Tasavvuf en çok neye yoğunlaşır?
Görüldüğü gibi insan Tasavvuf felsefesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Tanrı en çok insanda belirmiş, onda yoğunlaşmıştır. İnsan evrenin gözbebeği, en değerli varlığıdır. Hiçbir ayrım yapmadan bütün insanlar aynı değeri taşır.
Tasavvufi Düşünce kaç gruba ayrılır?
Tasavvuf tarihi zühd, tasavvuf ve tarikatlar olmak üzere başlıca üç döneme ayrılmıştır.
Tasavvufi bir hayat tarzı olarak benimseyen kimseler için kullanılan kavram nedir?
Tasavvuf yolunu benimseyenlere sûfî, ehl-i tasavvuf veya mutasavvıf adı verilmiştir.
Aşağıdaki isimlerden hangisi tasavvufi bir ekolün öncüsü olarak kabul edilir?
Böylece Anadolu'da tarikat şairleri vasıtasıyla zengin ve kuvvetli bir Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı kurulmuş oldu. Bu edebiyatın Orta Asya'da kurucusu Ahmed Yesevî olduğu gibi; Anadolu sahasında da kurucusu Yunus Emre olmuştur.
Insan ı kamil denildiğinde ne anlarız?
İnsân-ı kâmil şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin olan kişidir. Kâmil insanın sözleri doğru, işleri iyi, ahlâkı güzeldir, mârifet sahibidir, yani eşyayı ve ondaki hikmetleri gereği gibi bilir. Esasen sülûkün amacı da söz konusu dört hususu kemale erdirmekten ibarettir.
Tasavvuf tarikat dönemi şahsiyetleri kimlerdir?
Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.
Tasavvufi dönemler kaca ayrilir?
Tasavvuf Târihinde, umûmiyetle 12. yüzyıl ve sonrası “tarikatlar dönemi” olarak nitelendirilmektedir. Klasik tasnife göre ilk dönem Zühd, ikinci dönem tasavvuf, üçüncü dönem ise tarikat dönemidir. Tarikat döneminin ise günümüze kadar devam ettiği, satır aralarında ifâde edilmektedir.