turk devletlerinin kultur sanat ve estetik anlayıslarının olusumu ve gelısmesi ile ilgili bir yazı istiyorum cok acıl
Cevap: Turk devletlerinin kultur sanat ve estetik anlayışı
misafir Kullanıcımızdan alıntı: ↑
turk devletlerinin kultur sanat ve estetik anlayıslarının olusumu ve gelısmesi ile ilgili bir yazı istiyorum cok acıl
Hepsini gormek icin tıklayın
aynen ya
bemde istiyorum acil lutfen
Turk Kulturunun Sanat Ve Estetik Anlayışının Oluşumu Ve Gelişimi
Dil Turkler Gokturk Uygur Araplar (halk)Arap Mani Brahmi Suryani Grek İbrani Kiril Latin alfabelerini kullandılar Turkiye''de 1928''den beri Latin alfabesi kullanılmaktadır
Turk dili zengin bir sanat geleneğine sahiptir ancak son yuzyıldaki kultur değişmesiyle Batı dillerinin etkisi altındadır Kureselleşme dunya kulturlerine Amerikan kulturu''nu hayat tarzı olarak en kucuk koylere kadar benimsetmekte ulusal kultur unsurları yabancı kulturuyle ikilik icinde yaşamaktadır Turk dilinin zengin atasozleri ve deyimleri dahi dublaj diline feda edilmektedir
Sanat
Mimaride dini yapılar anıtsaldır Yakıncağa kadar temel uslup Koca Sinan''da belirginleşmiştir Resimde ve heykelde din kulturunun etkisiyle gelişme olmamıştır ancak minyatur ve susleme sanatlarında olmuştur Turk sanatı cini hat ebru ve seramikte tezhip ve halıcılıkta gelişmiştir
Muzik gerek sivil gerek askeri muzikte sanat muziğinden hafif muziğe evrilir Dini muzik Turk muziğinin onemli unsurudur Halk muziği klasik ve arabesk ozelliktedir Turk sanat muziği cağdaş bir sesle hafif muzik klasik ve pop muzikle gelişmektedir
Turk edebiyatı şiir hikaye roman deneme mizah eleştiri dallarında eski ve yeni formatlarda dunya dillerine cevrilen eserler uretmektedir Sozlu edebiyat geleneği dini edebiyat formunda yaygındır ve en meşhuru kandillerde okunan mevliddir Halk edebiyatında dunya kulturune Nasreddin Hoca tanıtılmış halk danslarıyla ve seyirlik sanatlarla tarihi kultur yapıları yaşatılmıştır
Geleneksel Turk sanatları Turk kulturunun bir kısmını meydana getiren sanat ve sanat uslupları Geleneksel Turk sanatlarının bir kısmı İslam oncesi donemden kaynaklanır Bir kısmı ise İslam ile birlikte gelişmiştirBu sanatların başında Minyatur gelmektedir