Son Konu

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Karayolları sürekli olarak denetleniyor. Bu denetlenme sonucunda, trafiğe kurallarına uygun bir şekilde çıkmayan sürücüler cezalandırıyor. Bu cezalar, trafik cezası olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafik polisleri, karayollarını denetlerken, kimi zaman da mobese kameraları ile denetleme yapılmaktadır. Çeşitli bir sebepten ötürü elinize trafik cezası gelirse ve bu cezayı hak etmediğinizi düşünüyorsanız size güzel bir haberimiz var! Gelen trafik cezasına itiraz hakkınız mevcut. Peki, bu itiraz nasıl yapılmaktadır?

Trafik cezasına itiraz yapmak istiyorsanız, işlemlerin mahkemeler üzerinden yapıldığını söyleyebiliriz. Bu mahkeme süresinde birinin haklı birinin de haksız olması gerekiyor. Haksız taraf kim olursa, mahkeme masraflarını da o taraf karşılayacaktır.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edebilirim?

Trafik cezasına itiraz etmek istiyorsanız, öncelikle gerekli evrakları toplamanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken, tarafınızdan herhangi bir ücret tahsis edilmeyecektir. Ancak mahkeme kararına göre suçlu siz olursanız, bu durumda, mahkeme masraflarını siz karşılayacaksınız. Bunun dışında bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yazdığınız bir dilekçe ile trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.

Son günlerde devlet uygulamalarını sıklaştırmaya başladı. Buna bağlı olarak da hemen hemen herkese trafik cezası kesiliyor. Genellikle sürücülere gelen cezalar hızdan dolayı oluyor. Ancak hız sınırını aşmadığınızı düşündüğünüz halde tarafınıza trafik cezası kesildiyse, itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Trafik Cezama İtiraz Edebilirim?

Her durumda itiraz edemeyeceğinizi belirtmek istiyoruz. İtiraz edebileceğiniz durumları şu şekilde ifade edebiliriz:

  • Tarafınıza gönderilen ceza, trafik ihlalinden kaynaklanmışsa,
  • Radar uyarı levhası olmayan yerden, hız sınırı için ceza yemişseniz,
  • Ceza tarafınıza gönderilyse ve bunun içerisinde herhangi bir delil yoksa,
  • Belediye araç sahiplerine yeteri kadar otopark sunmamışsa, sizler de park asadığından dolayı ceza almışsanız bu cezalara itiraz edebilirsiniz.

Trafik Cezasına Hangi Belgelerle İtiraz Edebilirim?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, trafik cezasına itiraz etmek için belirli evrakları hazırlamanız gerekiyor. Trafik cezaların itiraz edebilmeniz için ilk olarak bir dilekçe hazırlamanız gerekecektir. Tarafınıza gönderilen karar tutanağının fotokopisini çekerek, başvuracağınız dosyanın içine eklemelisiniz.

Ruhsatın, ehliyetin ve kimliğinizin fotokopisini ekleyerek, başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Peki, dilekçeyi nasıl yazacaksınız? İlk olarak dilekçenin hitap edeceği yere dikkat etmelisiniz. Ceza size hangi bölgede kesildiyse, o bölgeye hitap ederek, dilekçe hazırlamanız gerekiyor. İtiraz eden siz iseniz, kimlik numaranız, anne baba adınız ve açık kimlik bilgilerinizi yazmanız gerekiyor. Kesinlikle kimlik bilgilerinizi atlamayın. Son olarak cezanızın neden iptal edilmesini istediğinizi yazarak imza ve isim bilgisiyle, dilekçenizi tamamlayabilirsiniz.

Trafik Cezamı Nereden Görebilirim?

Trafik cezaları, günümüzde araç sahiplerinin korkulu rüyası oluyor. Tarafınıza kesilen trafik cezalarını öğrenmek için illa ki belgelerin elinize geçmesine gerek yok. Bunun dışında E-Devlet platformu üzerinden de cezalarınızı öğrenebilirsiniz. E-Devlet dışında PTT, EGM ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitelerini kullanabilirsiniz.

Tarafınıza yazılan trafik cezasına 10 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekiyor. Adınıza veya da plakanıza yazılan cezalarda haksız olunduğunu düşünüyorsanız, yargı yolu size açık olacaktır. Eğer cezanız trafik polisi tarafından yüz yüze yazıldıysa, buna 15 gün içinde itiraz etmelisiniz. Plakaya yazılan cezalarda ise itiraz süresi 10 gün. Bu noktaları dikkate alarak, itirazınızı yapabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz

Trafik cezasına itiraz etme şeklini yukarıda ifade ettik. Peki, bu süreç nasıl işliyor? Başvurunuz mahkeme tarafından kabul edilirse, dilekçenizin bir örneği, ilgili kuruma gönderilir. Dilekçenize en geç 15 gün içerisinde cevap gelir. Mahkeme, duruma göre, tarafları belirli bir günde ve saatte dinlemek için çağırabilir. Dinleme sırasında, iki tarafında avukatları mahkeme salonunda hazır bulunur. Karar mahkeme tarafından verilerek ceza iptal de edilebilir, geçerliliği devam da edebilir.

Trafik cezasına itiraz etme prosedürü de bu şekilde ilerlemektedir. Adınıza ya da plakanıza haksız olarak ceza yazıldığını düşünüyorsanız belirtilen süre içerisinde itiraz edebilirsiniz. Eğer konu hakkında çok fazla bilginiz yoksa konu ile ilgili bir avukattan gerekli bilgi ve destek alabilirsiniz.

Dava Görülmeden Cezamı Ödedim

İtiraz hakkınızı kullanmanıza rağmen, cezanızı ödemiş olabilirsiniz. Eğer davanız olumlu sonuçlanırsa, yatırmış olduğunuz tutar size iade edilecektir. Eğer olumsuz olarak cevap alırsanız, ödediğiniz ceza dışında, mahkeme masraflarını da ödemeniz gerekecektir. Bu hakkı, haklı olduğunuzu düşündüğünüz durumda kullanmanızı öneriyoruz.
 
Üst Alt