Son Konu

Tüberküloz - Verem Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
verem nedir - verem belirtileri - verem sebepleri - verem tedavisi

Koch basili ismi verilen verem mikrobundan meydana gelen bulaşıcı olan bir hastalıktır. Genel yerleşim alanı akciğerlerdir. Burdan kan yoluyla bütün vücuda yayılabilme özelliği vardır. Diğer adı tüberkülozdur.

Verem Nedenleri Nelerdir

Bu hastalığı ana sebebi koch basili ismi verilen verem mikrobudur. Sağlık kurallarına uymamak, fazla yorulmak, şeker hastalığı, üzüntü ve stres, grip, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar vücut direncinin azalmasına ve bununla beraber hastalığın bulaşma ihtimalinin artmasına sebep olur.

Verem Nasıl Bulaşır

Verem mikrobunu taşımakta olan aktif veren hastası olan kişinden öksürük, hapşırma yada yakın mesafeden konuşmayla hava yolu ile bulaşmaktadır.

Verem Belirtileri Nelerdir

Verem üç ayrı devrede gelişmektedir. Birinci devrede hastada genel olarak yorgunluk, iştahsızlık, sırt ağrısı, öksürme ve 38 derece civarına çıkan ateş görülmektedir. Verem basili bu aşamada tüberkül ismi verilen iltihaplı bölgede oluşmaktadırç

İkinci devrede herhangi bir belirti oluşmaz. Ancak basiller bütün vücuda yayılır. Bunun sonucunda eklemler, kemikler, böbrekler, bağırsaklar, karın ve beyin zarına yerleşirler. Bu aşamada tedaviye geçilmezse vücut direnci azalır.

Üçüncü aşamada verem basilleri kan yada lenf kanallarıyla yayılmaya devam eder. Kişide yorgunluk, balgamlı öksürük, akşamları oluşan hafif ateş, iştahsızlık, gece terlemesi görülmektedir. Bu aşamada tedavi olmazsa diğer akciğerde hastalabilmektedir.ç

Verem Nasıl Tedavi Edilir

Veremi tedavi edebilmenin ilk şartı iyi beslenme ve temiz havadır. Bununla beraber genel sağlığı ve morali koruyabilmek için vücut direncini arttırmak iyileşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Verem tanısı konulduktan sonra en az altı ay çeşitli antibiyotikler olmak üzere ilaç tedavi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin sonunda iyileşme olan hastalar belli aralıklarla verem savaş dispanserlerinden kontrole gitmektedirler.
 
Üst Alt