Son Konu

Sosyoloji Ve Diğer Bilim Dalları

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Sosyoloji Ve Diğer Bilim Dalları Nelerdir
sosyolojinin diğer bilim dallarıyla ilişkisi

Rehberlik ve psikolojik danışmanlığa katkıda bulunan başlıca bilim dalları;

psikoloji(ruhbilim), sosyoloji(toplumbilim), toplumsal ruhbilim(sosyal psikoloji), ekonomi, antropoloji(insanbilim) ve pedagoji(eğitbilim)dir Bunlardan ozellikle psikoloji, sosyoloji, kulturel antropoloji ve ekonomi ile rehberlik arsında cok yakın ilişkiler vardır Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bu alanlarla bir grup olarak ele alınmakta; son yıllarda bu meslekler icin topluca yardım meslekleri (Mertol,Arsoy ve Ergin;1998,ss1213)denmektedir

Psikoloji : İnsanın ic dunyasını, davranışlarını inceleyen bir bilim olarak Rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanı ile cok yakından ilgilidir İnsan davranışlarının turlu yonlerini, rehberliğin temel ilke ve kavramlarını psikoloji acıklamaktadır Zeka,, yetenek e ilgi olculmesinden, kişilik yapısı ve dinamiği, bireylerin buyume ve gelişme modellerine kadar Rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında kullanılan bilgilerin coğu kaynağını psikolojiden alır

Sosyoloji : Davranış bilimi olarak, insanın toplumsal yaşamını acıklar (Mertol,Arsoy ve Ergin;1998,ss1213) Rehberlik ve psikolojik danışmanlık sosyoloji bulgularından faydalanmakla, kişiyi daha gercekci bir bicimde ele almış olur Kişiyi grup icindeki yaşantılarıyla inceleyen sosyoloji (Bakırcıoğlu; 2000,s13) bireyin toplum icindeki rollerini bireylerle olan karşılıklı ilişkilerini inceleyerek bireyi davranışlarını etkileyen toplumsal etmenlerin neler olduğunu ortaya koyar Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bireyin dış dunyası ile ilgili olan bilgilerin kaynağını sosyolojiden alır

Sosyal psikoloji : Psikoloji, sosyoloji ve antropoloji alanları arası bir disiplin olan sosyal psikoloji; incelediği toplumsal etki ve uyma, tutumlar, grup yapısı ve dinamizm, iletişim, toplumsallaşma, kultur ve kişilik, toplumsal değişim ve kultur değişimi gibi konularda Rehberlik ve psikolojik danışmanlığa yardımcı olur

Ekonomi : Toplumların insan gucu ihtiyacı, iş ve mesleklerin gerekli otomasyon bilgileri, gelecekte iş ve meslek alanında ortaya cıkacak yeni gelişmeler ve eğilimler konusunda gecerli bilgileri sağlar(Kepceoğlu; 1992, s34) kişini benlik oluşumunu, eğitimini, yoneleceği iş ya da mesleğin, toplumsal yaşam belirleyicileri arsında da ekonomik durum, on sıralarda yer almaktadır Bu nedenle ekonomi, Rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında onemli yaralar sağlayan bir daldır (Mertol,Arsoy ve Ergin;1998,ss1213)

Antropoloji : toplumların yaşama yollarını yani kulturlerini inceler (Mertol,Arsoy ve Ergin;1998,ss1213) İcinde doğup buyuduğu kulturel cevrenin, insan kişiliği, benliği uzerinde silinmez izler bıraktığı bilinmektedir Bu nedenle Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinde, kulturu ve oluşum surecini calışma alanı olarak secen antropolojiden, onemli ve anlamlı yararlar sağlamaktadır

Eğitim Bilimi : Eğitim bilim, toplumun eğitim sistemine gore oluşturulmuş okul orgutune, programına, amaclarına, yontemlerine ve araclarına ilişkin bilgiyi vererek, Rehberlik ve psikolojik danışmanlığa yardımcı olmaktadır Turlu nedenlerle eğitim amac ve uygulamaların değiştirilmesi, Rehberlik ve psikolojik danışma gereksiniminin ortaya cıkmasında onde gelen etkenlerden biri olmuştur Toplumların yonetimi demokratikleştikce; toplumda insan haklarına saygı, temel ilke durumuna geldikce, eğitim de bu yonde değişme gostermiştir Rehberlik ve psikolojik danışmanlığa eğitimdeki hizmet kapısı, bu değişim ve gelişmelerden sonra aralanmıştır

Üst Alt