Son Konu

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
29
Puanları
48
Credits
-6
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Testis Kanseri Nedir?
Bu kanser türü ortalama olarak 100 binde 2-3 vakadır ve erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 1-2'sini oluşturur. Orta yaşlarda sık görülen bir hastalıktır. En sok görüldüğü yaş aralığı 15-35 yaş arasıdır. Testis tümörünün hücrelerinin büyüme hızı çok yüksektir ve bu aslında tedavinin birtakım ilaçlara duyarlılığını arttırdığı için avantajdır. Erken teşhis edildiği takdirde kesine yakın tedavisi olan bir kanser türüdür.

testis-kanseri-nedir.Jpeg

Testis Tümörü Nedir?
Testis Tümörü testiste kanser hücrelerinin üremesidir. Testis Kanseri gençlerde olur; 25-35 yaş arası çok daha sık olur. Aslında, nadir bir tümördür. Tümörler arasında çok özellikli bir yeri vardır, çünkü tedavi ile çok başarılı bir şekilde ortadan kaldırılır.

Diğer kanser türlerine göre tedavisi çok başarılıdır. Gerek Kemoterapi gerekse Radyoterapi gerekse cerrahi son derece başarılıdır. Günümüzde Testis Tümöründen ölmek baya zor bir olay haline gelmiştir.

testis-tumoru.jpg

Testis Tümörü Belirtileri
Testis Tümörünün belirtisi testiste ağrısız bir şişliğin olmasıdır. Aslında, genellikle bu sertliği, şişmeyi sanki testisin ağırlaştığını hisseder; hakikaten de ağırlaşır zaten. Çok sert bir şekilde bir kitle büyümeye başlar; bunu hastalar fark ederler bazen geç bazen erken.

Ağrı ile birlikte olduğu zaman, içine kanadığı zamanlar, ağrı da yapar bu tümör. Ağrı ile birlikte olduğu zaman, teşhisi çok zordur. Doktor için de zordur. Teşhis bazen bu sebeple gecikebilir.

testis-tumoru-belirtileri.Jpeg

Testis Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?
Testis Tümörü genellikle muayenede teşhis edilir. Testisteki sert kitle elle muayene ile çoğunlukla teşhis edilir. Sonra, yapılan bu teşhis Skrotal Ultrason ile teyit edilir. Bazen şüphede isek, bize ultrason yardım eder.

Bu şekilde teşhis edilir çoğunlukla. Çok zor değildir teşhisi; eğer ağrı eşlik etmiyorsa, genellikle kolaydır teşhis etmek.

testis-tumoru-nasil-teshis-edilir.jpg

Testis Tümörü Neden Oluşur?
Genetik faktörler
Yumurtanın doğumdan sonra torbalarda değil kasık kanalında ya da karın içerisinde kalmış olması (inmemiş testis)
Geçirilmiş enfeksiyonlar
Kabakulak enfeksiyonları
Yumurtaya gelen darbeler
Yumurtaların normal büyüklüğünün altına düşmesi
Kimyasal ve çevresel kanserojen maddeler
testis-tumoru-neden-olusur.jpg

Testis Kanseri Kimlerde Daha Sık Görülür?
15-35 ya da 20-40 yaş arasındakiler
Geçirilen veya olan bazı hastalıklar (inmemiş testis gibi)
Yumurtalarına herhangi bir darbe almış olanlar
Yumurtaları normal büyüklüğün altına düşüp küçülenler
testis-kanseri-kimlerde-daha-sik-gorulur.jpg

Testis Kanserinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Erken teşhis çok önemlidir. Neredeyse kesin çözümdür diyebiliriz. Ergenlik çağına gelmiş her erkeğin ayda bir yumurtalarını kontrol etmesi ve ele kitle gelip gelmediğine bakması gerekir. Doktor tarafından herhangi bir sebeple yapılan fiziksel muayenede de anlaşılabilir ve doktorun isteyeceği kan testi ile teşhis konabilir. Bunun dışında bir de ultrasonografi ile görüntüleme yapılabilir.

testis-kanserinin-teshisi-nasil-yapilir.jpg

Testis Kanserinin Belirtileri Nelerdir?


Ağrılı kitleler daha çok iltihap olduğunun belirtisidir fakat genellikle sert ve ağrısız bir kitle olur. Ayda bir erkeklerin kendi kendilerine bu kitlelerin olup olmadığı kontrol etmeleri gerekir. Çok geç fark edilen testis kanserinde ise vücudun başka yerlerine yayılma söz konusu olabilir ve bu durumda halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nefes darlığı veya vücutta lenf bezi kitlesi oluşabilir.

testis kanseri

Testis Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Üroloğun ilk olarak yapacağı tedavi, radikal orşiektomi denilen kasık kanalındaki kordondan yani damarlarından başlamak üzere o yumurtanın tamamını alıp vücut dışına çıkarmaktır. Patolojik bir teşhis yapılır ve testis kanserinin hangi tür olduğu bulunur. Bundan sonra bazı hastalara şua (ışın) tedavisi, bazılarına ise kemoterapi uygulanmaktadır.Bu tedaviler sonucunda erken teşhis edilen kanserlerde yüzde 99 oranında başarı sağlanır. Bu tedavilerden sonra geç yakalanan tümörlerde veya şua tedavisinden sonra karın içerisindeki lenf bezlerinin devam etmesi durumunda bunların temizleneceği büyük bir ameliyat gerçekleşebilir.

testis-kanseri-nasil-tedavi-edilir.jpg

Testis Tümörü Ameliyatından Sonra Cinsel Yaşam
Bir yumurta alınmak zorunda kalındığı zaman erkeklerin psikolojik anlamda etkilenmesi ve bu yüzden cinsel yaşamın da sıkıntıya girmesi söz konusudur. Bu yüzden psikolojik etkiyi ortadan kaldırmak için silikon protez alınan yumurta yerine konabilir. Bunun dışında bir yumurtanın alınması kişinin cinsel yaşamını etkilemez ve diğer testis normal olduğu sürece kısırlık da yaşanmaz. Ancak karın içindeki lenf bezlerinin temizlenmesi ameliyatı gerçekleştirilirse ejakülasyon (meni fışkırması) ile ilgili bazı sinirler zedeleneceği için kişi genellikle dışarı boşalamaz. Buna kuru orgazm denir. Kişi zevk alsa da boşalma yaşanmaz. Bu durumda kişi çocuk sahibi olamayabilir. Bu yüzden ameliyat öncesinde kişinin spermi alınarak ileride tüp bebek için kullanılabilir.

Ayrıca ışın tedavisi ya da kemoterapide de 5 yıl gibi bir süre ile sperm oluşumunda sorunlar ortaya çıkabilir ve kısırlık oluşabilir. Bu yüzden yine tedavi öncesinde kişinin spermi alınabilir.
 
Üst Alt