Trafik: İnsanların, Hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketleridir Trafik sadece içerisinde akışın yönlendirildiği bir yollar sistemi yok, bununla beraber toplumun bireylerinin bir başka biçimde etkileşim de bulunmasıdır motorun icadı ve bundan elde edilen güçten ulaşım araçlarında faydalanma, insanoğluna ve onun yaşantısına yeni ufuklar açmış ve onun jurnal hayatında köklü değişmeler meydana getirmiştir Bu değişmeler idareli, sosyal, kültürel ve hukuk düzenine olumlu olurken, trafik sorunlarını tüm olumsuzlukları ile kendini göstermiştir
Trafik; yol, araç ve insan unsurlarından oluşmaktadır Bu unsurları genişletirsek alt yapı, şoför, yol, araç, yolcu, , eğitim, denetimin olarak sıralayabiliriz Bunların herhangi birinde oluşan olumsuzluklar ise, trafik kazalarına neden olmaktadır Trafik kazaları, insanın en tanrısal varlığı olan hayat hakkını elinden almasını yada Sakat kalmasına neden olmaktadır
Trafik kazaları sadece ülkemizin sorunu yok, Bütün Dünyanın sorunudur fiilen Hiçbir ülke trafik sorununun adamakıllı ortadan kaldırabilmiş veya halledebilmiş durumda değildir Ancak alınan önlemlerle bu sorun en üye indirilebilmiştir Trafik sorununun eksik da olsa önüne geçebilmek için üç başlıca unsurun bir arada ve eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi gerekmektedir
Bunlar daha alçak inşa, eğitim, denetimdir Trafiğin belli başlı unsurlarından olan altyapılar, eğitim ve denetimin ayni anda uygulanması halinde trafik sorunu ve Trafikte kaybettiklerimizi en üye indirebiliriz Daha Aşağı yapıyı tamamlamadan, sürücü, y Aya ve yolcu olarak trafiği kullanan insanlarımıza, trafik kurallarını ve trafikte birbirlerine hürmet göstermelerini öğretmeden yalnızca denetleme ve dolayısı ile ceza yazarak trafik sorununu halledemeyiz Trafikte meydana gelen kazaların azaltılabilmesi için trafik yoğunluğuna ve yolu kullanan unsurlara uygun alt inşa yapılması gerekir Alt yapısı tam olarak üretilmiş bir ülkede insanlara mevcut alt yapının nasıl kullanılacağının, trafik levha ve işaretlerinin ne kavrayış geldiğinin öğretilmesi, bilhassa trafik işaretlerine muhakkak uyulması, trafikte insanların birbirini sevmesi ve trafiği kullanan işaretlere öteki kişilere hürmet gösterilmesi gerekmektedir ve bu fakat eğitimle mümkündür ailede başlaması gereken bu eğitim ilk, orta, lise ve üniversitelerde devam ettirilmelidir Bu eğitimlerde özellikle yaşamın her alanında olduğu gibi trafikte de çoğu kuralların olduğu, bu kuralların diğer alanlarda uygulanmaması halinde yalnızca kargaşa yaşanacağı, oysa trafikte kuralsızlığın ölüm getireceği vurgulanmalıdır Trafikte Toplumsal duyarlılığın sağlanması için vatandaşlık bilincinin artırılması, sorumluluğun üstlenilmesi ve paylaşılması gerekmektedir
Bu durumu sıralamak için çeşitli kurallar getirilmiştir Bu kurallar trafikteki bütün unsurlar için geçerlidir *