Son Konu

Toy ne demek, ne anlama gelir? TDK'ya göre toy kelimesinin anlamı nedir?

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
qWrMr_1612004002_1615.jpg

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan kelimelerden biri olan toy kelimesinin anlamı merak ediliyor. Osmanlı'da geçen toy kelimesi bazen yanlış anlamlarda da kullanılabiliyor. Peki internette araştırılan kelimelerden biri olan toy kelimesi ne anlama gelir. TDK'ya göre toy kelimesinin anlamı nedir? İşte toy kelimesi hakkında tüm merak edilenler:

Toy kelimesi uzun zamandan beri dilimizde yer alan kelimelerden biridir.  Toy kelimesi geçmiş dönemlerde, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclis olarak geçiyor.  Toy, yalnızca Türklerin kullandığı bir kelime olmayıp kurultay gibi Moğolca ile ortak kelimeler arasında yer alıyor.  Bugün Türkçe de sıklıkla kullandığımız toy kelimesinin birkaç farklı anlamı bulunuyor. Özellikle son dönemlerde sıklıkla kullanılan toy kelimesi gençliği dolayısıyla yeterli bilgisi olmayan, birikimi olmayan, tecrübe kazanmamış, görmüş geçirmişliği olmayan, deneyimsiz, beceriksiz olan kişileri tanımlamak için kullanılan kelimelerden biridir. İşte TDK'ya göre toy kelimesinin anlamları ve cümle içinde kullanımı...

y9ou4_1612005369_7531.jpg

TDK'YA GÖRE TOY NE DEMEK?

 Türkçe de toy genellikle henüz büyümemiş, yetişmemiş ve olgunlaşmamış kişiler için sıklıkla kullanılır. TDK'ye göre, toy kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz olan

- Deneyimsiz, acemi, çaylak

- Ziyafet

- Toygillerden, böcek ve tane ile beslenen, eti için avlanan, kızıl tüylü bir kuş

yplku_1612005404_3421.jpg

Toy aynı zamanda, bazı yemekli eğlenceler ya da ziyafet adına da toy kelimesini kullanılıyor. Bu durum daha çok 'toy düğünü' olarak adlandırılır.

W1RzI_1612005477_0275.jpg

Ancak aynı zamanda imalı anlatım ile beraber de farklı yaşlardaki insanlar adına, yapılmaması gereken hatalar için de kullanılıyor.
 
Üst Alt