Son Konu

Türk Usulü Nlp

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Türk Usulü Nlp Türk usulü, Türklerin meslek yapma şeklini veya da işlerin Türkler tarafından yapılma şeklini ifade eder Bu tanımdan hareketle Türk usulü NLP’yi, “Türklerin NLP tekniklerini faydalanma şekli ya da “NLP’nin Türkler göre kullanılma şekli diye tanımlayabiliriz Türk usulü NLP kavramı, sadece bu makale için geliştirilmiş bir kavram olup,ezbere konuşan yurdum NLP’cilerinin görüntü açılarını genişletmeyi amaçlamaktadır Önce NLP’ciler, sonradan NLP kavramı hakkındaki görüşlerimi açıklayacağım Yurdum NLP’cileri! NLP ile ilgilenenler amaçlarına kadar üç gruba ayrılabilir: Sadece kendini ilerletmek için NLP öğrenenler Bu gruptakiler NLP ile “acemi olarak ve kendi iş başarılarını daha da artırmak, kariyerlerinde yükselmek için ilgilenirler Hem kendini için ayrıca de çevresindeki kişilere herhangi bir vergi almaksızın yardımcı olmak için öğrenenler Sadece başkalarını geliştirmek için öğrenenler! Bu gruptakiler genel olarak NLP eğitmeni olurlar Türkiye’de üç türlü NLP’ci bulunmaktadır: 1 Hakiki NLP’ciler 2 NLP’ciyim diye geçinenler 3 Ve NLP doğru geçinenler! Birincil gruba NLP hakkında ilgili ve akıllı kişiler girer Sayıları asgari olan gruptur İkinci gruba ise, bir kitap okuyup da hayatı değişen, sonradan o kitabı iki kez daha okuyup kurslar vermeye başlayanlar girer Kendilerini NLP uzmanı diye sunarlar lakin “iç konuşmadaki tekrar sayısı ile inançların yoğunluğu arasındaki ilişki nedir? diye bir soru sorsanız bilmezler Ezberledikleri birkaç sloganı tekrarlar dururlar Yarım bilgili hekim candan, yarım bilgili avukat maldan, yarım bilgili NLP’ci ise insanı hayallerinden eder! Üçüncü gruptakiler ise sahiden NLP de dahil hiçbir bireysel gelişim tekniğine inanmayan ama kendi deyimleriyle “bazı sazanların bu cins konularla ilgilenmesi sebebiyle ilgilenen, sadece şahısların cebindeki parasını elde etmek için NLP’ye duyulan inanç ve sempatiyi kullanan insanlardır Türkiye’de bu tür kitap yayınlayanların ezici çoğunluğu bu gruba girer İşin gülünç tarafı NLP’nin misyonuyla vs ilgilenmedikleri için en fazla parayı da bunlar kazanır Birincil iki grubun oluşturduğu kitleyi bunlar “nakite çevirirler Bu gruptakiler çoğunlukla geri planda kalır Nasıl NLP’ci olunur? NLP’ci olmanın Türk usulü yolları ikiye ayrılır 1 Mektepli NLP’ci edinmek 2 Iğneleyici (sahadan gelen) NLP’ci olmak Mektepli NLP’ci almak, tanıdık olmayan dil bilen ve yurt dışındaki maliyeti 5000 doları bulan “eğitici eğitimi kursunun parasını kazanmış şahısların kullanabileceğini bir yoldur Mektepli NLP’ci olmanın da doktorluk gibi “pratisyen, “uzman,eğitici gibi aşamaları bulunmaktadır Bu eğitimler ABD ve İngilteredeki enstitü ve NLP üniversitelerinde verilmektedir Yetki belgesindeki bu bölünmeler pedagojik amaçlardan fazla ticari çıkarlara dayanmaktadır Çünkü NLP bir Amerikan icadıdır Amerikalılar yurdum idealistleri gibi “vatan , millet için değil, “dolar için çalışırlar böylece bir Türk dünyaya ,1350 Türk lirası bir dolara eşit gelmektedir Alaydan gelenler ise, bir NLP kitabını 7 defa okumuş, okurken duygularına hakim olamamış, NLP ile gerçekten de her şeyi değiştirebileceğini sanan tiplerdir Meslekleri genel olarak öğretmenliktir yada işsizdirler Yabacı dilleri yada yurt dışına gidecek paraları olmadığı için “okur satar bir tarzda çalışırlar Genellikle okudukları kitap Anthony Robbins’in Sınırsız Şiddet adlı kitabıdır Bu kitabı okuduktan daha sonra Oğuz Saygın’ın verdiği seminere gidip “bir insan bir işi başarabiliyorsa, bunu herkes başarabilir Ben yaptım oldu sen de yapabilirsin İste alırsın, ara bulursun, kapıya vur açılacaktır tarzı cümleleri duyunca, aklı duyguları kadar kamaştırılmış, teknik ifadeyle “motive olmuş insanlardır NLP’ci olmak için yetki değil tatminkarlık esastır NLP eğitimi belirlemek için hukuki yönden hiçbir belge almanız gerekmez Son yıllarda ülkemizde de, yurt dışından onaylı, Türk eğitmenlerden alınan sertifikalar verilmektedir Yerli NLP’ciler bu sertifika programları için 1000 dolar civarında para istemekle beraber, NLP’cilerin sertifika satışında giriştikleri rekabet, cep telefonlarında olduğu gibi “sertifika fiyatlarını gittikçe ucuzlatacaktır! NLP teknikleri hakkında Yurdum NLP’cileri hakkındaki görüşlerimi açıkladım Şu Anda sıra NLP hakkındaki düşüncelerime geldi Önce