Topalınoğlu Efsanesi Diyarbakır,
Topalınoğlu Efsanesi nedir,
Diyarbakır Topalınoğlu Efsanesi Hakkında
Topalınoğlu Efsanesi Diyarbakır
Bu köyde bir zamanlar fazla becerikli bir veteriner varmış Bu adamın yedi tane oğlu varmış Tümü de son derece uysal çocuklarmış Birgün, çocuklardan birinin kirvesi, o eve misafir gelmişYemek sırasında çocukların bu çekingen hallerini görür görmez; Senin bu oğlanların hiç birinde meslek değil Tümü de koyun gibi sessizler Yarın başına bir meslek gelse, kimse senin arkanı aramazdemiş Bu laf, baytarı düşündürmüş Daha sonraları kocamangüya, yiğit; fakat topal bir kadınla daha evlenmiş ve ondan da bir oğlu olmuş
Birgün bu baytarın ününü duyan komşu beylerden biri, adamlarını gönderip onu kendi köyüne kaçırtmış yeniden geri dönmesin diye de gözlerini âmâ etmişYedi oğlundan hiç biri de arkasında babalarını aramaya cesaret edememiş
Aradan yıllar geçmiş, topal kadından olan oğlu büyümüş Bir arkadaşıyla tartışma ederken, arkadaşı; Benimle kavga edeceğine git de babanı kurtar!
Babasını aramak için köy köy dolaşırken; birgün, bir köyde hastalanan atını o köyün baytarına götürmüş Veteriner, eliyle yoklayınca atı tanımış ve; Bu beygir benim atım, sen de Topalınoğlu olmalısın Öyleyse ben de senin babanımSen, bu atı hiç güneş görmeyen bir ahırda altı ay besle Sonradan da balçık bir tarlada , ayağına hiç çamur bulaşmayıncaya değin koşturAtın sol kulağını ısır!demiş Erkek Çocuk, ısırmış Beygir, kanatlanarak Dicle'yi uçup geçmiş Baytarla oğlu, bu at tamamen kurtularak köylerine varmışlar Bu olaydan daha sonra yöredeki erkekler, Topalınoğlugibi yiğit oğullara sahip yapabilmek için yiğit ve yürekli kadınlarla evlenmeye başlamışlar demiş Çocuk, derhal eve gelmiş Annesine sorarak işin aslını öğrenmiş Öğrenir öğrenmez de hemencecik babasının ahırda duran atını alarak onu aramaya başlamış demiş ve oğluna sarılmış Oğlu, kendisini kurtarmaya geldiğini söyleyince de ona; demiş Oğlan, bu öğütlerin hepsini yerine getirmiş ve günü gelende de babasını kaçırmış Beyin adamları, arkasına düşmüşler *