Son Konu

trafik ile ilgili yazı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
TRAFİK NEDİR

İnsanların, hayvanların ve aracların karayolları uzerindeki hal ve hareketleri Tarfik olarak adlandırılır Trafik sadece icerisinde akışın yonlendirildiği bir yollar sistemi değil, aynı zamanda toplumun bireylerinin bir başka bicimde etkileşim de bulunmasıdır

Trafik işaretleri
Trafiği duzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleridir Trafik işaret Levhası Sabit veya taşınabilir bir mesnet uzerine yerleştirilmiş ve uzerindeki sembol, renk ve yazı ile ozel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır Trafiğin karayolu uzerinde akabilmesi, alışılagelmiş yaşam faaliyetinin belli bir sistem, duzen, guvenlik icinde devam edebilmesi icin ihtiyacın zorunlu kılması karşısında trafik işaretleri doğmuş, gun gectikce de gelişmektedir

Trafik işaretleri, yolu kullananlara, yol ve cevresinin genel karakteristikleri hakkında yetkililerce gerekli gorulen ikaz ve tavsiyelerin yazı ve semboller halinde mesajlarla aktarılmasını sağlar Yolu kullananlar, trafik işaretlerine uyarak guzergahlarını secerler, yonlerini değiştirirler ve herhangi bir tehlikeye karşı onceden kendilerini hazırlarlar Bu yonleri ile trafik işaretleri yolun bir parcası, en onemli işleme unsuru ve yolu kullananlar icin hayati onemi haiz birer guvenlik elemanıdırlar

Trafik kuralları
Trafik kuralları yaya ve suruculerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır Gunumuzde, ozellikle buyuk kentlerde insan ve arac sayısı cok artmıştır Yollar kalabalıktır Yaya ve suruculerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır

Trafik kurallarına uyulmadığı zaman neler olduğunu hepimiz biliriz Bu tur haberleri her gun gazetelerden okumakta, televizyonlarımızda izlemekteyiz Trafik kurallarına uymamak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmaktır Bunu yapan kişiler kendilerinin ve başkalarının yaşama hakkına saygısızlık etmiş olurlar Trafik kurallarına uymamak insanların olmelerine, yaralanmalarına, Sakat kalmalarına ve maddi zarara uğramalarına neden olur Trafik kurallarına uymayarak başkalarına zarar vermek, haksızlık yapmak, kul hakkına girmek demektir Bu nedenle Toplumsal hayatın gereği olarak trafik kurallarına uymalıyız Boylece kendimizi ve diğer insanları tehlikelerden korumuş oluruz Kimsenin hakkını ciğnememiş oluruz

Bunu yapabilmek icin Yaya kaldırımlarında her zaman sağdan yurumeliyiz Trafik ışıklarına dikkat etmeli ve kırmızı ışıkta gecmemeliyiz Surucu ve yolcu isek emniyet kemerini takmalıyız

Ayrıca suruculerin aşırı hız yapmamaya, uykusuz ve alkollu olarak arac kullanmamaya dikkat etmeleri gerekir cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımında yurumeliyiz Karşı kaldırıma ancak yaya gecitlerinden gecmeliyiz Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya gecerken once sola, sonra sağa yine sola bakıp oyle gecmeliyiz Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yurumeliyiz Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız Trafik Polisinin olmadığı yerlerde trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz

Trafik lambası kırmızı yanarken kesin olarak karşıya gecmemeliyiz Karşıdan karşıya gecerken zikzaklar cizmemeliyiz Duran bir taşıtın hemen onunden ve arkasından gecmemeliyiz Taşıt araclarından inerken taşıtın tam olarak durmasını beklemeliyiz Taşıt araclarına binerken sıramızı beklemeliyiz Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya gecmemeliyiz Taşıtlara hicbir nedenle asılmamalıyız Yolda top oynamamalıyız Yolda gruplar oluşturup gecişe engel olmamalıyız

Tum onlemlere rağmen yine de trafikte kural ihlalleri olmaktadır insanoğlu kendince ceşitli mazeretler bularak bir anlık dikkatsizlik sonucu da olsa trafik kurallarını ihlal eder işte tum onlemlere rağmen meydana gelen trafik kazalarını ve kural ihlallerini asgariye indirebilmek icin etkin denetim ve gunun koşullarına gore caydırıcı cezai mueyyidelerin uygulanması da gerekmektedir Ancak o zaman guvenli bir trafikten bahsedebiliriz