olumlu olanları sıralayayım: NLP çabuk kişisel başkalaşım sağlayabilen programlardan biri durumunda Sahiden de değişmeye hazırlanmış kişileri, fazla yönü olan ve radikal bir şekilde değiştirebiliyor Algıların yönetimi ile ilgili ayrımları, us potansiyelin analizi ve geliştirilmesinde çok enerjik bir vasıta sunuyor Fazla ayrıntılı bir başvuru formu alanına sahip Elen üretiminden merenden çıkmaya, kıta sahanlığı tespitinden sahanda yumurta yapmaya dek öyle fazla alanda kullanılabileceği iddia ediliyor! Acilen de bir takım noktalara dikkatinizi sürüklemek istiyorum NLP gittikçe ticarileşen bir veri sistemi olduğu için, NLP’nin “öbür yüzü gitgide gizleniyor NLP sürekli olağanüstü bir vasıta diye sunuluyor Bu iddiayı çok da ciddiye almamanızı öneriyorum Bu önerinin onlarca dayanağı var fakat yalnızca birini anlatmak isterim NLP bir sosyal illüzyon programı doğrusu İnsanlık tarihi boyunca, daima insanları yada insanlığı kurtaracak sosyal fikirler ortaya konulmuştur Bu fikirlerden herhangi birine inanan bir birey, dünyada herkes o fikre inanırsa, hiçbir sorunun kalmayacağını düşünür Sosyalizm, Mevlevilik, Konfüçyüsçülük yada NLP, tüm bunlar insanlara bir rüya vaat eder Acı hakiki şudur ama, bu sadece bir vaattir ve şimdiye değin on binlerce dini veya felsefi manzara insanları yada insanlığı mutlu etme vaadini yerine getirememiştir Hem pazarlamanın “insanın cebinden parasını alıncaya dek aklını tutuklama bilimi olarak tanımlandığını ve NLP’cilerin de birer sosyal pazarlamacı olduğu unutulmamalıdır NLP ile ilgili bilmeniz gereken ikinci nokta NLP’nin fiilen “derleme eser bir sistem olduğudur NLP diliyle söylersek, NLP “modellemeler yapılarak oluşturulmuş, orijinallik seviyesi sanıldığının tersine fazla olmayan bir sistemdir NLP’nin sevmediğim tarafı ise taklitçiliği meşrulaştırıyor olmasıdır Asırlardır “fikri ahlaksızlık olarak kabul edilen taklitçilik, NLP de “modelleme adıyla, kılık değiştirmiş halde karşımıza çıkıyor Beynini kullanmayıp, başkasının emek harcayarak ürettiği şeyleri “(ç)alıntı olarak kullanan böylece fazla insanla karşılaştım Yazmış olduğum kitapların içeriğinin tıpkı boca edildiği 7 kitap var Bunların yazarlarına sorarsanız “sizi modelledik diyorlar Benim bütün tespitlerimi, ayrımlarımı, üslubumu alıp kendi kitabına koyan, sadece kitabın sonundaki kaynakçada bahsetmekle işinin bittiğini düşünen, yapması gerektiği halde kitap içindeki alıntıları tırnak içinde göstermeyen pek fazla kişinin hararetli bir şekilde modellemeyi savunması da ilginç açık konuşmak gerekirse Modelleme tembelliği, başkalarının hakkını yemeyi meşrulaştıran bir vasıta olarak kullanılmaktadır Modellemenin yalnızca yeni bir alanda birincil adımı atarken mübah olduğuna inanıyorum sonradan kendi aklınızı kullanarak yürümelisiniz, başkalarını taklit ederek yok NLP fanatiklerinin hararetli bir şekilde anlattıkları “NLP öğrendim hayatım değişti ifadesine karşısında da mesafeli durmalısınız Bu tür şahısların yaşadıkları psikolojik illüzyon geçinceye kadar onları kendi hallerine bırakın Türkiye’nin eşsiz hayat şartları onları “en düşük Türk müştereklerine getirecek, bir vakit sonradan o kadar hararetli bir şekilde anlatmayacaklardır! Bir NLP kitabı okumakla hayatı değişen kişilere de şunu andırmak isterim; NLP sizin dünyanızı değiştirdiği hızda dünyayı değiştiremez Çünkü diğer insanların dünyası bu kadar basit değişecek değin ufak olmayabilir Unutmamanız gereken noktalardan biri de, NLP arazi ile haritayı ayırsa da kendsi de bir haritadır NLP Amerika’da, yerel faktörleri dikkate alınmadan hazır, fazla genel bir haritadır Bu haritayla Türkiye’de yolunu bulmak, çınar yaprağına çizilmiş bir tarifle Pendikten Gaziosmanpaşaya gitmek değin zordur! Yaklaşık onuncu yılına ulaşan kişisel gelişim kariyerime dayanarak, NLP hakkında, son söz kabilinden şunu söyleyebilirim: NLP mevcut sistemler aralarında son derece gelişmiş bir modeldir aynı zamanda benzer derecede güçlü bir dürüst da şudur: NLP Türkiye’de başarı sürecinde uyulması gereken kuralları ve yöntemleri açıklayamıyor Ali Desidero’nun esprisiyle “ Onlar yapmış NLP’yi Coni’ye göre, uymaz Ali’ye Veli’ye, Burası Türkiye yok pek! Şakası bir yana “glokalizasyon denilen “global düşün, yerel hareket et ilkesine uyarak, NLP’nin Türk usulü versiyonunu geliştirmeye kafa yormak kanaatimizce yardımcı ve gereklidir  

Üst Alt