Hayatın akışı içinde çoğumuz daima yorgun ve stresliyiz. Bilhassa örtük iş ortamlarında çalışanlar için bu durum neredeyse doğal ömrün bir modülü haline geldi. Ama vücut bu durumu doğal olarak kabul edemez ve salgıladığı hormonlarla kalp başta olmak üzere, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek, vücudun tartı denetimini zorlaştırabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler ve bitki çayları gerilim ile başa çıkmak için teğe bir.
Gerilimli durumlarda salgılanan hormonlardan biri kortizoldür. Gerilimli bir durum kelam konusu olduğunda kortizol hormonu savaş ya da kaç reaksiyonuna yardımcı olmak için yağ hücrelerinin içindeki yakıtı bırakmasına neden olur. Böylelikle her iki reaksiyonun de gösterilemediği durumlarda kişi anksiyete hissiyle oturmak zorunda kalır. Gelgelelim yağ hücrelerinin boşalttığı yakıt nedeniyle, midede kazınma hissi yaşanır ve kişi şiddetle yemek yeme dileği duyar.
Mütemadi gerilim kortizol seviyesini yükselttiği için mütemadi gerekli yakıtı alma gerekliliği doğar. Bu yakıt da yağ ve karbonhidrattır. Bu nedenle arzulanan yemekler çoklukla cips ya da kızartma tipi besinler olur. Yapılan araştırmalar gerilim altındayken bazen şeker orantısı yüksek besinlerin de tercih edildiğini gösteriyor. Ama tercih edilen besinlerin ortak iki tarafı kalorilerinin yüksek, besin değerlerininse düşük olması. Başkaca bitkisel besinlerden alınan kollayıcı (kanserle ve sair marazlarla savaşan) bir kadro kimyasallardan da mahrumlar.
“Stres, karın kesiminde yağlanmaya neden olur”
Gerilim sonucu yenen yemeklerin gayrı yanı de alınan yağın vücudun rastgele bir ortamına örneğin kalçalara ya da bacaklara değil, umumide karın yerine birikmesidir.
Şayet stresliyken kesinlikle yemek yemeniz gerekiyorsa en azından bunun sağlıklı besinlerden oluşmasına çalışın. Kendinize evvelce atıştırılacak yiyecekler hazırlamaya çalışın zira gerilim anında fikirsizce abur cubur yemeniz olasıdır. Gerilim anında triptofan içeriği yüksek besinler tüketmek gerilimle başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Taze meyveler, yağsız yoğurt yahut süt, muz, kakao, kuru kayısı, hurma, leblebi kolaylıkla taşıyabileceğiniz olağan tahliller olabilir.
Koyu yeşil yapraklı zerzevatları ve kurubaklagilleri her gün kesinlikle tüketmeye çalışın. İçeriklerindeki magnezyum sayesinde kortizol seviyenizi dengelemeniz kolaylaşacaktır. Daha evvelce haşladığınız nohut, fasulye, yeşil mercimeği öğünlerinizde salatanıza 1- 2 çorba kaşığı kadar ekleyerek beslenmenizde büyük bir adım atmış olursunuz.
Gerilime karşı bitki çayı
Örneğin; melisa, papatya, lavanta, rooibos ve passiflora içerikli bitki çayları tercih edilebilir. Rooibos çayı kafein içermediği için uykusuzluk, huzursuzluk, baş ağrısı ve gerilim üzere olumsuz faktörleri denetim altına alır. Passifloranın ise sakinleştirici, huzur verici, rahatlatıcı, dikkat toplamaya yardımcı tesiri vardır. Bu nedenle uyku problemleri için en çok tercih edilen bitkidir. En düzgün özelliği ise uyku ilaçlarının bilakis hiçbir yan tesirinin olmamasıdır. Velev kimi devletlerde uyku dertlerinde ilaçlar mahalline yalnızca passiflora bitkisi kullanıldığı bilinmektedir. Kimi markaların uykuya yardımcı bu bitkilerden birçoğunu içeren rahatlatıcı ve sakinleştirici relax çayları da bulunmaktadır, onları da tercih edebilirsiniz.
Omega 3 ve kuruyemişler gerilime karşı kollayıcı
Balık, omega3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde hem dimağ faaliyetlerinizi geliştirir hem de gerilime karşı kollayıcı tesir gösterir.
Badem, ceviz, Antep fıstığı ve fındık üzere yağlı tohumlardan her gün sahih ölçüde tüketmek gerilime karşı en büyük alternatifiniz olabilir.
Sistemli egzersiz koşul
Rahatlamayı öğrenmelisiniz. Günde 5 ila 20 dakikanızı rahat bir formda oturup derin derin nefes alıp vermeye ve yalnızca nefesinize odaklanmaya ayırmalısınız. Kendinize mütemadi olumlu düşünmeniz gerektiği konusunda hatırlatmada bulunmalısınız. Olumsuz mülahazaları mümkün olduğunca aklınızdan uzaklaştırmalısınız.
Tertipli olarak egzersiz yapmalısınız. Egzersiz kan şekerinizin dengelenmesini sağlamakla kalmaz, geriliminizi de azaltır. Egzersiz yaparken olumlu tasavvurlar düşünmeye çalışmalı, yalnızca spor olarak değil, kendinize ayırdığınız bir vakit olarak görmelisiniz.