Son Konu

Türk kültür mirası 'Bohça'da toplandı

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
BTtz7_1623500294_8369.jpg

Birinci sefer 1945 yılında periyodun Ulusal Eğitim Bakanı tarafından kurulan Olgunlaşma Enstitüleri'ne kimlik kazandırılması emeliyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde kurumsal dönüşüm çalışmaları yapılıyordu. Çeşitli programlar sonucunda Bohça isminde bir marka kuruldu. Eserler, Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde hayata geçirilen Bohça mağazasında görücüye çıktı.

Gençlerin tasarım ve el sanatları alanında yetiştirilmeleri ve dalın saygın kuruluşlarında istihdam edilebilmeleri amacıyla  hayata geçirilen 24 enstitüye yeni bir kurumsal kimlik kazandırılması gayesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde kurumsal dönüşüm çalışmaları yürütülüyordu. Akademisyenler, dizayncılar ve moda bölümünden isimlerden oluşturulan bir müracaat heyeti, enstitüleri yakından takip edip bir muhtaçlık listesi oluşturdular. İki yıl süren çalışmalar sonucunda 'Bohça' ismiyle bir marka oluşturuldu. El emeği, göz ışığı eserler Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde oluşturulan ortak enstitü markası 'Bohça'da görücüye çıktı.



Emine Erdoğan, açılışını geçtiğimiz hafta şahsen gerçekleştirdiği markada yer alan eserleri tek tek inceledi. Erdoğan, 'Binlerce yıllık bohçayı açıyoruz'" diyerek "Türk iğnesinin mucizesi" olarak hafızalarda yer eden enstitülerin Türk kültürünü yurt dışında da yansıtacak kıymetli bir misyona sahip olduğunun altını çizdi. Gerçekten Bohça mağazasının New York ve Londra gibi kentlerde açılması gündemde. Ayrıyeten mağazada satılan eserlerin satışından elde edilecek gelir tekrar genç tasarımcıların eğitiminde kullanılacak.

Projenin müşavere heyetinde yer alan Suzan Toplusoy ve Banu Yentür ile konuşma imkanı buldum. "Tasarımcı kimliğimle işin daha çok tasarım üretim ve sürdürülebilirlik tarafında takviye vermeye çalıştım. Olgunlaşma Enstitüleri'nin eğitim sürecine devam ederken bir taraftan da markalaşma sürecine katkı sağladık" diyen Toplusoy, markalaşma sürecinin usta öğreticilere, öğretmenlere ve bilhassa öğrencilere büyük bir motivasyon sağladığını belirtti. Yentür de "Amacımız 1940'larda başlamış bu hoş oluşumun DNA'sını bozmadan geleceğe taşımak. Burayı 24 okulun vitrini olarak görmek gerekiyor. Havludan çantaya terlikten küpeye kadar dokunuş getirdik.' tabirlerini kullandı.
 
Üst Alt