morfeus
Yeni Üye
Türkiye'nin Arabası Teşebbüs Kümesi'nden (TOGG) çekilme kararı alan Kıraça Holding'in patronu İnan Kıraç, "Elektrikli araba Türkiye için erken" görüşünü lisana getirdi.
Dünya gazetesi müellifi Vahap Munyar, "Türkiye’nin arabası hibrit mi olmalıydı?" başlıklı yazısında uzun müddettir konuşulan ayrılıkla ilgili birtakım yeni ayrıntılara yer verdi.
Aralık 2019'da gerçekleştirilen 'Türkiye’nin Otomobili' tanıtım merasimine '5 babayiğit'ten biri olan İnan Kıraç katılmamıştı.
Basında yer alan savlara göre Kıraç, törenden 3-4 ay önce sağlık problemleri nedeniyle projeden çekilmek istediğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bildirmiş, törene gölge düşürmemek için de ayrılma kararını ilan etmeyi ötelemişti.
"Türkiye için erken"
İnan Kıraç
Yazısında bir davette bir ortaya geldiği İnan Kıraç'a TOGG'dan ayrılma gerekçesini soran Munyar, verilen karşılığı şöyle aktardı:
"Sayın Cumhurbaşkanı TOGG projesinde olmamızı istedi. O nedenle girdik. Sağlık nedenleriyle paydaşlıktan çekilmek istedim. Hisselerimi öbür ortaklar paylaşarak devraldı."
Munyar'ın aktardığına nazaran Kıraç elektrikli arabayla ilgili tereddütlerini de lisana getirdi:
"Elektrikli araba Türkiye için erken. En az 20 yılı var. Bir defa bataryalar çok ağır. Örneğin elektrikli otobüsümüze koyduğumuz batarya 3.5 tonu buluyor. Ayrıyeten, İstanbul’dan Ankara’ya giderken 300 kilometre sonra şarj muhtaçlığı duyacaksınız. En az 1 saat sürecek."
Türkiye'de şarj istasyonu altyapısının da şimdi hazır olmadığını lisana getiren Kıraç, şunları söyledi:
"Bu durumda evvel hibrit araç üretmek daha hakikat olurdu gibime geliyor."
Geçtiğimiz yıl Bursa'daki temel atma merasiminde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022'nin son çeyreğinde birinci aracı banttan indirmeyi planlıyoruz" demişti.