarının oluşturulması amacıyla kurulmuştur. Yusuf Ziya Türkiye tarihinde yer alan bir sosyal girişimci olarak bilinir.
• ASHOKA, tüm dünya çapında ekosistem kapasitesini artırıcı ve çocukların eğitim ile ilgi alanlarının ortaya çıkarılması adına sosyal girişimcilik projeleri sağlar.
• ASHOKA aynı zamanda, kurduğu proje ve vakıflar ile açlık sorunu ile mücadele verilen coğrafyalarda, insanların balık endüstrisine dahil olmalarına katkı sağlamışlardır.
Sosyal Girişimciliğin Temel Kuralları
Sosyal girişimciler, hedeflerine ilerlerken belirli sosyal girişimcilik kuralları içerisinde yatırım faaliyetleri gerçekleştirirler. Bu faaliyetler içerisinde yer alan sosyal girişimcilik kuralları şu şekilde sıralanırlar:
• Kurallara göre, yatırım faaliyeti sağlanan alan dünya toplumlarından her hangi birinin sorun yaşadığı bir alanın iyileştirilmesi destekliyor olmalıdır.
• Sosyal girişimcilik şirketinin kendi iş alanlarında profesyonel olarak sayılan kişilerce yönetiliyor olması kuralı benimsenir.
• Sosyal girişimcilik projeleri ile hem kazanç elde ediliyor hem de elde edilen kazançların belirli bir kısmı ile yeni sosyal girişim projelerinin yapılmasına devam ediliyor olması kuralı benimsenir.
• Sosyal girişim faaliyetleri şirketleri ile yapılan işlere ait işlemlerin devamlı olarak raporlanıyor olması kuralı benimsenir.

Sosyal Girişimcilik Neden Bu Kadar Önemli?
Sosyal girişimcilik maddi kaynakların kullanımı ile toplumun yaralarına, açlığa, eğitim yetersizliğine, susuzluğa, çözüm sağlayan bir projeler bütünü olduğu için bu kadar önem taşınmaktadır. Sosyal girişimciler sayesinde, farklı ülkelerden ve farklı dilleri konuşan insanlar bir araya gelerek, finansal yatırımlar ile hem dünya ekonomisinin katkı görmesine hem de bu ekonomik değerlerden, ihtiyacı olan insanların fayda sağlamasına olanak tanınır.
Sosyal girişimcilik kavramı sayesinde her hangi bir alanda yardıma ihtiyaç duyan bir topluma hazır bir şekilde maddi destek verilmesi yerine, toplumda kalıcılık sağlayacak ve o toplumun bir daha aynı zorlukları yaşamamasına temel sağlayacak projeler yapılır. Örneğin; ASHOKA tarafından açlık çeken toplumların, balık endüstrisine yönlendirilmesi, para yardımı yapılması yerine tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Bu duruma bağlı olarak sosyal girişimcilik küresel olarak kalkınmayı sağlayan bir kavramdır.
 
Üst Alt