Son Konu

SSD Nedir? Ne İşe Yarar?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarlar hayatımızın büyük bir çoğunluğunda bize yardımcı makineler olarak yer almışlardır. SSD ne işe yarar, açılımı nedir, alırken nelere dikkat edilmeli? SSD Fps arttırır mı, biçimlendirme nedir ve HDD ile arasındaki fark nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık.

Tabii ki bilgisayarların gelişmesi ile de bilgisayarın depolama birimi olan hard disk de gelişim evresine girmiştir. Hard diskin gelişmesi ile birlikte hayatımıza SSD sürücüler girmiş ve hard diskin görevini gören ayrıca farklı özelliklere de sahip olan bir depolama birimi olarak kullanılmaya başlanmıştır. SSD sürücüler hard disk sürücülerine göre fiziksel darbelere daha dayanıklı çalışan sessiz ve daha hızlı erişim olanağı sağlayan bir depolama aygıtı olarak karşımıza çıkar.

SSD Ne İşe Yarar?

SSD diskler verileri yalıtkan bir hücrenin içinde depolayan hafıza birimidir. Tıpkı hard disk gibi verileri kalıcı depolamak için kullanılan donanım parçası olarak hayatımıza girmiştir. SSD sürücülerin hayatımıza girmesi ile birlikte depolama biriminin zarar görmesi daha da zorlaşmış böylece depolama birimi dayanıklılık kazanarak darbelere karşı kendini korunaklı hale getirmiştir. Bunun yanı sıra SSD sürücüler hard disk sürücülerine göre daha hızlı veri işleme özelliğine sahip olmasıyla da hard disk sürücülerinin bir adım daha önüne geçmiş olmaktadır. SSD sürücüler küçük ve hafif depolama birimleri sayesinde bilgisayar içerisinde çok fazla yer kaplamıyor ve hata payları da HDD sürücülere göre çok daha azdır oluyor. Bunun gibi özelliklere sahip olup hard disk sürücülerini sağladığı faydadan farklı olarak başka faydalar da sağlayarak hayatımıza girmiştir.

SSD Açılımı Nedir?

SSD sürücüler artık bilgisayarların vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. SSD sürücülerin bilgisayarın hafıza birimi anlama geldiğini biliyoruz fakat gerçekte SSD’nin açılımını bilmiyoruz. SSD’nin açılımı Solid State Drive yani katı hal sürücüsü anlamına gelmektedir. Katıhal sürücüsünün anlamı ise verilerinizi depolamak için mekanik parçalar kullanmak yerine bellek yongası adı verilen parçaları kullanılarak oluşturulan bir hafıza birimi anlamına gelmektedir.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Artık SSD sürücülerin hayatımıza girmesi ile bilgisayarda yapacağımız pek çok işi kolaylaştırmak adına bu sürücülere ihtiyaç duyabilmekteyiz. Bunun için SSD sürücü alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. SSD alırken öncelikle ilk dikkat etmeniz gereken şey bu belleğin veri okuma ve yazma hızlıdır. Çünkü zaten SSD sürücülerin sağladığı avantajlardan biri de hard disk sürücülerine göre çok daha hızlı çalışabilme özelliğidir. Bu yüzden hız açısından tam verim alabilmek adına bu özelliğe dikkat etmeniz gerekir. SSD belleklerin okuma yazma hızları 300- 500/saniye aralığında gidip gelmektedir. Bu yönde kullanım amacınıza göre bu özelliği belirlemelisiniz. Bunun yanı sıra SSD sürücülerde aktarmak istediğiniz verilerin boyutu da kullanım amacınıza uygun olmalıdır. Kullanacağınız veri depolama hacminin daha üstünde bir depolama birimi almak sizin de avantajınıza olacaktır.

SSD Biçimlendirme Nasıl Yapılır?

Biçimlendirme işlemi aslında hepimizin bildiği format işlemi mânâsına gelmektedir. Bu biçimlendirme işlemi sayesinde gereksiz dosyalardan kurtularak işletim sisteminizi yeniden kurmayı sağlarsınız. Biçimlendirme yani formatlama işlemini yapmak için öncelikle önemli verilerinizi yedeklemeniz büyük önem taşır. Çünkü daha sonra bu dosyaları tekrar bulamamanız söz konusudur. İşleme başlayacağınız zaman yapmanız gereken ilk adımlar “başlat” menüsüne basarak denetim masasına gitmektir. Buradan da “kontrol paneli” ögesini ardından da “sistem ve güvenlik” ögesini seçmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra “bilgisayar” ve ardından da “disk yönetimi” ögelerini seçerek işleminize devam etmelisiniz. Buraya kadar geldikten sonra açılan ekranda biçimlendirmek istediğiniz sürücü yani “SSD sürücüsünü biçimlendir” başlığını tıklamalısınız. Ardından buradan gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra “hızlı biçimlendir” öğesine tıklayarak işleminizi tamamlamaktasınız. Bu işlem sizle fazla komplike geliyorsa

SSD Fps Arttırır mı?

SSD sürücülerin hız konusunda HDD sürücülerine göre çok da avantajlı olduğunu bilmekteyiz. Burada asıl soru SSD sürücülerin oyun deneyimini etkileyip etkilemediğidir. SSD sürücüler de artık oyun bilgisayarında giderek yaygınlaşmakta ve kullanıma sunulmaktadır. SSD sürücülerin önyükleme sürelerinin kısalığı oyun yüklenirken daha az süre beklemek mânâsına gelir ve SSD sürücüleri daha hızlı veri aktarabilme hızl da oyunlarınız da size daha rahat bir performans sağlar. FPS konusuna gelecek olursak SSD sürücülerinizi yükseltmeniz Fps’te herhangi bir etkiye sebep olmaz fakat daha hızlı görüntü yüklenimine yol açacağından bu oyunumuza ayrıca bir fayda sağlar.

SSD İle Hard Disk Arasındaki Fark Nedir?

Kullanım amacınıza göre uygun bir bellek almak bilgisayar için oldukça önemli bir faktördür. Burada karşınıza iki seçenek olarak SSD ve HDD seçenekleri gelebilir. Tabii ki bu ikisinin arasındaki farkları bilirseniz hanginizi hangisini tercih edeceğinizi daha iyi kavrarsınız. HDD diskler cihazın içinde bulunan diskler sayesinde veri depolamayı sağlıyor fakat SSD diskler bellek yongaları üzerine verileri kaydettiği için daha sessiz ve çalışıyor. HDD, disklere verileri kaydettiği için HDD sürücülerin yıpranma olasılığı daha yüksek oluyor fakat SSD diskler donanımları sebebiyle çok daha az zarar görüyorlar. SSD teknolojisinin özellikle hız konusunda hard diskin çok daha üstünde olduğunu bilmekteyiz. SSD cihazlar yaklaşık olarak 6.8 GB / saniye hıza çıkabilirken HDD kullanıcıları ise sadece maximum 480 megabayt/saniye hızlarına çıkabiliyor. SSD’nin bu kadar avantajlı görülmesinin yanı sıra hard diske göre dezavantajları da bulunuyor. Örneğin SSD disklerde, cihazınız bozulduğunda verileri kurtarmak çok daha zorken HDD sürücüde bu ihtimal çok daha düşüktür. Fiyat olarak da HDD sürücüler daha ucuz fiyatlıdır ve minimum hafıza depolama alanı SSD sürücülere göre çok daha yüksek olmaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • ssd-nedir-615ee54e7ea71.jpg
    ssd-nedir-615ee54e7ea71.jpg
    61 KB · Görüntüleme: 8
Üst Alt