Son Konu

Tedavi dolgu

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
1534.jpg
1534.jpg
DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR ?

Diş çürükleri, dişlerin çiğneme yüzeylerinde kahverengi, siyah üzere koyu renklerde görülen, dişlerin birbiriyle yan yana temas ettikleri ara yüzlerinde ise, ya tebeşirimsi beyaz olarak izlenebilen ya da yalnızca röntgenle tespit edilebilen, bakterilerin neden olduğu hastalıklardır. Diş çürüklerinin ilerlemesi halinde, dişler üzerinde yiyecek artıklarının buralara birikebileceği oyuklar meydana gelir. Müdahale edilmemesi durumunda evvel soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerde hassasiyet devamında da mütemadi ağrı meydana gelir.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR ?

Ağızdaki sert dokular ve dişler üzerinde, bakteriler, bakterilerin dişe tutunmak için salgıladıkları dekstran ismindeki yapışkan unsur ve yiyecek artıklarından oluşan bakteri plağı olarak isimlendirdiğimiz bir tabaka bulunur. Plağın içindeki bakteriler küçük yiyecek artıklarını sindirerek organik asitleri açığa çıkarırlar. Bu asitler, dekstran nedeniyle uzun müddet dişle temas ettiği için, dişin minesinin mineral dokusunu çözerek bozulmasına, sonucunda da dişin çürümesine sebep olmaktadır.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ ÖNLENEBİLİR Mİ ?

Dişler üzerine yapışan yiyecek artıklarını uzaklaştırmak için, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan evvel, en az 3 dakika vadeyle dişleri fırçalamak gerekir. Münhasıran diş dizilimi sıkışık olan bireylerde, dişlerin birbirleriyle temas ettikleri yan yüzeylerde biriken yiyecek artıkları nizamlı diş fırçalamayla bile gereğince temizlenememektedir. Bu ortamlarda diş çürüğü oluşmaması için günde en az bir sefer, fırçalamadan sonra diş ipi kullanılması gerekir.

Florürün çürük önleyici yahut çürük oluşumunu azaltıcı tesiri kanıtlandığı için florürlü bir diş macunu kullanılmalıdır. Diş fırçası, üzerinde bakteri birikmeyecek halde koruma e dilmeli ve görünür aralıklarla değiştirilmelidir.

Ana öğünler arasında mümkün olduğunca şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, şekerli yiyecek yendiği devir ise dişler fırçalanmalıdır. Fırçalama imkanı yoksa, diş dostu amblemi taşıyan sakızlardan çiğnemek münasebetli olacaktır.

Evlatlar birinci dişlenme devrinden itibaren sistemli diş tabibi denetimine getirilerek, gerekiyorsa dişlerin üzerine hami sealant yahut flor pratiği yapılabilir.

En az altı ayda bir sistemli olarak diş tabibi denetimine giderek, çürük risk tayini yaptırılabilir. Böylelikle başlangıç halindeki çürükler büyümeden tespit edilerek, sorun yaratmadan tedavileri yapılabilir.

Dişlerin üzerinde tebeşirimsi beyazlıklar yahut kahverengi yada siyah lekeler görüldüğü takdirde, vakit geçirmeden diş doktoruna başvurmak gerekir.

 
Üst Alt