Son Konu

TABİP, Türkiye'ye örnek oluyor

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
imodifier

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Alım, Büyükşehir’i ziyaret ederek, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” hakkında yetkililerden bilgi aldı


AÇÜ Rektörü Bilgin’den, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret;

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Alım, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek, katma pahası yüksek eserler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir seviyesini artırmak ve ziraî kalkınmaya dayanak sağlamak emeliyle 2020’de hayata geçirilen, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) hakkında yetkililerden bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, Sekapark A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş, Muhtarlık İşleri Dairesi Lideri Numan Balaban tarafından karşılanan Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Alım, birinci olarak biberiye, tıbbi nane ve oğul otu (melisa) bitkilerinin dikildiği Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Yerleşkesinde tarım topraklarında incelemelerde bulundu.

AYDINLIK BİLGİ VERDİ

Prof. Alım, daha sonra demostrasyon bitki yetiştirilerek, su buharı prosedürü ile uçucu yağların elde edildiği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Başiskele ilçesinde 42 dönüm alanda kurulan Türkiye'nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve Sürece Tesisini ziyaret etti. Aromatik bitkilerden elde edilen katma bedeli yüksek eserlerin ilaç, destek besin ve kozmetik dalında kullanıldığı Distilasyon (damıtma) tesisinde, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık’tan işleyişle ilgili bilgi aldı.

İNCELEMELERDE BULUNDU

Son olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile tıbbi aromatik bitki sürece hedefli büsbütün yerli olarak 332 metrekare alanda kurulan ve yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton aromatik bitki sürece kapasiteli Muhteşem Kritik Ekstraksiyon Tesisi’ni de de ziyaret eden rektör Alım, burada incelemelerde bulundu. Tesislerde işlenen eserlerden yüksek teknoloji ile hassas saflıkta elde edilen yağlar, ilaç, kozmetik ve destek besin sanayiinde kullanılıyor.

“TABİP, KIRSAL KALKINMA HAMLESİ”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, vilayet genelinde 1140 dekar alanda yaklaşık 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve melisadan (oğul otu) oluşan tıbbi ve aromatik bitki toprakla buluşturulduğunu söyledi. Aydınlık, birinci etapta yaklaşık 100 çiftçinin yararlandığı kontratlı tarım modeli ile gerçekleştirilen proje doğrultusunda, Kocaeli genelinde Kandıra, İzmit, Kartepe, Karamürsel, Derince ve Körfez ilçelerinde 1006 dekar alana biberiye, 77 dekar alana tıbbi nane ve 57 dekar alana melisa olmak üzere toplam 1140 dekar alana 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve melisadan oluşan tıbbi ve aromatik bitkinin dikildiğini ve birinci hasadın 11 Ağustos 2021’de 647 dekar alanda yapıldığını ve 116 ton 334 kilogram eser elde edildiğini kaydetti.

“KENTTEN KIRSALA GERİ DÖNÜŞÜ TEŞVİK”

Kocaeli’nin, turizm, sanayi, eğitim ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir ortada yapıldığı az kentlerden biri olduğunu vurgulayan Aydınlık, “Büyükşehir Belediye Liderimiz Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın en değerli kırsal kalkınma atılımlarından biri olan TABİP ile katma pahası yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, stevia (şeker otu) yetiştiricilerine takviye sağlanıyor. Proje ile ayrıyeten kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesini de amaçlanıyoruz. Proje kapsamında bayan istihdamında da artış sağlıyoruz. Sigortalı yardımcı 62 bayan emekçimiz var. Özel daldan çapalama, dikim ve hasat işlerinde ise yaklaşık 300’e yakın bayan personel istihdam edildi” diye konuştu.

“KOCAELİ İÇİN KAR KAPISI”

Kocaeli Büyükşehir bünyesindeki Sekapark A.Ş eser geliştirme pazarlama konusunda çalışmalar sürdürdüklerini aktaran Hasan Aydınlık, “Dünyada milyarlarca dolarlık hacme sahip tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı, Kocaeli için de değerli bir yarar kapısı olacak, ülke iktisadına katkı sağlayacak. Büyükşehir olarak ayrıyeten, Yağ Borsası’nın Kocaeli’de kurulması için teşebbüslerde bulunuyoruz. TABİP kapsamında gübre, fide, teknik ekipman, araç ve iş gücü dayanağı sağladık” değerlendirmesinde bulundu.

“PROJELER, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR”

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Alım, ziyaretten duyduğu memnuniyeti lisana getirerek, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ve öteki yetkililere teşekkür etti. Kocaeli’nin hem sanayi, hem tarım hem de turizm ile her geçen gün gelişen beğenilen bir kent olduğuna dikkati çeken Alım, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projelerin Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
 
Üst Alt