Son Konu

Tırnak kalınlaşması

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Tırnakta renk değişikliği ve kalınlaşma mahsusen orta yaş bayan hastalarda sık görülen bir şikayettir. Bunların değişik nedenleri olabilir. Münhasıran şeker hastaları ya da dolaşım bozuklukları olan hastalarda sık görülmekte birlikte tüm olgularda otomatik formda hap ve losyon kullanmak maatteessüf her vakit tahlil olmamaktadır.

Pek çok hasta aylarca mantar ilaçları kullanmakta, ayda bir kan vererek karaciğer fonksiyon testleri yaptırmakta lakin şikayet ettikleri tırnakta gelişen kalınlaşma ve renk değişikliği bir türlü düzelmemektedir.

Bu tatbikin hastalar ve topluluk için maliyeti ve neden olduğu kasvet açıktır.

Bu kalınlaşma kimi durumlarda tırnak körvünün içe sahih çok ziyade dönmesine ve tırnak batmasına da neden olabilmektedir. Maatteessüf düzgün niyetli sıklık ve kozmetik emelli tırnak tatbikleri da bazen bu mantar enfeksiyonlarından sorumlu olabilmektedir.

Bu şikayetle bize başvuran hastaların % 99 unda MALDI-TOF tekniği ile yapılan mantar tiplendirmesinde dermatofit dışı küf mantarlarının asıl sorumlu olduğu saptanmıştır. Bu mantarlar sistemik tedavilere cevap vermeyebilmekte olduğundan, biz ekseriyetle keratolitik tesirli karışım losyonlarla birkaç ay tırnak iç yüzüne tatbik yapılmasını önermekteyiz.

Tırnak kalınlaşması bilhassa bizim memleketimizde sıklıkla mantar enfeksiyonuna bağlı olmakla bir arada, ezbere hap kullanmak sorunu her devir çözmemekte ve binaenaleyh giderek gereksiz görünmektedir. Başkaca bu tatbikler şikayetleri düzeltmemekte, hengam içinde enfeksiyonun başka tırnaklara da yayılmasına da neden olabilmektedir.

Tırnakta renk değişikliği ya da kalınlaşma olduğunda, mantar enfeksiyonunun bulunduğundan ve mantar tipinden emin olarak mütenasip tedaviyi planlamak, ezbere hap, kalem ya da losyon kullanmaktan daha inançlı gözükmektedir.

 
Üst Alt