Bebekler doğduğunda dişsiz üzere görünseler de 20 adet süt dişi formunu tamamlamış olarak çene kemiğinde saklı bir formda konumunu almıştır. Bu dişlerin tamamı birinci 3 yaş içinde tamamlanmaktadır.
Doğumdan sonraki birinci 6 ay içinde 2 altta ve 2 üstte olmak üzere öncelikli olarak keser dişler sürer. 3 yaşında bu dişlenme süreci tamamlanmakla birlikte çene büyümesi ve gelişimi devam eder. 6- 7 yaşlarında dişlerin dökülme süreci başlar. 12 yaşına kadar devam eden bu süreç, karma dişlenme periyodu olarak isimlendirilir. Ağız içerisinde hem daimi hem de süt dişlerinin birebir anda bulunduğu bu devir, ortalama 6 yılı içerir.
Süt dişleri muayyen bir mühlet ağızda kaldığından umumiyetle ebeveynler “süt dişlerinin değersiz olduğu” yanılgısına düşerler. Meğer süt dişlerine uygun bakılması gerekmektedir. Zira süt dişleri evladın fonasyon, fonksiyon ve estetiğini sağlamaktadır. Daha yalın söz etmek gerekirse; süt dışleri evladın düzgün konuşmasını, çiğnemesini sağlar ve estetik imgesine yardım eder. Herşeyden değerli hizmetiyse alttan gelecek olan daimi dişler için münasip, sağlıklı bir yer hazırlamaktır. Bu nedenle, bu dişlerin sağlıklı olarak daimi dişler gelene kadar ağızda tutulmaları büyük değer taşır.
Ebeveynler birden fazla devir süt dişlerinde oluşan çürükleri fark etmeyebilirler. Bunu önlemek için doğumdan itibaren 6 ayda bir rutin diş doktoru muayenesi gerekir. Münhasıran birinci bebeklik yıllarında biberon çürüğü ismi verilen, uzun vade şekerli likit verilmesi ile ortaya çıkan çürükler sık rastlanılan çürükler arasındadır. Bunu önlemek için biberonla verilen besinlere şeker konulmaması, mecburilik olduğu takdirlerde beslenme sonrası ağzın ıslak gazlı bezle kesinlikle silinmesi çürüğü önlemek açısından değerlidir. Ayrıyeten uyku hazırlık evresinde biberon verilmesi gece boyunca ağızda bakterilerin dişlere zarar vermesi açısından iyi ortam sağlamaktadır. Çürüklerin oluşmaması açısından bu alışkanlıktan uzak durulması gerekir.
Özet olarak; sağlıklı bir daimi dişlenme için sağlıklı süt dişleri değerlidir. Bu nedenle 2 yaşına kadar olan bebeklerin beslenme sonrası ağızlarının ıslak gazlı bezle silinmesi, 2 yaşından sonraki periyotta ise diş fırçalama alışkanlığı tam olarak edinilene kadar evvel macunsuz olarak dişlerin her yemek sonrası kendilerine elverişli bir diş fırçası ile sonraki periyotta de yalnızca evlatlar için üretilmiş olan diş macunu ile fırçalanmasının sağlanması gerekmektedir.