Unutmayalım ki, uygar insan toplumsal kurallara uyan insandır Uygar insan, her bakımdan kendini geliştirir Başkalarının haklarına saygı duyar Kimseye zarar vermez sabırlı olmasını bilir Trafik kurallarına uymak da bir sabır ve uygarlık işidir

Trafiğin ana unsurları olan alt Yapı, eğitim ve denetimin ayni anda uygulanması halinde trafik sorunu ve trafikte, kaybettiklerimizi en aza indirebiliriz Alt yapıyı tamamlamadan, surucu, yaya ve yolcu olarak trafiği kullanan insanlarımıza, trafik kurallarını ve trafikte birbirlerine Saygı gostermelerini oğretmeden sadece denetim ve dolayısı ile ceza yazarak trafik sorununu halledemeyiz insanlarımıza trafik kurallarına uymanın ve hoşgorulu olmanın cağdaşlık gereği olduğunu oğretmeliyiz Kısacası trafikte hata yapmamayı, başkasının yapmış olduğu hatayı olumle cezalandırmamamız gerektiğini oğrenmeli ve oğretmeliyiz

Trafik Kazaları Trafik kazaları sadece ulkemizin sorunu değil, tum dunyanın sorunudur aslında Hicbir ulke trafik sorununun tamamen ortadan kaldırabilmiş veya halledebilmiş durumda değildir Ancak alınan onlemlerle bu sorun en aza indirilebilmiştir Trafik sorununun az da olsa onune gecebilmek icin uc ana unsurun bir arada ve eş zamanlı olarak yururluğe girmesi gerekmektedir Bunlar

Alt yapı Eğitim Denetim Trafikte meydana gelen kazaların azaltılabilmesi icin trafik yoğunluğuna ve yolu kullanan unsurlara uygun alt Yapı yapılması gerekir

Alt yapısı tam olarak yapılmış bir ulkede insanlara mevcut alt yapının nasıl kullanılacağının, trafik levha ve işaretlerinin ne anlama geldiğinin oğretilmesi, ozellikle trafik işaretlerine kesinlikle uyulması, trafikte insanların birbirini sevmesi ve trafiği kullanan işaretlere diğer kişilere saygı gosterilmesi gerekmektedir ve bu ancak eğitimle mumkundur ailede başlaması gereken bu eğitim ilk, orta, lise ve universitelerde devam ettirilmelidir Bu eğitimlerde ozellikle yaşamın her alanında olduğu gibi trafikte de bir cok kuralların olduğu, bu kuralların diğer alanlarda uygulanmaması halinde sadece kargaşa yaşanacağı, ancak trafikte kuralsızlığın olum getireceği vurgulanmalıdır

Trafik kazalarında aşırı hız, alkol alımı, tehlikeli arac kullanmanın yanında uykusuzluk da onemli bir nedendir Trafikte kısa sureli ve gecici yararlar sağlayan uygulamalar yerine, kalıcı bir cozum icin kaza nedeni olan insanın trafik sorununun kendi kafasında cozume kavuşturması gerekmektedir Guvenli bir trafik ortamı eğitim, Denetim, ilkyardım, Acil Mudahale, Kurtarma Faaliyetleri ve muhendislik Hizmetleri gibi fiziki tedbirlerin en ust seviyede alınmasının yanı sıra, Sivil toplum Orgutleri ve basın Yayın Kuruluşlarının bu konuya sağladıkları katkı ve yararlarla oluşturulabilir trafikten, toplumsal duyarlılığın sağlanması icin vatandaşlık bilincinin artırılması, sorumluluğun ustlenilmesi ve paylaşılması gerekmektedir

Yeni proje Ulkemizde eksik olan insanların trafik kurallarını ve işaretlerini yeterince dikkate almamalarıdır Bununla birlikte insanlarımızın arac ve surucu ile cevre ve yol unsurlarının bir yolculuğu nasıl etkileyebileceği hakkındaki gereken basiret ve erdemden yoksun davranmalarıdır Bu eksikliğin giderilmesi halinde bir cok trafik aksaklığının ve kazasının onleneceği acıktır Bunun icin yeni bir trafik işareti yapıp bunu her arac kullanıcısının aracına asmak gerektiğini duşunuyorum Bu şekilde kuralların tekrar hatırlanması daha etkili olabilecektir

Üst Alt