Son Konu

Standart Pc Montajı Nasıl Yapılır ?

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Standart bir pc montajı aşağıdaki adımları uygulamakla mumkundur Montaja başlamadan once oncelikle belli başlı arac ve gereclerin elimizde bulunmasında fayda vardır; bunları şoyle sıralayabiliriz

1Yıldız tornavida

2Duz tornavida

3Karga burun

4Cımbız

5Yan keski

1Adım:

Kasaya bağlı bulunan vidalar sokulmek suretiyle kapaklar yerinden alınır Piyasada farklı tiplerde kasa bulunduğunda her kasada farklı vidaları sokmek gerekebilir Sokme işleminden sonra ana kart alınıp kasaya nasıl monte edileceğine bakılır, bazı kasalara ana kartlar vidalanmak suretiyle, bazılarına ise ana kartın takılabileceği yuvaya oturtulmak suretiyle bağlanır

Ana kart işlemci ve ramlar takıldıktan sonra mı kasaya bağlanacak yoksa takılmadan mı kasaya monte edilecek buna karar verilir Cunku bazı kasalar buna izin vermeyebilir

2Adım

Bu adımda ana kart uzerine mikro işlemciyi ve ram leri monte edeceğiz Oncelikle mikro işlemci slot veya soket olup olmamasına dikkat edilir;

Soket işlemcilerde işlemci yuvasının yanında bulunan mandal kaldırılmalı , işlemci yuvasındaki 1 nolu ucu gosteren işaretle işlemci uzerindeki işaretin aynı yone gelmesine dikkat edilmelidir Bazı işlemcilerde ise işlemci kenarı kırpılmışta olabilir Bu kırpılmış kenar yuvadaki işarete denk gelmelidir Yeni tip soket işlemcilerde ise kırpılmış iki kenar bulunmaktadır Aynı şekilde yuvada da iki işaret bulunur İşlemci yuvaya doğru yonde takılarak oturtulur Takma esnasında ayaklarının bukulmemesine dikkat edilir Oturtulduktan sonra mandalı aşağı indirilerek takma işlemi tamamlanır İşlemcinin uzerinde bulunan fan kablosu unutmamak icin hemen ana kartta fan yuvasına takılır

Slot işlemcilerde ise işlemci bağlantı yuvası vidaları gevşetilir ve işlemci yuvaya tek yonde oturacağından doğru yon tespit edilip işlemci yuvaya oturtulur ve vidaları sıkılır Bu esnada dikkatli davranıp ana karta zarar vermemeye calışmalıyız Yine hemen işlemci fanının kablosunu anakarta bağlamalıyız

İşlemci yerine takıldıktan sonra ana kartta işlemcinin voltaj ayarının yapılması gerekebilir Bunun icin anakart uzerinde jumper, dip swich bulunur, bazılarında ise bunlara gerek duyulmaz ana kart işlemciyi kendisi otomatik olarak tanır ve voltaj ayarlamasını yapar Bu ayarlamalar icin mutlaka ana kartın kitapcığına başvurulup buradan bakılarak işlemciye uygun ayarlar yapılmalıdır

3 Adım

Ramlar ana kart uzerine boş ram yuvalarına takılır Ramlar gunumuz makinalarında yuva ya tek yonde oturacak şekilde imal edilmişlerdir Ram yuvaya takılıp tırnağı yerine oturtulmalıdır Takma işlemine 1 nolu bank tan başlanılmalıdır, bunun icin anakarta dikkatlice bakılıp hangi yuvanın birinci bank olduğu tespit edilmelidir Ramlarin yuva ya oturmaması bilgisayarın calışmamamsına neden olacaktır

4Adım

Ana kartın kasaya montajında kasanın icinden cıkan plastik ayakların ve sarı vidaların yerlerini tespit ederek takın Sarı vidaları şaseye takarken ana kart uzerindeki metal cerceveli deliklere rastlamamsına dikkat edinPlastik ayakların uzun geldiği yerde bunları bir yan keski yardımıyla kesiniz Ana kartı metal cerceveli tespit noktalarından ( şase ) vidalayınız Ana kart tam olarak oturtulmalıdır , oturmadığı takdirde kısa devreye neden olabilir

