morfeus
Yeni Üye
Kullanılan su bardağı 200 ml
- Soya soslu tavuk
- 500 gr tavuk göğsü
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (tepeleme)
- Yarım çay kaşığı toz sarımsak
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan (orta boy)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (tepeleme)
- 3 adet domates (orta boy)
- 2 su bardağı pilavlık iri bulgur
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
- 1 çay kaşığı şeker (silme)
- 400 gr güllaç yaprağı ( 11 adet )
- 2 litre süt
- 2 su bardağı toz şeker
- 200gr ceviz
- Çilek ve ceviz
Soya soslu tavuk tanımı :
- Tavuk kesimlerini görüntüdeki üzere yarım santimlik dilimlere ayıralım. Akabinde marine sosu için gereken tüm materyalleri geniş bir kaba alalım ve tüm lezzetler bir ortaya gelene kadar karıştıralım. Daha sonra dilimlediğimiz tavukları sosun içine aktaralım. Tavukların tamamının sosa bulanmasını sağlayalım. Üzerini streç sinema ile kapattıktan sonra buzdolabında 8 saat dinlendirelim. Vaktiniz yok ise süreyi 4 saate kadar düşürebilirsiniz. Gereğince dinlenen tavukları kızartma evresine geçmeden yarım saat evvel buzdolabından çıkaralım. Kızartmak için kullanacağımız tavayı ocağa alıp büsbütün ısınana kadar bekleyelim. Tava ısındığında tavuk dilimlerinin her iki tarafını 1-2dk mühürleyelim. Akabinde ocağı kısık ateşe getirip birkaç defa çevirerek büsbütün piştiğinde ocaktan alabilirsiniz.
- Pilav için tavamızı ocağa alalım. İçine 5 yemek kaşığı zeytinyağı ek edelim. Yemeklik doğranmış 1 adet soğanı da ekleyip soğanlar karamelize olana dek orta ara karıştırarak kavuralım. Daha sonra 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyip 1-2dk daha kavuralım. Akabinde kabuğunu soyup küp küp doğranmış 3 adet domatesi ek edelim. Domateslerin üzerine silme 1 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra domatesler büsbütün yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim. Sırada bulgurumuz var; 2 su bardağı bulguru ekleyelim. Son olarak 1 tatlı kaşığı tuz, 3 su bardağı da sıcak su ek ettikten sonra karıştırın ve suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynadığında kapağını kapatıp ocağı kısık ateşe getirelim. Kısık ateşte suyunu büsbütün çekene kadar pişirelim.
- Güllacın şerbeti için, 2 lt sütü ve 2 su bardağı toz şekeri tencereye alalım. Ocakta içindeki şeker eriyene kadar ısıtalım. Sütün sıcaklığı, ne çok sıcak ne de ılık olmalı. Sıcağa yakın ılıklıkta olacak arkadaşlar. Şöyle de tanım edebiliriz; konutunuzda yoğurt mayalıyorsanız şayet mayalama ısısında, serçe parmağınızın dayanabileceği sıcaklıkta diyebiliriz. Sütü tanım ettiğim üzere ısıttıktan sonra güllacı hazırlayacağımız tepsinin yanına alalım. ( benim kullandığım tepsinin uzunluğuna nazaran güllaç yaprakları büyük kaldı, o yüzden yaprakları kırarak yerleştirdim. ) yerleştirmeye başlamadan evvel tepsinin tabanına bir kepçe süt dökelim. Yapraklardan birini kıralım ve parlak yeri üste gelecek halde yaprağın tamamını yerleştirelim. Gerisinden üstüne süt gezdirip ıslatalım. Parmağımızın ucuyla yavaşça bastırıp kenarlarının da büsbütün dolduğundan emin olalım. Yaprakların 6 adedini birebir formda yerleştirdikten sonra ortasına iri kıyılmış ceviz yerleştirelim. Kalan yaprakları da kırıp ıslatarak birebir formda yerleştirelim. Kalan sütü de üzerine döküp üzerini streçle kapatalım. Buzdolabına kaldırıp sütünü çekene kadar yaklaşık 2 saat dinlendirelim. Akabinde istediğiniz üzere süsleyip servis edebilirsiniz.