İkinci el telefon satışları için aylardır çalışma yapan Türk Standart Enstitüsü(TSE) uygulamanın altyapısı için rapora tamamladı. Tamamlanan raporda, ikinci el yenileme merkezleri için 5 başlık ve 52 madde bulunuyor. TSE’nin kuralları belirlediği rapor sektörün görüşüne de açıldı.
İkinci el telefon satışı için yeni düzenleme
TSE’nin sektörün görüşüne açtığı rapor internet sitesi üzerinden yayımlandı. Dünya’dan Çiğdem Yücesoy Subaşı’nın haberinde yer verdiği detaylara göre TSE tarafından standartların belirlendiği yeni raporda yetkilendirme mart ayında başlıyor ve ilk satış içinse haziran ayı işaret ediliyor.
Bildiğiniz gibi Türkiye’deki vergi sistemi ve yurtdışından gelen milyonlarca elektronik ürün sebebiyle fiyatlar oldukça yüksek. Bu nedenle insanların büyür bir çoğunluğu yeni bir elektronik cihaz almak yerine ‘temiz ikinci el’ ürünlere yöneliyor.
Hal böyle olunca ikinci el piyasasında da büyük bir hareketlenme oldu. Bu hareketlenme rüzgarını arkasına alan binlerce satıcı yüksek fiyattan kalitesiz ürünlerin de satışını gerçekleştirmeye başladı. Şikayetlerin artmasıyla beraber ilk etapta Ticaret Bakanlığı olaya el atmış ve 22 Ağustos 2020 tarihinde “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Buna göre düzenleme sayesinde kullanım ömrü dolmamış elektronik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Temelde bu sistem tüketicilerin uygun fiyatla güvenli bir şekilde ikinci el telefonlara ve tabletlere ulaşması için oluşturuldu. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı:
”Hem satmak hem de satın almak için legal olacak bu kanallar ikinci el için güvenilir adresler olacak. Şu anda satmak isteyip de güvenilir bir kanal bulamayan tüketicilerin elinde bulunan mobil cihazlar için ertelenmiş bir talep var. Faaliyete geçtiğinde bu merkezlere yoğun bir talep olacak” diyor.
Yenileme merkezleri ikinci el telefonu kullanıcıdan alırken bir dizi işlemden geçirecek. Öncelikle kullanıcıyla olan illiyet bağı kaldırılacak. Gerekiyorsa cihazlar onarılarak sonraki kullanıcıya hazır hale getirilecek.
Telefonunu merkeze satış için getirecek kullanıcıya değerleme sonucu beş iş günü içinde tamamlanarak bildirilecek. Satıcıdan alınan kullanılmış telefonun tüm işlemleri tamamlandıktan sonra sertifikalandırılarak yeniden satışa çıkarılacak.
Yenileme merkezi olmak isteyen işletmeler ise hem personel yeterlilik şartlarını hem de tesisin diğer standartlara uygunluğuna dair TSE’den belgelendirme alması gerekiyor. TSE’den alınacak uygunluk belgesi ile Ticaret Bakanlığından yenileme yetki belgesi alabilecek ve sonrasında ise faaliyete başlayabilecek.
Turnacı aynı zamanda yüzde 18 olan KDV’nin ikinci el telefonlarda bu düzenlemeyle birlikte yüzde 1’e kadar indirilmesinin talep edildiğini söylüyor.