5Adım

sabit disk ve disket suruculerin montajında ise ; sabit disk ve disket suruculer yanlardaki tespit vidalarından kasa icinde uygun yere yerleştirerek vidalayınızDisket suruculer uzerinde 4 adet vida yeri vardır ancak bazı durumlarda karşılıklı iki vidayı takmak yeterlidir Vidalardan boyu uzun olanları sabit disk montajında kullanmaktan kacının cunku sabit diskin elektronik devresine zarar verebilir

6 Adım

Yardımcı kartların ( ekran kartı, ağ kartı , ses kartı, tv kartı vb) montajında ise kartların takılacağı yuva tespit edildikten sonra kartı dik tutarak yuvaya oturtunuz Kartlar icin yuva secimi yaparken kartla yuvanın aynı ozellikte ( aynı veri yolu ozelliği – ISA , VESA, PCI, AGP )olmasına dikkat ediniz Kartı kasaya vidalayınız

7 Adım

Data ve elektrik kablolarının bağlanmasında ise şu teknikleri kullanınız;

Kullanılan elektrik kabloları aygıtlara tek yonde monte edilebilirler ve guc kaynağında bağlantılar icin yeterli sayıda kablo bulunmaktadır Disket suruculerin ve sabit disklerin elektrik kablo soketleri farklıdır ve tek yonlu takılabilirler

Data kablolarında ise sabit disklere bağlanacak kablolar 40 pinlidir, disket surucu kabloları 30 pinlidir ve her kabloda bir yonde kırmızı bir şerit bulunmaktadır Bu şerit kablonun 1 nolu ucunu belirtmektedir Data kabloları oncelikle ana kart uzerindeki yuvalarına ( eski bilgisayarlarda kontrol kartı uzerine) 1 nolu uc yuvadaki 1 nolu uca denk gelecek şekilde takılmalıdır Sonra takılacak olan aygıtın data kablo yuvasında da aynı yontem izlenmelidir Gunumuzde uretilen sabit disk ve cdrom larda 1 nolu uc elektrik bağlantısına en yakın uctur Disket suruculerde ise durum biraz farklıdır ;

Onceleri uretilen disket suruculerde 1 nolu uc elektriğe yakın uc iken yeni uretilen bazı modellerde tam tersi olabilmektedir Bunu duzeltmenin yolu şudur; bilgisayar acıldığı andan itibaren disket surucu ışığı devamlı olarak yanıyorsa data kablosunun yonu yanlış demektir, bilgisayar kapatılıp yonu değiştirilebilir

8 Adım

Guc kaynağının ana karta bağlanmasında ise en onemli bolumu oluşturmaktadır Burada kasa tipine bağlı olarak iki bağlantı yontemi vardır

Mini tower kasalarda iki bağlantı fişinin birlikte ana karta takılması sırasında siyah renkli kabloların yan yana ( ortaya ) gelmesine dikkat ediniz Bu fişleri kolayca takabilmek icin fişlere hafif bir eğim verin, fişlerin ucundaki cıkıntıları kart uzerindeki girintilere oturtun ve bastırın

ATX kasalarda ise tek fiş bulunur ve tek yonde takılabilir, ters yonde takmanız mumkun değildir

9 Adım

On panele ait kabloların bağlanmasında ise ; eğer on panel bağlantıları gorunuyorsa bağlantı uclarında yazı bulunmaz Gorunmuyor ise bağlantı uclarında hangi gosterge ışığına bağlanacağını gosteren ifadeler bulunur Bu ifadelerin benzerleri ana kart uzerinde de bulunur Aynı ifadeye sahip kablolar karşılıklarına takılır Eğer ışıklar calışmaz ise sadece yonleri değiştirilir Doğru yere taktığınızdan emin değilseniz lutfen ana kartın kitapcığına bakınız

Artık bilgisayarın montajını tamamlamış olduk , kasamızın kapağını kapatmadan once bilgisayarı calıştırıp , tum işlemler bitmeden kapağı kapatmamalıyız Butun işlemler tamamlandıktan sonra kasayı kapatabiliriz

Üst Alt