Stopaj, kurumlar ve gelir vergisine bağlı olan kazançlara yönelik vergi tutarının, sağlanan gelir henüz sahibine geçmeden kesilmesi ve işin sahibi adına vergi dairesine yatırılması yoluyla toplanan bir vergi türüdür. Stopaj, sabit bir tutarla ifade edilemezken, ödeme türüne göre de değişkenlik gösterir.
Gelir vergisi ve stopaj aynı mı?
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Gelir vergisi stopajı nereye ödenir?
İster gelir vergisi olsun ister kira stopajı, tüm stopaj türleri vergi dairelerine ödenebilir. Ayrıca şubelere gidip bireysel olarak vergi yatırmanın yanı sıra anlaşmalı bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla da ödemeniz gereken tutarı yatırabilirsiniz.
Kimler stopaj vergisi öder?
Bir işyeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopaj vergisini ödemekle yükümlüdür. Mülk sahibinin kira stopaj vergisi için hiçbir sorumluluğu yoktur. Net kira bedeli 1.000 TL olan kiracının brüt kira bedeli 1.250 TL'dir. Bu tutarın yüzde 20'si olan 250 TL ise stopaj vergisi olarak devlete ödenmelidir.
Stopaj vergisi gelir vergisinden düşülür mü?
Eğer, geliri üzerinden stopaj kesilen kişi daha sonra beyanname verirse, bu durumda stopaj beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilir. Stopajın bir diğer adı da vergi tevkifatıdır. Gelir vergisinde yapılan kesintilere stopaj, KDV vergisinde yapılan kesintilere tevkifat ifadeleri kullanılır.
Stopaj nedir örnek?
Stopaj, ön kesinti anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı ise kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür vergilendirme sistemidir. Kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan önce vergisinin ödenmesi işlemidir.
Gelir vergisi stopajı nasıl hesaplanır?
Stopaj kesintisinin brüt ücret üzerinden hesaplandığını da belirtelim. 2000 TL bedelindeki brüt kira fiyatının %20'si olarak hesaplanan 400 TL, kiracı tarafından stopaj kesintisi olarak vergi idaresine, geriye kalan 1600 TL'lik bedel ise net kira bedeli olarak mülk sahibine ödeniyor.