Guzel tarihi hikayeler
En guzel tarihi hikayeler
tarihi hikaye ornekleri
1 hikaye
Cumhuriyet'in ilanından sonra İstanbul'da bir resepsiyon verilir
Tum dunya ulkelerinin elcileri ve ataşeleri de davet edilir
Davet guzel bir şekilde devam etmektedir fakat İngiliz ataşesi olan binbaşının bakışları Mustafa Kemal'in gozunden kacmaz
Butun davet boyunca kendisine dik dik bakmıştır ve bakmaya devam etmektedir
Ne olduğunu oğrenmek icin yaverini gonderirYaver Mustafa Kemal'e şoyle der:
Paşam kendisine neden ters bir tavır takındığını sordum, o da bana:
Mustafa Kemal'in Canakkale'de babasını oldurduğunu soyledi
Bunun uzerine Mustafa Kemal şoyle der:
Git sor bakalım babasının Canakkale'de ne işi varmış?
2 hikaye
Kan sozcuğunun anlamı sadece insan ve hayvanların damarlarında bulunan ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı bir sıvı değildir Bundan yola cıkarak; duşmanlık, intikam, kavga, savaş, kurban, ırk gibi anlamlara da gelir Kan sozcuğuyle oluşturulmuş deyimlerimiz buraya almayacağım kadar coktur Orneğin kansız sıfatı, korkak, donek, guvenilmez, soysuz, aşağılık anlamlarında mecazi olarak kullanılır Tum bu anlamları bir araya getirelim ve Divanı LugatitTurkte al renkli bayrağın savaş bayrağı anlamına geldiğini de biliyorsak; Turk bayrağının renginin neden kırmızı olduğunu anlayabiliriz Bayrak onceleri savaşlarda kullanılırdı Tanzimata kadar bayrak fetih, savaş ve zafer simgesi olarak kullanıldı Tanzimattan sonra, ulusal bağımsızlığın, yurtseverliğin simgesi olarak algılandı
Savaşta duşmanın manevi olarak gucunu kırmak cok onemlidir Turk bayrağındaki kırmızı hem duşmanın kanını almayı simgeler hem de bu kan alınırken kan akıtmaktan kacınılmayacağınıŞairin dediği gibi: Bayrakları bayrak yapan, ustundeki kandır! Toprak eğer uğrunda olen varsa vatandır Aslında mesaj şudur: Senin kanını almaya geldim Bunun icin kanımı akıtmaya hazırım
Savaşlarda psikolojik direnc kırma yontemleri vardır Kırmızı renk bilimsel araştırmalara gore rahatsız edici, huzursuzluğu artırıcı, yorucu bir renk olarak kabul gorur Ben de duşmanlarımızın bu rengi gorunce rahatsız olduklarına, huzursuz olduklarına inanıyorum Sizce de gondere cekildiğinde (diğer ulkelerin bayraklarıyla beraber) bayrağımız goruntu olarak onların bayraklarını sıradan bırakmıyor mu? Amac duşmanı rahatsız etmekse bunu en iyi başaran bizim bayrağımızdır İcimizden bazıları da bundan rahatsız oluyorsa; onlar bizden değildir, duşmandır
3 hikaye
Bir gun Hoş geldin Bursa seyyahı, sefa getirdin dedi babam Oysa benim nereye gittiğimi kimse bilmiyordu Ya da ben oyle zannediyordum Babacığım!Bu fakirin Bursada olduğunu nereden bildiniz? deyince babam:
Sen 1050 senesi Muharrem ayında kaybolduğun gece, ben nice etkili dualar okudum O gece ruyamda seni gordum Bursada, Emir Sultan Tekkesindeydin Ağlıyordun Gezi icin izin istiyordun O gece nice canlar, sana izin vermem icin bana yalvardı Ben de izin verdim
Birlikte Fatiha okuduk Bak oğlum, bundan sonra sana bol bol seyahat gorunuyor anladığım kadarıyla Ama oğudumu dinle, dedi Elimden tutup ayağa kaldırdı Sağ eliyle sol kulağımı bukerek:
Oğul!
Sakın ola besmelesiz yemek yeme Adam yoksul olur Sırrın varsa en yakınına bile soyleme İyi adını kotuye cıkarma Kotuye yoldaş olma Zararını cok cekersin Sen daima ileri yuru! Gozum benim, geri kalma Ekili tarlaya basma Dost payına goz dikmeBir şey koymadığın yere el uzatma İki kişi konuşurken dinleme Ekmek ve tuz hakkını gozet Davetsiz bir yere gitme Gidersen, guvendiğin yere, durust kimseye git Sır sakla Topluluklardan duyduğun sozleri aklında tut Evden eve soz taşıma Dedikodu etme, ahlaklı ol Herkesle iyi gecin İnatcı ve kotu sozlu olma Yaşlılara saygı goster Senden buyuklerin onunde gitme Her zaman temiz ol Haram ve yasak olan şeylere yaklaşma Beş vakit namazını bırakma İlim ve erdeminle meşhur ol
Oğul!
Buyuk adamlarla, vezirlerle beraber olursun Dunya icin bir şey isteme ki kendinden nefret ettirme Eline gecen malı boş yere harcama Tutumlu ol ki kimseye muhtac olma Su uyur, duşman uyumaz Uyanık ol Allah yardımcın olsun Bu oğudumu kulağına kupe et, deyip enseme bir pehlivan tokadı vurmasın mı?
Yuru! Sonunda hayır ola! Fatiha, dedi
Tokadın etkisinden kurtulup gozlerimi acınca evimizin ici nurla dolmuştu Hemen babamın elini optum Bana on iki kitap hediye etti Bir miktar da para verdi
Yuru! Ne tarafa istersen gidebilirsin Ama gurbet elde tedarikli ol, comert ol Dertlilere yardım et
Alnımdan optu Kalp gozum acılmıştıHeyecanlanmıştım, sevinmiştim Ertesi gun, İzmite doğru yola cıktık